William Levada

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Levada
Kardinaal Levada (2009)
Kardinaal Levada (2009)
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-diaken
Ambt prefect emeritus van de Congregatie voor de Geloofsleer
Titeldiakonie Santa Maria in Domnica
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 maart 2006.
Kerkelijke carrière
Eerdere functies 1996-2005: aartsbisschop van San Francisco
2005-2012: prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer
Portaal  Portaalicoon   Christendom

William Joseph Levada (Long Beach (Californië), 15 juni 1936) is een Amerikaanse kardinaal.

Hij werd geboren in Californië, waar hij het grootste gedeelte van zijn jeugd zou wonen. Na de High School ging hij naar het seminarie in San Fernando waarna hij zijn studies vanaf 1958 zou vervolgen aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome. Op 20 december 1961 werd hij tot priester gewijd. Daarna ging hij werken als parochiepriester bij verschillende parochies in het aartsdekanaat Los Angeles. Tussen 1967 en 1971 deed hij promotieonderzoek aan zijn oude universiteit in Rome.

In 1976 werd hij aangesteld bij de Congregatie voor de Geloofsleer. In 1980 verleende Paus Johannes Paulus II hem de eretitel Kapelaan van Zijne Heiligheid. In 1983 werd Levada benoemd tot titulair bisschop van Capri en tot hulpbisschop van Los Angeles. Drie jaar later volgde zijn benoeming tot aartsbisschop van Portland, Oregon. In 1996 keerde hij terug naar zijn thuisstaat, als aartsbisschop van San Francisco.

Nadat Joseph Ratzinger was gekozen tot paus, in april 2005, benoemde deze Levada tot zijn opvolger als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer. In de pers[bron?] werd op dat ogenblik gespeculeerd dat de paus Levada had gekozen omdat deze laatste belangrijke bijdragen had geleverd aan de Catechismus van de Katholieke Kerk, omdat beiden in het verleden samengewerkt hadden bij de Congregatie voor de Geloofsleer en omdat de paus zou gewild hebben dat een Amerikaan de congregatie ging leiden die onder andere toeziet op seksschandalen waarbij priesters betrokken zijn. Bij de benoeming werd aangekondigd dat Levada ook tot kardinaal zou worden verheven. Dat gebeurde bij het consistorie van 24 maart 2006. De Santa Maria in Domnica werd zijn titeldiaconie.

In juli 2009 maakte Benedictus - bij motu proprio (Ecclesiae Unitatem) bekend dat Levada de nieuwe voorzitter werd van de Pauselijke Commissie Ecclesia Dei. Op 2 juli 2012 kreeg Levada ontslag als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer alsmede de functies die hier aan verbonden waren; president van de Pauselijke Commissie Ecclesia Dei, president van de Internationale Theologencommissie en president van de Pauselijke Bijbelcommissie. Hij werd als prefect opgevolgd door de Duitse bisschop Gerhard Ludwig Müller.

Externe link[bewerken]