William Merritt Chase

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Merritt Chase, zelfportret, 1915

William Merritt Chase (Williamsburg, Johnson County (Indiana), 1 november 1849New York, 25 oktober 1916) was een Amerikaans impressionistisch schilder.

Leven en werk[bewerken]

Chase was de zoon van een damesschoenmaker en studeerde onder andere aan de National Academy of Design. In 1871 ondernam hij een door zijn familie gefinancierde meerjarige reis naar Europa, waarbij hij ook Nederland bezocht en de grote Hollandse meesters bestudeerde, met name Frans Hals. Te Parijs kwam hij onder invloed van het naturalisme van Gustave Courbet. In 1876 won hij een gouden medaille op de Centennial Exposition, waarmee zijn internationale roem een aanvang nam. In latere jaren schoof hij qua stijl op naar het impressionisme en groeide hij uit tot een van de invloedrijkste Amerikaanse schilders van zijn generatie.

Chase schilderde in olie, pastel, inkt, acryl, en op allerlei ondergronden. De onderwerpen en thema’s van zijn schilderwerken en tekeningen zijn uiterst divers: landschappen, stillevens, portretten. Diverse beroemdheden stonden voor hem model.

Chase werd in de jaren 1880 een geroemd leraar aan de Art Students League of New York, stichtte later zijn eigen Chase School of Art, leidde de Society of American Artists, en had als zodanig grote invloed op een hele generatie na hem komende Amerikaanse kunstschilders, zoals Charles Demuth, Marsden Hartley, Georgia O'Keeffe, Pauline Palmer, die leerlingen van hem waren. Hij was lid van de National Academy of Design en de Ten American Painters.

Behalve tijdens zijn bezoek aan Nederland tijdens zijn eerste Europareis in 1871, verbleef Chase ook in de zomers van 1883 en 1884 in Nederland en werkte vooral op het strand en in de duinen van Scheveningen] en Zandvoort. In 1885 reisde hij met James McNeill Whistler door Nederland en Belgie. In 1903 bezocht hij met een groep leerlingen van zijn "Chase School of Art" Haarlem, waarbij onder andere de oude Jozef Israëls met een bezoek werd vereerd.

Chase was gehuwd met Alice Gerson, met wie hij acht kinderen had. Zijn dochters stonden meermaals voor hem model. Hij overleed in 1916, 66 jaar oud.

Galerij[bewerken]

"Hollandse werken"[bewerken]

Literatuur en bron[bewerken]

  • Hans Kraan: Dromen van Holland. Buitenlandse kunstenaars schilderen Holland 1800-1914. Waanders Uitgevers Zwolle, 2002. ISBN 90-400-9620-1

Externe links[bewerken]