William Murdoch (ingenieur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Murdoch.

William Murdoch (ook gespeld als Murdock) (Lugar (Ayrshire, Schotland), 21 augustus 1754Handsworth bij Birmingham, 15 november 1839) was een Schotse ingenieur en uitvinder. Zijn achternaam is verengelst naar Murdock toen hij verhuisde naar Engeland.

Biografie[bewerken]

Marble Bust of Murdock by E. G. Papworth.

Aan het begin van zijn carrière werkte Murdoch als stoommachine bouwer voor de firma Boulton and Watt in Cornwall. De rest van zijn leven bracht hij door in Birmingham. Naast een aantal uitvindingen op het gebied van stoommachines en in de chemie, is hij vooral bekend geworden door de uitvinding van de gasverlichting.

Hoewel er al eerder proeven waren genomen met het gecontroleerd ontbranden van lichtgas. In 1792 ontdekte hij een methode om door middel van droge distillatie van steenkool brandbare gas te maken die aangestoken een constante lichtbron vormden. Hij gebruikte zijn gasverlichting eerst in zijn buitenhuis in Rudruth in Cornwall.

Alhoewel Boulton en Watt niet erg onder de indruk waren mocht hij hun fabrieken in Soho wel van gasverlichting voorzien. In 1802 had hij de buitenkant van de fabriek verlicht, tot enthousiasme van het Londense publiek. Omdat hij geen patent had aangevraagd kon de concurrentie zijn idee op grote schaal overnemen. Wel ontving hij in 1806 de Rumford Medal. Nog voor zijn overlijden was openbare gasverlichting in Engelse steden gemeengoed.