William Kemmler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
William Kemmler
William Kemmler
Algemene informatie
Geboren 9 mei 1860
Philadelphia
Overleden 6 augustus 1890
Auburn
Doodsoorzaak Executie door elektrische stoel
Beroep Voedselhandelaar

William Francis Kemmler (Philadelphia, 9 mei 1860Auburn, 6 augustus 1890) was een Duits-Amerikaans moordenaar en de eerste persoon die werd geëxecuteerd door middel van de elektrische stoel.

Hij had zijn vrouw, Matilda Ziegler, vermoord met een bijl op 29 maart 1889, en werd op 6 augustus 1890 ter dood gebracht. Zijn advocaten verdedigden hem door te zeggen dat elektrocutie een wrede en ongebruikelijke straf was (cruel and unusual punishment, zoals verboden in het achtste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten).

De eerste poging om hem te executeren mislukte; Kemmler werd gedurende 19 seconden geëlektrocuteerd, maar bleef in leven. De spanning werd verhoogd tot 2000 volt, maar de generator had tijd nodig om op deze spanning te komen. In deze pauze kon men de ernstig verbrande Kemmler horen kreunen. De tweede poging duurde langer dan een minuut, en het gebeuren werd door de verslaggever van The New York Times beschreven als een walgelijk spektakel, waarbij Kemmlers hoofd rood kleurde van het bloed uit geknapte haarvaten en de executiekamer stonk naar verschroeid vlees en haar.[1]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Far worse than hanging. The New York Times (7 augustus 1890).
Zie de categorie William Kemmler van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.