William H. McRaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
William McRaven
William H. McRaven
Bijnaam William Harry McRaven
Geboren 6 november, 1955
Pinehurst, North Carolina
Land/zijde Vlag van de Verenigde Staten USA
Onderdeel United States Navy
Dienstjaren 1977–2014
Rang Admiraal (United States)
Eenheid Admiraal (United States)
Bevel U.S. Special Operations Command

Joint Special Operations Command
Special Operations Command Europe
Naval Special Warfare Group 1
SEAL Team 3

William Harry McRaven Perzische Golfoorlog

Afghaanse Oorlog

Irakoorlog
Operatie Neptune Spear

Onderscheidingen Defence Distinguished Service-medaille (3)

Defense Superior Service-medaille (2)
Legioen van Verdienste (2)
Bronze Star-medaille (2)

William H. McRaven (Pinehurst, North Carolina, 6 november 1955) is gepensioneerd vier-sterren-admiraal van de United States Navy en sinds januari 2015 voorzitter van de University of Texas.

Zijn laatste rol als admiraal was van augustus 2011 tot augustus 2014 de negende commandant van het United States Special Operations Command (USSOCOM). Hieraan voorafgaand was hij van juni 2008 tot augustus 2011 commandant van het Joint Special Operations Command (JSOC) en van juni 2006 tot maart 2008 commandant van het Special Operations Command Europe (SOCEUR).[1] Gelijktijdig hieraan was hij aangewezen als eerste directeur van het Special Operations Forces Coordination Centre (NSCC), waar hij belast was met het verhogen van de mogelijkheden en inzetbaarheid van alle Special Operations Forces van de NAVO. Admiraal McRaven trad op 28 augustus 2014 terug, na 37 jaar actieve dienst.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

McRaven studeerde in 1977 af aan de University of Texas, waar hij zijn bachelor in de journalistiek behaalde. Aanvullend behaalde hij een master aan de Naval Postgraduate School.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Special Operations[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat hij van de University of Texas kwam werd hij aangesteld als officier bij de U.S. Navy SEALs en bracht enige tijd op de Filipijnen door. Binnen de Special Operations-community heeft hij op diverse niveaus het bevel gevoerd, in de Golfoorlog was hij commandant van een speciale eenheid.

McRaven is ook stafofficier geweest gericht op onderlinge coördinatie; ook was hij directeur strategische planning bij het Bureau ter bestrijding van terrorisme van de Nationale Veiligheidsraad en stafchef bij de Naval Special Warfare Group.

Leon E. Panetta bevestigt Navy Adm. William H. McRavens nieuwe rang als vier-sterren-admiraal, samen met McRavens vrouw tijdens een ceremonie op MacDill Air Force Base, Florida, 8 augustus 2011.
(L-R) Minister John Kerry en William McRaven, op een receptie in de LBJ Presidential Library.

Op 6 april 2011 werd McRaven door president Barack Obama genomineerd voor bevordering tot admiraal en commandant van de USSOCOM. McRaven pleitte hierbij voor meer middelen voor USSOCOM, inclusief meer drones.[2] Na hoorzittingen voor de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten werd McRaven door de Senaat unaniem benoemd voor promotie tot vier-sterren-admiraal en commandant van USSOCOM.

Operatie Neptune Spear[bewerken | brontekst bewerken]

McRaven geniet de eer voor het organiseren en begeleiden van de Operatie Neptune Spear waarbij op 2 mei 2011 Osama bin Laden werd gedood.[3] CIA-directeur Leon Panetta delegeerde deze actie aan McRaven omdat deze sinds 2001 vrijwel uitsluitend had gewerkt aan terrorismebestrijding.[3]

Volgens de New York Times belde Panetta in februari 2011 de toen nog vice-admiraal William H. McRaven, om naar het CIA-hoofdkwartier in Langley, Virginia, te komen, om hem details te verstrekken over de verblijfplaats van Osama bin Laden. McRaven kreeg opdracht om plannen te maken voor een actie. Admiraal McRaven werkte wekenlang samen met de CIA en kwam met drie opties. Een helicopteraanval met U.S. Navy SEALs, een aanval met B-2 Spirit-bommenwerpers die de compound zouden wegvagen, of een gezamenlijke actie met de Pakistaanse inlichtingendienst, die enkele uren voor de start van de missie op de hoogte zou worden gebracht.[4][5] Jaren later bleek op grond van een Freedom of Information-verzoek dat McRaven op 13 mei 2011 een e-mail stuurde getiteld "OPSEC Guidance / Neptune Spear" met instructie aan geadresseerden" dat alle foto's van het lichaam van Osama bin Laden aan de CIA hadden moeten worden gegeven; wie nog foto's heeft moest deze vernietigen.[6][7]

Uitdiensttreding[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2014 werd aangekondigd dat het verzoek om pensionering van admiraal McRaven was goedgekeurd. Hij sloot een loopbaan van 37 jaar af.[8] Hij trad terug op 1 september 2014. De laatste jaren was hij Bull Frog geweest, de langst dienende actieve Navy SEAL, waarmee hij zijn SOCOM-voorganger Eric T. Olson opvolgde. Hij kreeg diverse onderscheidingen.

Kritiek op president Trump[bewerken | brontekst bewerken]

McRaven trad medio augustus 2018 op niet eerder vertoonde wijze in de publiciteit door het als gerenommeerd oud-topmilitair op te nemen voor voormalig CIA-directeur John Brennan, na het bekend was gemaakt dat president Trump hem zijn veiligheidsmachtiging, d.w.z. toegang tot vertrouwelijke informatie, had ontnomen. McRaven: "Weinig Amerikanen hebben meer gedaan om dit land te beschermen dan John. Hij is een man van onvergelijkelijke integriteit, wiens eerlijkheid buiten kijf stond voor wie hem kende." Gericht aan president Trump voegde hij daaraan toe: "Daarom zou ik het als een eer beschouwen als u ook mijn veiligheidsmachtiging zou intrekken, zodat ik ook mijn naam kan toevoegen aan de lijst van mannen en vrouwen die zich hebben uitgesproken tegen uw presidentschap." [9].

Op 19 november 2018 nam president Trump tijdens een interview met Fox News de gelegenheid weer eens te baat om McRaven te misprijzen als "een Clinton- en Obama-supporter". CNN constateerde verwijzend naar eerdere aanvallen op militairen, als senatorJohn McCain en Marine-generaal John Allen (generaal), en daarbij betrekkend dat Trump nog geen enkel bezoek aan Amerikaanse soldaten aan het front heeft gebracht, dat dit het draagvlak voor de strijdkrachten geen goed doet.[10].

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

McRaven is een zoon van Anna Elizabeth Long en kolonel Claude C. McRaven, een Spitfire-gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog.[11][12] McRaven is getrouwd met Georgeann Brady McRaven. Ze hebben drie kinderen. McRaven was aanwezig bij het 2012 White House Correspondents Association Dinner als gast van zijn klasgenoot van de vijfde klas, Karen Tumulty.[13]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • McRaven, William H., Spec Ops: Case Studies in Special Operations Warfare Theory and Practice, Presidio Press, 1995. ISBN 978-0-89141-544-2 (paperback: ISBN 978-0-89141-600-5).
  • McRaven, William H., Make Your Bed: Little Things That Can Change Your Life...And Maybe the World, Grand Central Publishing, 2017. ISBN 1455570249.

In de media[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dirty Wars, een Amerikaanse documentaire uit 2013, bevat McRaven, die een locatie opnieuw bezoekt en zich bij de overlevenden van de Khataba-inval verontschuldigt.
  • Zijn promotietoespraak op de University of Texas in Austin in 2014, werd op YouTube meer dan 18 miljoen keer bekeken.[14][15]
  • Hij werd gespeeld door Christopher Stanley in de film Zero Dark Thirty in 2012.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie William H. McRaven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.