Wim Bijmoer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Schaap Veronica door Frank Rosen. Beeld in Egmond aan den Hoef (Hanswijk) ter ere van Wim Bijmoer, die daar heeft gewoond vanaf 1954.

Wim Bijmoer (Amsterdam, 24 juli 1914 - Bergen, 29 september 2000) was een Nederlands illustrator, decor- en kostuumontwerper.

Hij werd met zijn illustraties vooral bekend doordat hij de talloze kinderversjes (zoals Dikkertje Dap en De Spin Sebastiaan) van Annie M.G. Schmidt een gezicht gaf. Ook het Schaap Veronica kwam tot leven door zijn verbeelding. In nieuwere uitgaven van Schmidts boeken zijn Bijmoers illustraties inmiddels veelal vervangen. Andere boeken die hij illustreerde waren onder meer De ijsmuts van prins Karel, Koning Zazoe en het kogmobiel, Kabouter Puntmuts en Wezeltje. De illustratie aan de voorzijde van de lp "Niet met de deuren slaan" de laatste nieuwe liedjes uit de VARA-TV musical JA ZUSTER NEE ZUSTER is van hem. Zijn illustraties waren ook te zien op de kinderpostzegels in 1967.

Maar ook maakte hij vele theaterdecors en kostuumontwerpen en werkte hij mee aan het Amsterdams journalistencabaret De Inktvis, dat na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren 1950 grote furore maakte.

De laatste tien jaar van zijn leven kon hij niet meer tekenen door een mislukte oogoperatie in 1990, waardoor hij zeer slechtziend werd. Hij overleed op 86-jarige leeftijd.

Hij maakte ook een aantal illustraties voor boeken uit de Biggles reeks. (W.E. Johns)

Opschrift op sokkel van het beeld Het Schaap Veronica door Frank Rosen