Willy Kuijpers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Willy Kuijpers (Leuven, 1 januari 1937), is een Belgisch Vlaamsgezind politicus uit de provincie Vlaams-Brabant. Hij was burgemeester van Herent en jarenlang lid van de Volksunie.

Levensloop[bewerken]

Kuijpers werd beroepshalve onderwijzer. Hij stond mee aan de wieg van de Vlaamse uitgeverij "De Nederlanden" (60 uitgegeven boektitels) met het Heelnederlands vormingstijdschrift "Nieuw Vlaanderen".

Kuijpers was erg actief voor allerlei verdrukte volksgroepen over heel de wereld (Basken, Bretoenen, Corsikanen, Ieren, Armeniërs, enz...). Tijdens de Spaanse Franco-dictatuur deelde hij samen met zijn collega Walter Luyten pamfletten uit aan de kathedraal van Guernica voor een vrij Baskenland. Ze werden door de Guardia Civil opgepakt en onmiddellijk over de grens gezet.

Van 1970 tot 2016 was hij, eerst voor de Volksunie, dan voor N-VA, gemeenteraadslid in Herent, waar hij van 1983 tot 1988 eerste schepen en van 1995 tot 2012 burgemeester was.

Voor de Volksunie, de partij waarvan Kuijpers van 1989 tot 1992 algemeen nationaal secretaris was, is hij ook parlementslid geweest:

In 1997 stopte hij wegens gezondheidsredenen definitief als parlementslid. Op 8 juli 1998 werd hij in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement gehuldigd voor zijn 25 jaar parlementair mandaat. Sinds 23 februari 1999 mag hij zich ere-Vlaams volksvertegenwoordiger noemen. Die eretitel werd hem toegekend door het Bureau (dagelijks bestuur) van het Vlaams Parlement.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 duwde Kuijpers de N-VA-lijst van Herent.[1] Hij ambieerde echter geen nieuwe termijn als burgemeester.[2] Hij werd herverkozen als gemeenteraadslid, en de N-VA werd de grootste partij van Herent. Hij herhaalde evenwel zijn voornemen geen uitvoerend mandaat meer op te nemen en enkel te zetelen in de gemeenteraad.[3]

Externe link[bewerken]