William Seen's Transport Music

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The band William Seen's Transport Music

William Seen’s Transport Music is een voormalig soloproject van de Nederlandse Egbert van der Werff. Van der Werff begon het project in 2004, nadat hij met het Friese Travis een plaat had gemaakt. Door een Schotse naamgenoot zag de band zich genoodzaakt om de naam te veranderen.[bron?] Twee jaar na de start verscheen het tweede en tevens laatste album onder de bandnaam "Lucas". Ondanks lovende kritieken besloot de band er kort na het verschijnen mee te stoppen.[bron?]

Nadat Van der Werff William Seen’s Transport Music begon, won hij de Noordelijke Singer-songwriter Contest en speelde hij in Paradiso in de finale van de Grote Prijs van Nederland. In dezelfde tijd sloten ex-Travis/Lucas lid Rene Monsma (zang, bas en gitaar), Jan Peter Hoekstra (zang, gitaar, pedal steel en toetsen, ex-Krezip, The Sheer) en Gilbert Terpstra (drums, ex-Kobus Gaat Naar Appelscha) zich bij hem aan en werd er gewerkt aan een debuutplaat. De opnames, onder leiding van Frans Hagenaars (Excelsior), vonden plaats in 2005/2006.

In 2006 kwam van die opnames een demo uit die meteen OOR’s Demo van de Maand werd. Diezelfde maand emigreerde Van der Werff naar Canada. Ondanks de afstand, bleef de band nieuwe nummers maken. Na drie Canadese jaren besloot Van der Werff terug te keren naar Nederland en werd de laatste hand aan de plaat gelegd. Als voorproefje kwam eind 2011 het nummer ‘Sunkeneyed’ uit en in de zomer van 2012 zag het debuutalbum ‘Can I Sit Here And Absorb’ het licht.

De recensies waren lovend[bron?]: OOR plaatste het album “in het rijtje nederpopklassiekers tussen albums van Johan en The Serenes”; Music Maker vond dat “de arrangementen en de opnames als voorbeeld op pop- en rockacademies kunnen gelden”; LiveXS hoorde “een bijzondere verzameling songs”; “Gitaarpop van grote melodieuze schoonheid” volgens Dagblad van het Noorden en Kindamuzik oreerde “wellicht Neerlands beste gitaarplaat van 2012!”. Van het album kwam eind 2012 de eerste single ‘Walk Around Oblivious’ uit.

In de zomer van 2013 bracht de groep een ode aan The Serenes' debuutplaat Barefoot & Pregnant, die in dat jaar opnieuw werd uitgebracht. De groep stond op het podium van het Welcome to the Village Festival samen met Jacob de Greeuw, Anne Soldaat, Jelle Paulusma en Maurits Westerik. Het optreden werd geregistreerd en is op YouTube terug te zien.

In 2015 kwam de album-outtake Standing With My Car uit. Het nummer werd vergezeld van een videoclip.

Het tweede album gaat uitkomen in de loop van 2019/2020.

William Seen’s Transport Music maakt meerstemmige powerpop waarin het liedje centraal staat, vooral beïnvloed door bands beginnend met de letter B: The Beatles, Big Star, The Byrds, Blitzen Trapper, The Beach Boys, Badfinger, Buffalo Springfield, The Band, Beck, The Bees, Belle & Sebastian, Bettie Serveert, Blur, Bonnie Prince Billy & Bright Eyes.

De groep bestaat uit:

  • Egbert van der Werff - zang, gitaar
  • Rene Monsma - basgitaar, gitaar, zang
  • JanPeter Hoekstra - gitaren, zang
  • Gilbert Terpstra - slagwerk

Bron[bewerken]