Willem de Vlugt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willem de Vlugt
Willem de Vlugt met de nieuwe ambtsketen, 1923
Algemene informatie
Volledige naam Willem de Vlugt
Geboren Amsterdam, 19 december 1872
Overleden Aerdenhout, 10 februari 1945
Partij ARP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland
Burgemeester De Vlugt en wethouder G.C.J.D. Kropman (rechts) op de plaats waar een dag tevoren het lesvliegtuig de Ekster (PH-APE) met vier bemanningsleden neerstortte bij de Johanneshoeve (achtergrond) vlak bij Schiphol (10 december 1938).

Willem de Vlugt (Amsterdam, 19 december 1872 - Aerdenhout, 10 februari 1945) was een Nederlandse aannemer en politicus. Van 1921 tot 1941 was hij burgemeester van Amsterdam.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlugt was getrouwd met Colina de Vlugt-Flentrop. Hij was werkzaam op een assurantiekantoor en een houtzagerij, en was eigenaar van een aannemersbedrijf. In 1909 werd hij voor de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) lid van de Tweede Kamer, vanaf 1915 lid van de gemeenteraad van de gemeente Amsterdam en vanaf 1918 ook wethouder. Van 1916 tot 1921 zat hij eveneens in de Provinciale Staten van Noord-Holland en van 1922 tot 1939 ook in de Eerste Kamer.

In 1921 werd hij burgemeester van Amsterdam. Vader Willem werd hij liefkozend genoemd, wat niet wegnam dat hij het niet iedereen naar de zin kon maken. In 1928 stootte hij de gelovigen tegen de borst door tijdens de Olympische Spelen evenementen op zondag bij te wonen. In de jaren dertig kreeg Amsterdam te maken met massale werkloosheid en daardoor rellen als het Jordaanoproer, die door de politie met hulp van het leger hardhandig werden neergeslagen.

De Vlugt was lid van de Gereformeerde Kerk, terwijl nog geen vijf procent van de Amsterdamse bevolking tot dit kerkgenootschap behoorde.[1] Amsterdam stond juist bekend als een vrijzinnig, socialistisch bolwerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Amsterdamse stadsbestuur niet erg standvastig, maar naar het oordeel van de Duitsers ook niet volgzaam genoeg. Direct na de Februaristaking (1941) werd het complete gemeentebestuur ontslagen. De Vlugt werd opgevolgd door de pro-Duitse burgemeester Edward Voûte.

Willem de Vlugt haalde het einde van de oorlog niet, in februari 1945 overleed hij op 72-jarige leeftijd in het Noord-Hollandse Aerdenhout. In 1952 werd een straat naar hem genoemd, de Burgemeester De Vlugtlaan in het stadsdeel Nieuw-West.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
J.W.C. (Jan Willem) Tellegen
Burgemeester van Amsterdam
1921-1941
Opvolger:
E.J. (Edward) Voûte
Zie de categorie Willem de Vlugt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.