Willie Wortel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Willie Wortel
Strippersonage
Bedacht door Carl Barks
Stripreeks Donald Duck, DuckTales
Introductie 1952
Familie Harry Wortel, Willem Wortel, Pieter Peen, Archimedes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Willie Wortel, een antropomorfe kip, is een personage uit de Donald Duck strips, bedacht door Carl Barks. Aanvankelijk werd zijn oorspronkelijke Amerikaanse naam Gyro Gearloose door de Nederlandse vertalers van het weekblad Donald Duck vertaald naar Willy Wortel. Later is dit veranderd in Willie Wortel. Willies tweede naam is Daniël, tevens zijn voornaam in de Duitse versie van de strips.

De uitvinder[bewerken]

Hij wordt door sommigen als een gekke uitvinder beschouwd, en doet vaak de meest wonderbaarlijke uitvindingen. Vaak als hij uitvindingen doet, mislukken ze of gaat er iets mis, meestal is dit dan doordat ze te goed werken. Dit leidt niet zelden tot een rij boze klanten voor zijn werkplaats, een boze burgemeester als hij z'n uitvindingen verkeerd heeft gebruikt bij het oplossen van een algemeen probleem, een boze Dagobert of het feit dat Donald Duck zijn baan kwijtraakt of tijdens sportwedstrijden gediskwalificeerd wordt als hij Willies uitvindingen hiervoor gebruikt. Ook kunnen bepaalde uitvindingen, zoals bijvoorbeeld een wondermiddel of een machine die gedachten van mensen kan veranderen, een verkeerde uitwerking hebben op Dagobert of Donald Duck zodat deze er dan vaak een heel ander al dan niet verwoestend karakter door krijgen. Daarnaast komt het voor dat de Zware Jongens Willies uitvindingen stelen om te proberen het geldpakhuis van Oom Dagobert leeg te roven. Dit komt vaak voor bij apparaten waarmee zaken gekopieerd kunnen worden of uitvindingen waarmee ze gemakkelijk het geldpakhuis binnen kunnen komen. Als Willie een middel uitvindt dat een bepaalde stof beïnvloedt, bijvoorbeeld iets dat ervoor zorgt dat sneeuw of ijs niet smelt, maakt Oom Dagobert daar vaak gebruik om rijk te worden. Vaak wordt dan iets ontdekt dat het tegengestelde effect heeft, meestal door de neefjes van Oom Donald. De Zware Jongens maken daar nog wel eens gebruik van, vaak na gesprekken af te luisteren waarin Donald Oom Dagobert waarschuwt voor de gevolgen van zo'n ontdekking, met alle vreselijke gevolgen van dien. Ook bijeffecten van uitvindingen kunnen soms vreselijke gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld explosieve groei van schadelijke insecten of planten door straling of overmatig gebruik van groeimiddelen. Hier krijgt Donald dan vaak de schuld van. Willies verstrooidheid speelt hem ook vaak parten. Een van zijn meest prominente en tevens zijn eerste uitvindingen is Lampje: een intelligent gloeilampje met armpjes en beentjes, dat een eigen wil heeft en Willies grootste vriend en hulpje is. Deze uitvinding is ontstaan doordat Willie per ongeluk in contact kwam met een uitvinding genaamd de 'denkdoos' (die zou dieren menselijke gedachten kunnen geven) waarbij de defecte lamp van Donald Duck plotseling tot leven kwam. Zo werd Lampje uiteindelijk geboren. Lampje redt Willie vaak als hij in nood raakt door een niet goed werkende uitvinding. Dit doet hij door de uitvinding te repareren of herprogrammeren of door simpelweg de stekker eruit te trekken, zodat de stroom naar de uitvinding wordt uitgeschakeld en deze dus niet meer werkt. Hierdoor is ook het effect ervan weg.

Familie[bewerken]

De vader van Willie heet Harry Wortel. Hij had een eigen winkel 'Fluks Fiks'. Toen hij met pensioen ging, werd de winkel overgenomen door Willie. Zijn grootvader heet Willem Wortel. Willem Wortel heeft nog op de stoomboot van Dagobert Duck gewerkt rond 1880. Daarnaast heeft Willie ook familie in de agrarische sector; een neef van hem, Pieter Peen, is boer. Ook komt zijn neefje Archimedes, in andere verhalen Newton of Kareltje, weleens langs, hij wil later ook uitvinder worden.

Eigen blad[bewerken]

Van 1981 tot 1989 had Willie Wortel zijn eigen blad in Nederland, namelijk Willie Wortel's Puzzelparade. Daarna bleef de Puzzelparade nog twee jaar verschijnen, maar werd Donald Ducks naam eraan verbonden. Op 29 oktober 2009 kreeg Willie Wortel weer een tijdschrift, gelanceerd in wetenschappelijk centrum NEMO in Amsterdam. De samenwerking tussen Disney en het jeugdtijdschrift Zo Zit Dat resulteerde in Willie Wortel: Een vrolijk weetjesblad, bestemd voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Van het blad is slechts één nummer uitgekomen.[1] In juni 2016 keerde Willie Wortel's Puzzelparade terug onder de titel Willie Wortel, een Innovatief Vakantieboek.

Buitenlandse namen[bewerken]

Willie Wortel heet in andere talen:

Trivia[bewerken]

  • In de jaren tachtig spreekt Willie Wortel Dagobert Duck aan met “Oom Dagobert”, tegenwoordig is dit “Meneer Duck”, net zoals dat in de Duitse Disneystrips gebruikelijk is.
  • Willie Wortel is de enige volwassene die door de neefjes van Donald Duck getutoyeerd wordt.
  • In tegenstelling tot Otto van Drakenstein is Willie Wortel bescheiden van aard en roept hij niet aldoor dat hij de beste uitvinder ter wereld is. Willie heeft, ook weer in tegenstelling tot Otto, niet overal diploma's en certificaten aan de muur hangen.
  • In sommige strips komt een personage met de naam Arend Akelig naar voren, die met Willie Wortel wil wedijveren.
  • Een persoon die verrassend vindingrijk is wordt ook wel een willie wortel genoemd. Soms wordt de naam spottend gebruikt als een oplossing niet blijkt te werken.
  • Willy Wortel was ook de artiestennaam van het hoofdrekenwonder Willem Klein.
  • De Nederlandse stem van de 2018 serie DuckTales van Willie Wortel is Has Drijver.