Willem van Ewijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
13-09-2019

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Te weinig beschikbare onafhankelijke bronnen. (NE)

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Willem van Ewijk
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Willem Hendrik Egbert van Ewijk
Geboren 31 juli 1987
Geboorteplaats Oss
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, politicoloog
Werk
Invloeden Bernard Manin, Wim Voermans
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Willem Hendrik Egbert van Ewijk (Oss, 31 juli 1987) is een Nederlandse rechtsfilosoof, politicoloog en journalist. Hij werd bekend met artikelen in de Volkskrant en De Groene Amsterdammer over democratische vernieuwing en protestbewegingen.

Van Ewijk is als buitenpromovendus verbonden aan de Universiteit Leiden sinds september 2018. Hij werkt als adviseur bij de Amsterdamse afdeling van GroenLinks. Daarvoor werkte hij als journalist. Zo nu en dan geeft Van Ewijk lezingen over democratische vernieuwing en over de Franse politiek. [1]

Na zijn studies geschiedenis en rechten aan de Universiteit Utrecht ging Van Ewijk aan de slag als journalist in Parijs. Hij schreef er reportages voor De Groene Amsterdammer[2] en opiniestukken en commentaren[3] voor de Volkskrant [4] en De Republikein[5].

Tegelijkertijd studeerde hij politieke wetenschappen aan de École des hautes études en sciences sociales, en schreef essays bij de Franse denkers Pierre Manent, Dominique Schnapper en Bernard Manin, die ook zijn scriptiebegeleider was.

In 2014 keerde Van Ewijk terug in Nederland en werkte achtereenvolgens op de redacties van de Volkskrant en Folia. Van Ewijk ging in 2017 aan de slag bij Vice Media, waar hij VICE Money opzette [6], een online uitgave over geld en de economie. Een jaar later ging hij aan de slag bij het fractiebureau van GroenLinks in Amsterdam als media- en communicatieadviseur, een positie die hij combineert met een aanstelling als buitenpromovendus aan de Universiteit Leiden. Onder begeleiding van prof. dr. Wim Voermans onderzoekt hij de ontwikkeling van de representatieve democratie van de Europese Unie in het perspectief van het werk van Bernard Manin.

Receptie[bewerken]

Zijn stukken leidden regelmatig tot discussie. Zo stelde journalist Henk Hofland in 2012 dat hij het met Van Ewijk eens was dat het Haagse systeem "in zijn eigen zorgvuldig gehandhaafde continuïteit aan verkalking ten prooi is gevallen".[7] Maar volgens Hofland verbond Van Ewijk daar ten onrechte de conclusie aan dat "de kiezer wel uitmaakt wie deskundig is".

Occupybeweging[bewerken]

Van Ewijk schreef uitvoerig over de Occupybeweging. Voor de De Groene Amsterdammer[2] volgde hij de beweging in Parijs. Later hield hij voor de Volkskrant een blog bij over de Protesten in Hongkong in 2014, die volgens sommigen onderdeel waren van een wereldwijde Occupybeweging[8]. Deze blog mondde uit in een groot achtergrondartikel in De Volkskrant, waarin Van Ewijk betoogde dat er van een wereldbeweging geen sprake was. Hoogleraar Bestuursrecht aan Tilburg University Paul van Seters noemde het een 'necrologie' van de Occupybeweging en klaagde over een 'campagne om de Occupy-beweging' zwart te maken[9]. Hier zou ook NRC Handelsblad-columnist Frits Abrahams bij betrokken zijn.

Externe links[bewerken]

  • Aankondiging debat over de Frans-Duitse As bij Spui25, met Willem van Ewijk, op Europa.nu. Geraadpleegd op 13 september 2019.
  • a b Profiel bij de Groene Amsterdammer. Geraadpleegd op 13 september 2019.
  • Bespreking van een opinie van Van Ewijk op weblog Ballondoorprikker. Geraadpleegd op 13 september 2019.
  • Profiel bij de Volkskrant. Geraadpleegd op 13 september 2019.
  • Van Ewijk in De Republikein. Geraadpleegd op 13 september 2019.
  • Van Ewijk in NRC over VICE Money. Geraadpleegd op 13 september 2019.
  • Henk Hofland over Van Ewijk. Geraadpleegd op 13 september 2019.
  • Weblog over de Protesten in Hongkong, op de website van De Volkskrant. Geraadpleegd op 13 september 2019.
  • Kritiek Paul van Seters op Willem van Ewijk en Frits Abrahams, Villamedia. Geraadpleegd op 13 september 2019.