Wilp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilp
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wilp
Wilp
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Voorst Voorst
Coördinaten 52° 13′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 2515
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kerk in Wilp (2007)

Wilp is het oudste dijkdorp van Nederland, gelegen aan de IJssel in de Nederlandse provincie Gelderland. Wilp is het oudste dorp van de gemeente Voorst en één van de oudste dorpen van Nederland: het eerste kerkgebouw werd er omstreeks 765 gesticht door de Angelsaksische missionaris Liafwin, beter bekend als Lebuïnus. Wilp telt ongeveer 2515 inwoners (2015).

Op 1 januari 1812 werd Wilp van Voorst afgesplitst als een zelfstandige gemeente die op 1 januari 1818 weer werd toegevoegd aan de gemeente Voorst.

Rondom Wilp liggen diverse landgoederen. Op één van die landgoederen, bij het voormalige kasteel de Lathmer, is een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking gevestigd, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de stichting Zozijn.

De kledingketen Piet Zoomers heeft zijn oorsprong in Wilp. Onder andere is het hoofdkantoor van de keten er.

Sport en recreatie[bewerken]

Wilp is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse beter bekend als Marskramerpad. De route komt vanaf de buurtschap Gietelo, loopt over de IJsseldijk langs de bebouwde kom en vervolgt via de uiterwaarden richting De Worp en Deventer.

De plaatselijke sportvereniging is SV Wilp. Deze vereniging gaat medio 2015 fuseren met SV Cupa uit Bussloo. De jeugd van SV Wilp en SV Cupa spelen al sinds 2010 samen onder de naam SV Cupa Wilp.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)