William Wakefield Baum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Wakefield Baum
Kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt aartsbisschop van Washington
Aartsbisdom Washington
Titelkerk Santa Croce in Via Flaminia
Creatie
Gecreëerd door paus Paulus VI
Consistorie 24 mei 1976
Kerkelijke carrière
Eerdere functies Vicaris bisdom Kansas City, bisschop van Springfield-Cape Girardeau
Latere functies prefect van de Congregatie voor de Katholieke Opvoeding, Kardinaal-grootpenitentiarius, emeritaat 2001
Portaal  Portaalicoon   Christendom

William Wakefield Baum (Dallas (Texas), 21 november 1926), is een Amerikaanse kardinaal van de rooms-katholieke Kerk. Hij was de nestor van de kardinaal-priesters die deelnamen aan het Conclaaf van 2005.

Hij werd in 1951 tot priester gewijd en begon zijn kerkelijke loopbaan vervolgens in Missouri. Van 1962 tot 1965 diende hij als vicaris van het bisdom Kansas City. Hij nam als "expert" deel aan het Tweede Vaticaans Concilie. In 1970 benoemde Paus Paulus VI hem tot bisschop van het Bisdom Springfield-Cape Girardeau, eveneens in Missouri. Drie jaar later werd hij benoemd tot aartsbisschop van Washington D.C.. In 1974 ontving hij het pallium en twee jaar later, tijdens het consistorie van 1976 werd hij verheven tot kardinaal. De Santa Croce in Via Flaminia werd zijn titelkerk. Hij nam deel aan de conclaven van augustus en oktober 1978.

Onder Paus Johannes Paulus II bleef zijn ster rijzen. In 1980 trad hij toe tot de Romeinse Curie als prefect van de Congregatie voor de Katholieke Opvoeding. In 1990 gevolgd door zijn benoeming tot Kardinaal-grootpenitentiarius van de Paenitentiaria Apostolica, een van de drie hogere rechtshoven binnen de Curie, die zich vooral bezighoudt met absoluties en aflaten en als zodanig geldt als een tribunaal van vergeving.

De laatste jaren heeft de kardinaal te lijden onder zijn gezondheid. Hij heeft vooral problemen met zijn gezichtsvermogen. Even na zijn 75ste verjaardag vroeg en kreeg hij ontslag uit zijn functies bij de Curie.

Baum nam deel aan het Conclaaf van 2005 dat leidde tot de verkiezing van Jozeph Ratzinger tot paus. Samen met Ratzinger zelf en kardinaal Jaime Lachica Sin uit de Filipijnen (die zelf overigens om gezondheidsredenen niet deelnam aan het Conclaaf), waren zij de enige kardinalen met stemrecht die nog door Paulus VI tot kardinaal waren verheven. Na het overlijden van Sin, in 2005 en na de tachtigste verjaardag van Baum, in 2006, zijn er nu enkel nog kardinalen met stemrecht die door Johannes Paulus II of door Benedictus XVI zijn benoemd.

Baum is een van de langstdienende Amerikaanse kardinalen ooit.