Willem van Iependaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Willem van der Kulk)
Willem van Iependaal
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Willem van der Kulk
Pseudoniem(en) Willem van Iependaal
Geboren 24 maart 1891
Geboorteplaats Rotterdam
Overleden 23 oktober 1970
Overlijdensplaats Baarn
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Bekende werken Polletje Piekhaar en Lord Zeepsop
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Willem van Iependaal, pseudoniem van Willem van der Kulk (Rotterdam, 24 maart 1891Baarn, 23 oktober 1970) was een Nederlandse schrijver en dichter.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Willem van Iependaal werd geboren in een Rotterdamse volksbuurt. Na een moeizame schoolloopbaan vertrok hij rond 1910 naar Engeland, waar hij in 1915 in dienst trad van het Britse leger. Zijn verblijf in de loopgraven wakkerde zijn antimilitaristische gevoelens aan, ten gevolge van zijn dienst in vreemde krijgsmacht raakte hij het Nederlands staatsburgerschap kwijt. Terug in Rotterdam probeerde hij in de jaren twintig op allerlei manieren in zijn levensonderhoud te voorzien, hetgeen hem enkele malen in de gevangenis deed belanden. Tijdens zo'n verblijf schreef hij enkele gedichten die in handen kwamen van de schrijver A.M. de Jong. Deze moedigde Van Iependaal aan om zijn werk te publiceren.

In 1931 trouwde Van der Kulk, en ging wonen in de straat 'Iependaal', waaraan hij zijn pseudoniem ontleende. Zijn leven raakte in een wat rustiger vaarwater. Dat jaar kwam zijn eerste boek uit. Hij begon te publiceren, vooral in tijdschriften met een pacifistische of socialistische signatuur. Hij was onder andere ook actief in de vrijdenkersbeweging.

Grote populariteit kreeg Van Iependaal in de jaren dertig met zijn romans Polletje Piekhaar en Lord Zeepsop, die in hun tijd bestsellers waren. Kenmerkend voor zijn werk was de levendige stijl en het gebruik van een sterk door het Rotterdams gekleurde taal. Ook trad hij op met het Amsterdamse cabaret De Notenkraker. Van Iependaal kreeg hierdoor meer financiële armslag en vestigde zich in Laren, waar hij tijdens de oorlog onderduikadres verleende aan tientallen joden. In 1954 kreeg hij wegens zijn verdiensten in het verzet, het Nederlanderschap terug.

Na de oorlog schreef Van Iependaal nog vele pamfletten, hoorspelen (voor de VARA) en romans, en hield hij in heel Nederland vele voordrachten. In 1949 verscheen zijn boek De commissaris kan me nog meer vertellen als een reactie op de serie herinneringen van oud-politiecommissaris Hendrik Voordewind.

Sinds zijn dood in 1970 is hij ondanks zijn kleurrijke werk en gevarieerde leven in de vergetelheid geraakt. Wel werd naar hem een straat vernoemd: de Willem van der Kulkstraat.[1] De Rotterdamse Schouwburg werd in 1988 geopend met de opera Pol, een bewerking van Polletje Piekhaar en Lord Zeepsop.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]