William J. Brady

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van William J. Brady uit 1872

William J. Brady (overleden 1 april 1878) was de sheriff van Lincoln County, New Mexico ten tijde van The Lincoln County War. Hij was toen ook lid van The House.

Vroeg leven[bewerken]

William groeide op als een aardappelboer net als zijn vader in Ierland in de plaats Cavan. Hij ging naar de toen pas geopende school en studeerde af in 1844. Na zijn vaders dood raakte hij betrokken in politieke gebeurtenissen en hij vertrok vervolgens naar de Verenigde Staten net als vele andere Ieren.

Militair leven[bewerken]

Toen hij aankwam in New York sloot hij zich aan bij het leger. Hij kwam bij The Mounted Rifles waarin hij na 5 jaar dienst in Texas de rang bereikte van sergeant. Een paar jaar daarna werd hij overgeplaatst naar Fort Craig, New Mexico in 1856.

In 1861 verliet hij het fort, toen hij luitenant werd bij New Mexicaanse vrijwilligers. Hij vocht in de strijd voor Glorietta Pass en bleef bij zijn mannen omdat het onmogelijk was om zich te verplaatsen naar het eerste regiment van de New Mexicaanse cavalerie. Na het vertrek van de confederaalse troepen uit New Mexico werd hij een officier die mannen moest rekruteren in Socorro County, New Mexico.

Op 16 november 1862 trouwde hij met Maria Bonifacia Chaves die een weduwe was in Corrale, New Mexico. Brady werd naar Fort Stanton gestuurd en hij werd daar commandant in 1864. Hij leidde daar veel succesvolle operaties tegen de Navajo en de Apache indianen en diende als commandant in verschillende forten in New Mexico. In de oktober van 1866 werd hij ontslagen. Hij had toen de rang van majoor.

Het leven in Lincoln, New Mexico[bewerken]

William J. Brady verhuisde naar een ranch in Rio Bonito ten oosten van Lincoln. In 1869 werd hij als sheriff gekozen voor Lincoln County, New Mexico. In 1871 mocht hij de zetel bezetten voor "The territorial legislature". Bij de daaropvolgende verkiezing werd hij niet verkozen en verloor hij zowel zijn stoel als de sheriff-status. In 1876 ging hij weer de strijd aan om sheriff te worden.

Gevangenis[bewerken]

Er werd 8 jaar lang door verschillende sheriffs geprobeerd om geld te krijgen van de gemeente om een gevangenis te bouwen. Tot die tijd werd er altijd een cel gebruikt in Fort Stanton. In 1877 wist William J. Brady het voor elkaar te krijgen om 3.000,- dollar te krijgen en daarvan ging hij een ondergrondse gevangenis bouwen. Deze nieuwe gevangenis van 6 bij 9 meter en 3 meter diep, was verdeeld in 2 cellen die toegankelijk waren via een ladder en een luik in het dak. De cel werd met kaarsen verlicht. De gevangenen hadden het slecht in deze gevangenis en ontsnapten vaak (een van de beruchtste ontsnappingen was die van The Jesse Evans Gang). Veel mensen klaagden over en in 1880 (na de dood van Brady) kwam er een echte gevangenis.

The Lincoln County War[bewerken]

In The Lincoln County War koos Brady de kant van het Murphy/Dolan genootschap. Een mogelijke reden daarvoor was dat Brady in elkaar geslagen was midden op de hoofdstraat van Lincoln in de lente van 1877 door twee mannen die werkten voor Tunstall.

Op 1 april 1878 werd Brady in een hinderlaag gelokt door een groep regulators die bestond uit Jim French, Frank McNab, John Middleton, Fred Waite, Henry Brown en Billy the Kid. Brady was in het gezelschap van 3 deputies; ze werden beschoten door de Regulators die achter een muur zaten. Brady werd door tientallen kogels geraakt. Zijn deputie die naast hem stond werd tweemaal fataal geraakt en zijn andere deputies begonnen op Billy the kid en Frank McNab te schieten toen zij naar de lijken van hun collega's renden. Daarbij raakten ze zwaargewond aan hun benen.