Willem van Hoogstraten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willy van Hoogstraten
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam prof. dr. h.c. Willem Jacob van Hoogstraten
Geboren Utrecht, 18 maart 1884
Overleden Tutzing, 11 september 1965
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep violist, dirigent
Instrument(en) viool
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Willem Jacob 'Willy' van Hoogstraten (Utrecht, 18 maart 1884 - Tutzing, Duitsland, 11 september 1965) was een Nederlandse violist en dirigent. Hij verbleef het grootste deel van zijn leven in Duitsland en de Verenigde Staten, waar hij ook de meeste roem verwierf.

Van Hoogstraten was een lid van de familie Van Hoogstraten en begon op achtjarige leeftijd met vioolspelen en kreeg les van onder anderen Alexander Schmuller. Hij doorliep het Conservatorium te Keulen waar hij les kreeg van Bram Eldering. Verder studeerde hij in Praag. Zijn eerste betrekking als dirigent was in het kuuroord Bad Honnef. Van 1914 tot 1918 dirigeerde hij het orkest van Kleefeld. In 1911 trouwde hij met de gevierde Duitse pianiste Elly Ney (1882-1968), die hij ontmoette aan het conservatorium van Keulen waar zij les gaf. Samen toerden zij door Europa en gaven kamerconcerten met Fritz Reitz als cellist. Zij kregen een dochter, Eleonore (1918-2007), die later enige bekendheid zou krijgen als actrice. Zij scheidden in 1927 en Ney hertrouwde in 1928 met de Amerikaan Paul Allais. Dit huwelijk duurde niet lang en jaren later zou zij zich weer verzoenen met van Hoogstraten.

Van Hoogstraten dirigeerde een Brahms festival in Wenen, een Mozart festival in Salzburg en reisde Europa door als gastdirigent. Van 1922 tot 1939 woonde hij in de Verenigde Staten en dirigeerde de openluchtzomerconcerten van het New York Philharmonic in het Lewisohn Stadium te New York. In 1927 dirigeerde hij in die hoedanigheid componist George Gershwin als solist in Rhapsody in blue en Concerto in F. Na het vertrek van Josef Stransky by NYPhil fungeerde hij als interim-dirigent tot Willem Mengelberg kon worden benoemd. Sinds 1925 was hij bovendien dertien seizoenen lang music director van het Oregon Symfonieorkest. In 1926 verkreeg hij van de Universiteit van Oregon een eredoctoraat. In januari 1939 werd hij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog keerde hij terug naar Duitsland en naar Elly Ney, die ondertussen een overtuigd nationaal-socialist geworden was. In de oorlog was hij actief voor het naziregime, onder andere tijdens concerten van de organisatie Kraft durch Freude (KdF). Verder was hij van 1939 tot 1945 vaste dirigent van het Mozarteum te Salzburg. Na de oorlog werd zijn naam gezuiverd en reeds in 1949 trad hij in dienst bij het filharmonisch orkest van Stuttgart. Rond 1960 nam hij een serie werken van Beethoven op met het Neurenberg filharmonisch orkest en Elly Ney als soliste.

Hij overleed in 1965 in het Beierse Tutzing.

In 1953 werd Van Hoogstraten door de ministerrad van Baden-Württemberg de titel van professor verleend.

Bronnen[bewerken]

  • D. Ewen, Living Musicians, 1940
  • Theodore Baker et al., Baker’s Biographical History of Musicians, 2001