Willy Messerschmitt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willy Messerschmitt
Willy Messerschmitt
Algemene informatie
Volledige naam Wilhelm Emil Messerschmitt
Bijnaam "Willy"
Geboren Frankfurt am Main, Hessen, Duitse Keizerrijk, 26 juni 1898
Overleden München, Beieren, West-Duitsland, 15 september 1978
Doodsoorzaak Onbekende omstandigheden
Nationaliteit Duitser
Beroep Ontwerper en producent van vliegtuigen
Bekend van Messerschmitt Bf 109
Overig
Partner(s) Baptist Ferdinand Messerschmitt (1858–1916)
Anna Maria née Schaller (1867–1942)
Erhard Milch en Willy Messerschmitt.
Een Messerschmitt ME 109 G

Wilhelm Emil Messerschmitt (Frankfurt am Main, 26 juni 1898München, 15 september 1978) was een Duits ontwerper en producent van vliegtuigen.

Hij ontmoette Friedrich Harth, een architect en bouwer van zweefvliegtuigen die, toen hij in 1914 in het leger ging, hem zijn plannen voor een zweefvliegtuig overhandigde. Toen Harth met verlof naar huis kwam merkte hij tot zijn verbazing dat Messerschmitt het toestel had gebouwd.

In 1917 nam Willy zelf dienst in het leger, maar hij werd om medische redenen ontslagen en ging naar München om daar luchtvaart- en ingenieursstudies te beginnen. Met financiële ondersteuning van zijn familie kon Messerschmitt genoeg geld bijeenkrijgen om de Bayerische Flugzeugwerke in Augsburg te kopen. Die firma was opgericht door Ernst Udet, een luchtheld uit de Eerste Wereldoorlog.

In 1931 stortten twee Lufthansatoestellen van het type M20 neer. Een van de slachtoffers was een persoonlijke vriend van Erhard Milch, hoofd van Lufthansa en rechterhand van Hermann Göring. Als gevolg hiervan deed Milch al het mogelijke om Messerschmitt contracten en subsidies te onthouden die andere Duitse vliegtuigbouwers wel kregen. De vijandschap ging zover dat Milch Messerschmitt verplichtte tweedekkers van Ernst Heinkel te bouwen.

Willy Messerschmitt ontving in 1938 samen met Ernst Heinkel de Nationale Duitse Prijs voor Kunst en Wetenschap, de "Duitse Nobelprijs" en de daaraan verbonden 100 000 Rijksmark.

Toch slaagde Willy erin de Messerschmitt Bf 109 de voorkeur te doen krijgen op de Heinkel He 112 bij een vergelijkende test. Het werd het meest gebouwde gevechtstoestel aller tijden, met meer dan 33.000 geproduceerde exemplaren. Daarnaast bouwde Messerschmitt de:

  • Bf 110, een lichte jachtbommenwerper
  • Me 323 Gigant een transporttoestel,
  • Me 163 het eerste door een raket aangedreven vliegtuig dat operationeel werd ingezet
  • Me 262 het eerste straalvliegtuig gebruikt in een gevecht en de
  • Me 410.

Aan het einde van de oorlog waren zijn vliegtuigfabrieken vernietigd. Hij werd in 1945 gevangengenomen en in 1948 verbood een rechtbank hem nog verder vliegtuigen te ontwerpen en veroordeelde hem tot twee jaar cel wegens verplichte tewerkstelling van krijgsgevangenen in zijn fabrieken.

Later richtte hij een nieuwe fabriek op voor het bouwen van prefab-huizen, naaimachines en kleine auto's en kon opnieuw aan de slag gaan als ontwerper van vliegtuigen voor de Spaanse en Egyptische luchtmacht. In 1958 kreeg hij van de NAVO contracten om vliegtuigen te bouwen. In de jaren 1968 '69 ontstond als resultaat van een aantal fusies een nieuwe firma met de naam Messerschmitt-Bolków-Blohm GmbH. Dit bedrijf bouwde o.a. vliegtuigen (o.a. de Lockheed F-104 Starfighter), raketten, ruimtetuigen en spoorwegmateriaal. Op het einde van zijn carrière was Messerschmitt haar erevoorzitter. Hij liet zijn persoonlijk fortuin na om de culturele monumenten van Europa te restaureren.

Zie de categorie Willy Messerschmitt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.