William H. Bradley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Affiche voor The Chap Book, 1894

William (Will) H. Bradley (Boston, Massachusetts, 10 juli 1868 - 1962) was een Amerikaanse art nouveau-kunstenaar en illustrator. Bijgenaamd de "Deken van de Amerikaanse Designers", was hij de best betaalde Amerikaanse kunstenaar in het begin van de 20e eeuw.

Hij werd geboren in Boston, Massachusetts, en op 12-jarige leeftijd kreeg hij een baan als drukkersleerling voor een weekblad. Later verliet hij Boston en ging naar Chicago (Illinois), waar hij typograaf werd na een paar korte banen als houtsnijder en voordat hij zich ging bezighouden met freelance grafisch ontwerpen. Hij verhuisde later terug naar Massachusetts en begon daar de Wayside Press, waar hij als illustrator, uitgever, typograaf, ontwerper, manager en drukker aan een tijdschrift ging werken. Het tijdschrift bevatte meestal compilaties van poëzie, verhalen en schetsen, en zijn werk kreeg een warm onthaal. Hij bereikte financieel succes, maar de stress van zo veel projecten tegelijk begon schade te berokkenen aan zijn gezondheid, en hij stortte in op de leeftijd van 28. Hij herstelde zich snel, maar hij was gedwongen om de Wayside Press verkopen. Later werkte hij als adviseur voor de American Type Founders en als redacteur voor Collier's Weekly.

Hij werkte kort met kinderboeken, daarna werkte hij voor William Randolph Hearsts' filmdivisie als decorontwerper. In 1954 publiceerde hij een verhandeling over zijn leven, genaamd Will Bradley: His Chap Book, waar slechts 650 exemplaren van werden gepubliceerd. In datzelfde jaar won hij de AIGA award, de hoogste eer voor grafische arbeid. Hij was een productief kunstenaar en vormgever tot aan zijn dood. Hij werd 94 jaar oud.

Zijn artistieke stijl wordt beschouwd als een tak van de art nouveau (waar hij werd beschouwd als de belangrijkste illustrator en ontwerper van affiches van deze stijl). Zijn werk werd vaak vergeleken met dat van zijn Engelse tegenhanger, Aubrey Beardsley, zozeer zelfs dat sommige critici hem gewoon als 'De Amerikaanse Beardsley' opwierpen. Opgemerkt moet worden dat Bradley al een gevestigd kunstenaar was voor Beardsley's ontwerpen populair werden in Engeland in 1894. Bradley's belangrijkste werk was het ontwerpen van affiches. De affiche-kunst was een pionierswerk op het einde van de 19e eeuw door Franse artiesten als Jules Cheret en Toulouse Lautrec. Voorbeelden van het werk van Bradley zijn te vinden in het befaamde boek Les Maitre de L'Affiches uit 1899.

Bibliografie[bewerken]

  • Will Bradley: His Chapbook The Typohiles 1955 ASIN B0013090XK

Literatuur[bewerken]

  • Rollins, Carl Purlington American Type Designers and Their Work. in Print (magazine) *MacGrew, Mac, "American Metal Typefaces of the Twentieth Century," Oak Knoll Books, New Castle Delaware, 1993, ISBN 0-938768-34-4 .
  • Friedl, Ott, and Stein, Typography: an Encyclopedic Survey of Type Design and Techniques Throughout History. Black Dog & Levinthal Publishers: 1998. ISBN 1-57912-023-7 .
  • Alastair Duncan, Art Nouveau page 100,Thames & Hudson,London,1994 ISBN 0-500-20273-7