William Dieterle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Dieterle
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Wilhelm Dieterle
Geboren 15 juli 1893
Overleden 9 december 1972
Land Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Keizerrijk
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1919-1966
Beroep acteur en filmregisseur
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

William Dieterle (Ludwigshafen am Rhein (Duitsland), 15 juli 1893Ottobrunn, 9 december 1972) was een Duits-Amerikaanse acteur en filmregisseur.

Jonge jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn geboortenaam is Wilhelm Dieterle. Hij was de jongste zoon uit een gezin van negen kinderen. Zijn moeder Berthe Dieterle en vader Jacob Dieterle leefden in armoedige omstandigheden. Zodoende moest William al op vroege leeftijd zijn steentje bijdragen. Hij deed verschillende werkjes gaande van schroothandelaar tot het plaatsen van vasttapijt. Hij werd al op jonge leeftijd geboeid door de theaterwereld, en op zestienjarige leeftijd ging hij werken in een rondreizend theater. Zijn ontwapenende charme, mooie uiterlijk en ambitie maakten al snel ruimte voor hoofdrollen in romantische theaterproducties. In 1919 trok hij de aandacht van Max Reinhardt in Berlijn. Reinhardt huurde hem in als acteur. Om meer geld te verdienen, begon Dieterle vanaf 1921 in Duitse films te acteren en al snel werd hij een populaire karakteracteur. Later legde hij zich toe op het regisseren. In 1921 trouwde hij met de actrice en schrijfster Charlotte Hagenbruch.

Acteur en regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn debuut als filmregisseur maakte hij in 1923 met de Duitse film Der Mensch am Wege. De jonge Marlene Dietrich speelt erin mee. Na zijn debuut als regisseur ging Dieterle weer acteren. De bekendste films waarin hij te zien was waren :

In 1927 startten Dieterle en zijn vrouw Charlotte Hagenbruch een eigen productiemaatschappij en regisseerde hij meer films. Hij lanceerde met zijn kaskrakers Die Heilige und ihr Narr (1928) en Frühlingsrauschen (1929) de carrière van de Nederlandse actrice Lien Deyers.

Regiewerk gedurende de jaren dertig[bewerken | brontekst bewerken]

In 1930 emigreerde Dieterle naar de Verenigde Staten. Aangekomen in Hollywood kreeg Dieterle een voorstel om Duitse versies van Amerikaanse films te maken. Hij paste zich snel aan aan de Amerikaanse manier van werken en regisseren, zodat hij al snel originele films kon regisseren bij Warner Bros.. De eerste originele film die hij draaide in de Verenigde Staten was The Last Flight (1931). De prent werd een succes.

Andere werken:

Dieterle werd een genaturaliseerde burger van de Verenigde Staten in 1937. In datzelfde jaar won zijn film over Emile Zola een Oscar voor Beste Film.

Jaren veertig[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1940 werden zijn films luxueuzer en romantischer. Vele filmcritici en -historici zijn het er heden ten dage over eens dat deze periode Dieterle's beste geweest is en zijn biopics uit de jaren dertig overtreft.

Jaren vijftig[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende de jaren 1950 ging het bergafwaarts met de carrière van Dieterle door het mccarthyisme. Hoewel hij nooit op de zwarte lijst gezet is, werd zijn liberale film Blockade (1938), net als sommige acteurs waar hij mee gewerkt had, als verdacht beschouwd.

Tot 1957 maakte hij nog films in de Verenigde Staten waaronder de film noir The Turning Point (1952). Daarna verwezenlijkte hij films in Italië en Duitsland voor hij met pensioen ging in 1965.

Dieterle wordt vooral herinnerd om zijn elegantie. Hij droeg altijd een grote hoed en witte handschoenen op de set.