Wilsum (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilsum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Wilsum
Wilsum (Nederland) (Overijssel)
Wilsum (Nederland)
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Kampen Kampen
Coördinaten 52° 32′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,01 km²
Inwoners (BAG, 2018) 850[1]
Overig
Woonplaatscode 2898
Foto's
Wilsum 2016.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wilsum is een plaats aan de IJssel in de gemeente Kampen in de Nederlandse provincie Overijssel. Wilsum heeft 827 inwoners.[2]

Wilsum is gebouwd op een rivierduin. De plaats wordt voor het eerst vermeld in 1213. Al vóór 1321 kreeg Wilsum van de bisschop van Utrecht stadsrechten[3]. Mogelijk wilde de bisschop hiermee zijn machtspositie tegenover Kampen versterken[4]. In karakter is Wilsum altijd een dorp gebleven. Tot 1937 was Wilsum een zelfstandige gemeente, daarna viel het tot 2001 onder IJsselmuiden (zie: gemeente Wilsum).

De Hervormde kerk[bewerken]

De hervormde Sint-Lambertuskerk, die van rond 1050 stamt, is een van de oudste kerken van Overijssel. Volgens de Hervormde kerkvoogdij van Wilsum zelfs dé oudste. In 1580, toen de reformatie haar intrede deed, werden de erediensten vervangen door protestantse en werd het gebouw van haar 'Roomse kenmerken' ontdaan. In 1975 volgde een algehele restauratie.

Folklore[bewerken]

In Wilsum wordt nog op de laatste zaterdag van augustus, (31 augustus was de verjaardag van Koningin Wilhelmina), het ‘oranjefeest’ gevierd.

Natuurbeheer[bewerken]

Bij Wilsum staan een aantal nestpalen voor ooievaars opgesteld die met wisselend succes broedparen trekken. Het uiterwaardengebied 'Scherenwelle' buiten het dorp met oude rivierarmen wordt voor een groot deel als Natura 2000 natuurgebied beheerd. Bedreigde vogelsoorten als de zwarte stern en de kwartelkoning nestelen hier. Er komen zeldzame en beschermde planten voor zoals de kievitsbloem. Het gebied is onderdeel van het Nationaal Landschap IJsseldelta.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]