Willy Linthout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Willy Linthout
Willy Linthout was in 2019 te gast in de nostalgische podcast Akkerdjie.
Algemene informatie
Geboren 1 mei 1953
Geboorteplaats Lokeren
Land België
Werk
Genre Strips
Bekende werken Urbanus
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Willy Linthout (Lokeren, 1 mei 1953) is een Vlaams striptekenaar.

Hij is vooral bekend als tekenaar van de vedettestrip Urbanus, die hij al sinds 1982 samen met de gelijknamige Vlaamse komiek Urbanus maakt.

Linthout verkreeg ook lof van de critici voor zijn stripreeks Jaren van de olifant (2007), waarin de zelfdoding van zijn zoon het thema vormt. De reeks werd gebundeld in een boek en tevens vertaald in het Engels.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Willy Linthout besloot striptekenaar te worden nadat hij, als kind, een stripalbum van Nero las: Het Rattenkasteel.

Zijn eerste stripwerkjes liet hij op eigen kosten drukken. Maar een succes werden ze niet. In 1982 verscheen zijn eerste album, "De Zeven van Zeveneken" (1982), een parodie op Nero. Hij verwierf pas bekendheid in de stripwereld toen hij dat jaar de nieuwe stripreeks Urbanus begon. Uiteraard in samenwerking met cabaretier Urbanus zelf. In de strips van Urbanus heeft hij zelfs zijn eigen personage, dat in enkele albums voorkomt.

Vanaf het eerste album was deze stripreeks, die goed past in de Vlaamse striptraditie van Nero, Jommeke en Suske en Wiske, een succes in Vlaanderen. Linthout werd in de beginjaren door veel mensen echter verweten dat zijn tekenstijl zo amateuristisch was. In de loop der jaren is deze er echter aanzienlijk op vooruit gegaan.

Sindsdien heeft Linthout als schrijver meegewerkt aan Roboboy en als tekenaar aan De Kiekeboes en De strip van 7. Met Erik Wielaert werkt hij aan de nieuwe stripreeks Het laatste station.

Sinds 2007 tekent hij aan een 8-delige stripreeks met de titel Jaren van de olifant. Het verhaal gaat over een vader wiens zoon zelfmoord pleegde. Linthout tekende de reeks omwille van zijn eigen zoon Sam Linthout (1983-2004) die op 21-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Sam speelde reeds de sleutelrol in het 50ste stripalbum in de Urbanusreeks: De hete Urbanus.

In 2012 publiceerde hij het boek "Wat wij moeten weten", een tragikomisch verhaal over drie broers die kampen met de dood van hun moeder, alcoholisme en depressie.

Hij ontving in 2009 de Bronzen Adhemar.

Na het laatste album van Urbanus richtte hij zich met Ann Smet en Steven de Rie vanaf 2022 op de stripreeks De familie Super.[1]

Willy Linthout is getrouwd met Magda en heeft twee broers.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Willy Linthout van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.