William Hood Simpson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Hood Simpson
Lieutenant General William Hood Simpson
Lieutenant General William Hood Simpson
Bijnaam "Bill"[1]
Geboren 18 mei 1888
Weatherford, Texas, Verenigde Staten
Overleden 15 augustus 1980
San Antonio, Texas, Verenigde Staten
Begraven Arlington National Cemetery, Arlington County, Virginia, Verenigde Staten, Sectie 30
Land/partij Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Onderdeel United States Army
Dienstjaren 1909 - 1946
Rang US-O10 insignia.svg General
Eenheid Negende Leger
Leiding over Fourth United States Army
XII Corps (United States)
Negende Leger (Verenigde Staten)
Second United States Army
30th Infantry Division (United States)
35th Infantry Division (United States)
Slagen/oorlogen Moro Rebellion

Pancho Villa-expeditie


Eerste Wereldoorlog


Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie decoraties

William Hood Simpson (Weatherford, 18 mei 1888San Antonio, 15 augustus 1980) was een Amerikaans generaal die tijdens de Tweede Wereldoorlog het Negende Leger van de Amerikaanse landmacht aanvoerde. Het Negende Leger vocht voornamelijk in Noord-Europa.

Nadat hij in 1909 de United States Military Academy afgesloten had, werd hij tot de infanterie toegelaten. Vóór de betrokkenheid van de VS in de Eerste Wereldoorlog, diende Simpson in de VS en in de Filipijnen. Hij deed onder meer dienst tijdens de Pancho Villa-expeditie in 1916.

Simpson, die in 1917 tot kapitein werd benoemd, diende tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de 33e divisie, waar hij tijdelijke promoties tot majoor en luitenant-kolonel ontving. Ook werd hij benoemd tot stafchef van de divisie.

In de periode tussen de twee wereldoorlogen, vervulde Simpson staffuncties en is hij bij verschillende militaire academies betrokken geweest, zowel als student als leraar. Tussen 1932 en 1936 was hij professor militaire wetenschappen aan Pormona College, in Claremont (Californië). In 1940 werd hij aangewezen als aanvoerder van de 9e infanteriedivisie, gelegerd in Fort Houston (Texas). Voordat de VS bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte, gaf Simpson leiding aan verschillende divisies en ontving hij een tijdelijke promotie tot majoor-generaal .

Verschillende promoties volgden, en in mei 1944 trok Simpson met zijn staf naar Engeland om de 9e divisie te organiseren. Op 5 september trad de 9e divisie in dienst als een onderdeel van de 12de legergroep van Omar Bradley.

Het Negende Leger nam deel aan de opmars van de geallieerden, en was in november 1944 betrokken bij gevechten rond de Siegfried-linie. Uiteindelijk werd een doorbrak bereikt, en stootte het leger door in de richting van de Roer, waar ze deelnam aan hevige gevechten. De opmars kwam hier tot stilstand, omdat het leger bedreigd werd door het potentiële doorbreken van de dammen, stroomopwaarts in de Roer.

Na de Slag om de Ardennen trok het Negende Leger samen met de 21e legergroep van Bernard Montgomery richting Duitsland, voor de laatste fase van de oorlog. Als onderdeel van Operation Plunder stook het leger op 24 maart 1945 de Rijn over. Op 19 april maakte het leger contact met het Eerste Leger, en voltooide daarmee de omsingeling van het Ruhrgebied. Het Negende Leger stak op 12 april als eerste Amerikaanse leger de Elbe over.

Simpson keerde in juni 1945 terug naar de VS. Hij nam deel aan een expeditie naar China in 1945, en leidde daarnaa het Tweede Leger. Hij ging in november 1946 met pensioen, en werd in 1954 benoemd tot generaal.

Generaal William Hood Simpson overleed op 92-jarige leeftijd, en is samen met zijn vrouw begraven op Arlington National Cemetery.

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]