William Haines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Haines
William Haines (1928)
Algemene informatie
Volledige naam Charles William Haines
Geboren 2 januari 1900
Overleden 26 december 1973
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Charles William Haines (Staunton, 2 januari 1900Santa Monica, 26 december 1973) was een Amerikaans acteur in de periode van de stomme film, en binnenhuisarchitect.

Filmcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Haines werd geboren in een welvarende familie. Desondanks liep hij weg van huis toen hij 14 jaar oud was en verhuisde hij naar New York.

Nadat hij een talentenwedstrijd won, verhuisde hij in 1922 naar Hollywood, waar hij voor een aantal jaren figurantenrollen kreeg in films bij Metro-Goldwyn-Mayer. Hij groeide echter al snel uit tot een acteur op de voorgrond en in 1925 was hij MGM's meest veelbelovende acteur. Door zijn gevoel voor humor, dat terug te zien was in zijn films, kreeg hij een groot aantal fans.

Haines was tegenover verscheidene grootheden te zien, waaronder Mary Pickford, Joan Crawford, Constance Bennett en Marion Davies. Hij maakte een succesvolle transactie naar de geluidsfilm en al zijn films tussen 1928 en 1932 werden een groot succes.

Homoseksualiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Haines leefde openlijk als een homoseksueel en kreeg in 1926 een serieuze relatie met Jimmy Shields. Zijn geaardheid werd door de studio lang geheimgehouden.

In 1933 werd Haines samen met een matroos gearresteerd in een YMCA. Louis B. Mayer, het hoofd van MGM, vond Haines' persoonlijke leven ongepast als ster en dwong hem te kiezen tussen een vals huwelijk met een vrouw of zijn ervaring met mannen. Haines koos voor Shields. Ze bleven samen 50 jaar lang bij elkaar.

Haines maakte nog enkele films voor een andere studio, maar ging al snel met pensioen.

Binnenhuisarchitect[bewerken | brontekst bewerken]

Haines en Shields begonnen samen een carrière als binnenhuisarchitecten. Ze werden enorm succesvol en kregen bekende klanten, onder wie Joan Crawford, Gloria Swanson, Carole Lombard, Marion Davies en George Cukor.

Hun leven veranderde in 1936 drastisch toen een paar leden van de Ku Klux Klan hen mishandelden. Bekende acteurs en actrices onder wie Crawford, Claudette Colbert, George Burns, Gracie Allen, Kay Francis en Charles Boyer moedigden het koppel aan dit melden bij de politie. Davies vroeg aan magnaat William Randolph Hearst of hij de boosdoeners wilde aanklagen. Haines en Shields kozen ervoor niets te doen.

Het koppel ging met pensioen in de jaren 70. Haines stierf op 26 december 1973 in Santa Monica aan longkanker. Dit gebeurde slechts een week voor zijn vierenzeventigste verjaardag. Shields kon Haines' dood niet aan en nam een overdosis pillen. Dit overleefde hij niet.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]