Wim Hogenkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Hogenkamp
Wim Hogenkamp in 1975
Algemene informatie
Geboren 14 juni 1947
Geboorteplaats Groningen
Overleden 5 februari 1989
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1964–1989
Beroep acteur, zanger, tekstschrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wim Hogenkamp (Groningen, 14 juni 1947 - Amsterdam, 5 februari 1989) was een Nederlands acteur, tekstschrijver en zanger.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij begon zijn carrière in de reclame, kreeg toneellessen van Fien Berghegge en begon kort daarna kleine rollen te spelen, met name in vrije producties zoals Hair, en Cyrano de Bergerac. In het seizoen 1974/1975 speelde hij in de televisieserie Q & Q de rol van Antonie van Slingelandt en in Sil de Strandjutter. Op het witte doek was Hogenkamp te zien in A bridge too far van Attenborough en Pastorale 1943 van Wim Verstappen. In 1979 nam hij de hoofdrol over van Robert Long in de musical Swingpop van Seth Gaaikema.

Drs. P reikt de Louis Davidsprijs uit aan Wim Hogenkamp.

Als tekstschrijver schreef hij liedteksten voor verscheidene artiesten: Liesbeth List, Marjol Flore, Robert Paul, Katrien Devos en Ria Valk. Voor Heddy Lester schreef hij De mallemolen waarmee ze in 1977 deelnam aan het Eurovisiesongfestival. In 1982 maakte hij met Gerrie van der Klei de eerste Nederlandse Confusical (De Ballen). Als uitvoerend artiest maakte hij zelf een tweetal Nederlandstalige albums: Heel gewoon (1979) en Punt uit (1981). Hij won een Edison voor Heel gewoon en voor het lied Afscheid de Louis Davidsprijs.

Heddy Lester met Frank Affolter en Wim Hogenkamp.

In 1982 vertegenwoordigde hij samen met Lori Spee en Suzanne Michaels Nederland op het Knokkefestival. Voor de Duitstalige markt maakte hij de albums Stinknormal en Unbemerkt. Vanaf 1987 runde hij in Amsterdam het theaterrestaurant De Suikerhof. Hij bracht daar het theaterprogramma Wim Hogenkamp & Partners, waarin hij nieuw talent een kans gaf. Daarnaast was er het programma Diner Spectacle. Drie cabaretiers: Hanny Kroeze, Lasca ten Kate en Kamaran Abdalla brachten onder leiding van Rob Roeleveld (en diens vervanger Frank Verkerk) een smakelijk cabaretprogramma.

Eind jaren tachtig raakte Hogenkamp besmet met hiv. Begin 1989 werd hij doodgeschoten aangetroffen in zijn woning in Amsterdam.[1] De omstandigheden rond zijn dood zijn tot op heden niet opgelost. Wim Hogenkamp werd gecremeerd in Crematorium Westgaarde in Amsterdam.

Na zijn overlijden gingen de werkzaamheden in Theater-Restaurant De Suikerhof nog een aantal jaar gewoon door. En werkten onder andere ook Margot Ros, Stan Limburg, André Breedland, Martijn Breebaart en Hilde de Mildt mee aan de voorstellingen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wim Hogenkamp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.