Willy Lambil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willy Lambil
Lambil (2017)
Lambil (2017)
Persoonsgegevens
Volledige naam Willy Lambilotte
Pseudoniem Willy Lambil
Geboren Tamines (Sambreville), 14 mei 1936
Nationaliteit Vlag van België België
Beroep(en) Illustrator, stripauteur
Oriënterende gegevens
Bekende werken Arme Lampil
De Blauwbloezen
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Strip

Willy Lambil, echte naam Willy Lambilotte (Tamines (Sambreville), 14 mei 1936) is een Belgisch illustrator en striptekenaar.

Levensloop[bewerken]

Hij komt op 16-jarige leeftijd in dienst van uitgeverij Dupuis. Vanaf 1959 tekent hij de strip Sandy, over een Australische jongen en zijn kangoeroe. Lambil wordt bij het bedenken van het concept van deze strip geholpen door Henri Gillain, de broer van Jijé. Pas na verschillende pogingen wordt Sandy door Charles Dupuis aanvaard voor publicatie in stripblad Robbedoes / Spirou. Uiteindelijk tekent Lambil 21 verhalen van Sandy maar tot een albumuitgave bij Dupuis komt het niet.[1] Daarom zoekt hij een andere uitdaging.

In het jaar 1972 neemt hij de reeks De Blauwbloezen over van de dan plotseling overleden Louis Salvérius. Ondanks dat hij weinig van de Amerikaanse Burgeroorlog afweet (tijdens deze gebeurtenis speelt het verhaal zich af) brengt hij de reeks toch tot een succes.

Samen met Raoul Cauvin, de scenarist van De blauwbloezen, maakt hij ook vanaf 1973 de strip Arme Lampil. Deze strip, waarin de auteurs zichzelf weergeven, ontstond als opvuller voor de rubriek Carte blanche in Spirou. Deze reeks kent succes en loopt uiteindelijk gedurende twaalf jaar in Robbedoes / Spirou.[2]

Bibliografie[bewerken]

Arme Lampil[bewerken]

  • Arme Lampil 1
  • Arme Lampil 2
  • Arme Lampil 3
  • Arme Lampil 4
  • Arme Lampil 5
  • Arme Lampil 6
  • Arme Lampil 7

De Blauwbloezen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Voor een lijst van de verschenen albums, zie Lijst van albums van De Blauwbloezen

Externe links[bewerken]