Wilp

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Wilp
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wilp (Gelderland (hoofdbetekenis))
Wilp
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Voorst Voorst
Coördinaten 52° 13′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 2.445[1]
Overig
Woonplaatscode 2613
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wilp is een dorp in de gemeente Voorst in Gelderland. Wilp is het oudste dijkdorp en waarschijnlijk een van de oudste dorpen van Nederland.[bron?]

Geschiedenis[edit | edit source]

Een eerste christelijke kapel werd omstreeks 765 gesticht in het kader van de kerstening van de bewoners door de Angelsaksische missionaris Liafwin, beter bekend als Lebuïnus. Het huidige dorp ontwikkelde zich vanaf de dertiende eeuw bij de toen nieuwe kerk aan de Veluwse Bandijk. De afstand tot de rivier de IJssel is bij een gemiddelde waterstand ongeveer twee kilometer. Na aanleg van de rijksstraatweg in de negentiende eeuw kwam er aan de westzijde van het dorp steeds meer bewoning en in de twintigste eeuw raakte het gehele gebied tussen dijk en straatweg bebouwd. Wilp telt 2.445 inwoners.

Van 1812 tot 1818 was Wilp een zelfstandige gemeente en daarna deel van de gemeente Voorst. Rondom Wilp liggen diverse landgoederen. Op een er van, De Lathmer, werd in 1950 door de Broeders Penitenten een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking ingericht. De instelling maakt anno 2019 deel uit van de stichting Zozijn. Kledingketen Piet Zoomers had in 1972 zijn oorsprong in Wilp, het hoofdkantoor van de keten is er gevestigd.

Sport en recreatie[edit | edit source]

Wilp is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse beter bekend als Marskramerpad. De route komt vanaf de buurtschap Gietelo, loopt over de IJsseldijk langs de bebouwde kom en vervolgt via de uiterwaarden richting De Worp en Deventer.

De plaatselijke sportvereniging SV Wilp fuseerde in 2015 met SV Cupa uit Bussloo. De jeugd van SV Wilp en SV Cupa voetbalden al sinds 2010 samen onder de naam SV Cupa Wilp. De omnisportvereniging heet na de fusie SV CCW '16.

Geboren[edit | edit source]

Zie ook[edit | edit source]