Wilp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilp
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wilp (Gelderland (hoofdbetekenis))
Wilp
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Voorst Voorst
Coördinaten 52° 13′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (2016) 2966
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kerk in Wilp (2007).

Wilp is een dorp in de gemeente Voorst in Gelderland. Wilp is het oudste dijkdorp van Nederland,[bron?] en wordt ook gezien als een van de oudste dorpen van Nederland. De eerste christelijke kapel te Wilp werd er omstreeks 765 gesticht in het kader van de kerstening van de bewoners door de Angelsaksische missionaris Liafwin, beter bekend als Lebuïnus. Het huidige dorp ontwikkelde zich vanaf de dertiende eeuw bij de toen nieuwe kerk aan de Veluwse Bandijk. De afstand tot de rivier de IJssel is bij een gemiddelde waterstand ongeveer twee kilometer. Na aanleg van de rijksstraatweg in de negentiende eeuw kwam er aan de westzijde van het dorp steeds meer bewoning en in de twintigste eeuw raakte het gehele gebied tussen dijk en straatweg bebouwd. Wilp telt 2966 inwoners.[1]

Op 1 januari 1812 werd Wilp van Voorst afgesplitst als een zelfstandige gemeente die op 1 januari 1818 weer werd toegevoegd aan de gemeente Voorst. Rondom Wilp liggen diverse landgoederen. Op één van die landgoederen, bij het voormalige kasteel de Lathmer, is een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking gevestigd, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de stichting Zozijn. De kledingketen Piet Zoomers heeft zijn oorsprong in Wilp. Onder andere is het hoofdkantoor van de keten er gevestigd.

Sport en recreatie[bewerken]

Wilp is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse beter bekend als Marskramerpad. De route komt vanaf de buurtschap Gietelo, loopt over de IJsseldijk langs de bebouwde kom en vervolgt via de uiterwaarden richting De Worp en Deventer.

De plaatselijke sportvereniging is SV Wilp. Deze vereniging gaat medio 2015 fuseren met SV Cupa uit Bussloo. De jeugd van SV Wilp en SV Cupa spelen al sinds 2010 samen onder de naam SV Cupa Wilp.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)