Wim Dik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wim Dik (1984)

Wim Dik (Rotterdam, 11 januari 1939) is een voormalig Nederlands staatssecretaris en topman. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als de voorzitter van de Raad van Bestuur van de PTT, later KPN.

Na zijn middelbare school studeerde hij elektrotechniek aan de Technische Hogeschool in Delft. Hierna studeerde hij nog enkele jaren economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam (de huidige Erasmus Universiteit Rotterdam).

Na zijn militaire dienstplicht trad Dik in 1964 in dienst van Unilever. In 1978 werd hij directeur van het soep- en vleeswarenbedrijf van Unilever in Oss. Hiernaast was hij actief binnen D'66. Halverwege de jaren zeventig was hij vicevoorzitter van de partij, later wordt hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Wetenschappelijk Bureau D'66.

Wim Dik bleef drie jaar directeur van Unox in Oss totdat hij in 1981 door D66 werd gevraagd om staatssecretaris van Economische Zaken te worden in het kabinet-Van Agt II en het kabinet-Van Agt III. Deze functie, waarin hij was belast met de exportbevordering, vervulde hij ruim een jaar. Toen het kabinet viel, keerde Dik terug naar Unilever, waar hij 4P Drukkerij Reclame in Rotterdam ging leiden. In 1985 werd hij voorzitter van de Nederlandse Unilever Bedrijven. In 1988 vroeg het kabinet hem de verzelfstandiging van het Staatsbedrijf der PTT ter hand te nemen, als opvolger van C. Wit.

Wim Dik slaagde erin de PTT om te vormen van een ambtelijke organisatie naar een commercieel bedrijf. Hoogtepunten waren de privatisering (1989), de beursgang (1994) en de splitsing van KPN in een telecombedrijf en een postbedrijf (TPG Post).

Na de splitsing van KPN ging Wim Dik verder als voorman van het telecombedrijf. Onder zijn leiding investeerden Telecom en Post krachtig in het buitenland. KPN (Telecom) kocht onder andere het Duitse mobiele bedrijf E-plus. Het was de periode van de grote ICT-bloei en het aandeel KPN steeg op de effectenbeurs naar meer dan 70 euro.

In 1997 trad Wim Dik af bij KPN. Hij werd opgevolgd door Ben Verwaayen. Dik werd hoogleraar Management van ICT-georiënteerde organisaties aan de Technische Universiteit Delft. Zijn hoogleraarschap eindigde in 2006.

Voorganger:
K.H. Beyen
Staatssecretaris voor Economische Zaken
1981-1982
Opvolger:
F. Bolkestein