Wim Meuldijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Meuldijk (1962)

Willem Meuldijk (Schiedam, 8 juni 1922 - Vera, 27 december 2007) was een Nederlands scenarioschrijver en stripauteur die vooral bekend is geworden door zijn creatie Pipo de Clown.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Als kind sukkelde Meuldijk met zijn gezondheid. Hij had astma en moest noodgedwongen thuiszitten. Daar leefde hij zijn fantasie uit in het maken van strips en het verzinnen van verhalen. Na zijn schooltijd ging hij op kantoor werken, maar besloot in 1942 uit te kijken naar ander, meer inspirerend werk. Eigenlijk wilde hij liever tekenaar worden.

1940-1950[bewerken | brontekst bewerken]

De Tweede Wereldoorlog greep echter in op zijn leven. Om te voorkomen dat hij gedwongen in Duitsland moest gaan werken, dook hij onder. Tijdens de oorlog ontwikkelde hij de strip ‘Sneeuwvlok de Eskimo’ en een tekenfilm over ‘Ketelbinkie’, een Rotterdams straatschoffie met bijzondere krachten. Ook gaf hij tekenles aan Jan Kruis.

1950-1960[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog zette hij samen met Ton van Heusden het tijdschrift De Sneeuwvlok op, dat later werd opgevolgd door de “Ketelbinkie Krant”. In deze bladen verscheen onder andere de strip ‘Ketelbinkie’ van Meuldijk. In 1951 huwde hij Else Arntzenius en ging in de buurt van Rockanje wonen. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren: Mark en Belinda. Eind jaren vijftig leverde Meuldijk regelmatig teksten voor de radio. Hij schreef hoorspelen voor de VARA, en die omroep nodigde hem daarna uit ook voor de televisie te schrijven. Meuldijk ging akkoord en bedacht een clown, die hij Pipo noemde. In 1958 werd de eerste aflevering van ‘Pipo de Clown’ uitgezonden. Dat was het begin van een serie, die 22 jaar lang te zien zou zijn.

1960-1980[bewerken | brontekst bewerken]

Meuldijk onderbrak het schrijven aan Pipo in 1962, toen hij ter afwisseling 15 afleveringen van de jeugdserie Mik & Mak schreef en in respectievelijk 1965 en 1966 met de jeugdseries Rats en lepel en Timtatoe. Pipo werd echter de grote creatie van Meuldijk. Twee decennia lang schreef hij aan de serie. Pipo beleefde zijn avonturen op tv, maar ook in boeken en verhalen.

Nadat Meuldijks huwelijk in een scheiding was geëindigd, vertrok hij in 1973 naar Spanje en vestigde zich enkele jaren later in de buurt van het dorpje Vera. Toen het succes van Pipo in de jaren zeventig afnam, zette de VARA de serie stil en ging Meuldijk scènes voor Sesamstraat schrijven. In 1977 schreef Meuldijk de kinderserie koning Bolo.

1990-2007[bewerken | brontekst bewerken]

Meuldijk leefde jarenlang betrekkelijk anoniem, maar werd in 1997 door Ivo Niehe Producties gevraagd het scenario te schrijven voor een nieuwe Piposerie. Na de nodige strubbelingen werd in 1999 een nieuwe Pipo-serie opgenomen, maar deze haalde de buis niet. Wel werd “Pipo en de Bosbas”, een videohit. Het bleek dat een nieuwe generatie kinderen de clown in het hart sloot. Endemol vroeg Meuldijk het scenario te schrijven voor de film “Pipo en de P..P..Parelridder”, die in 2003 in de bioscoop zou komen. Op die manier was Meuldijk weer terug bij zijn grote creatie uit de jaren vijftig, de clown Pipo.

Meuldijk werd in 1961 onderscheiden met de Zilveren Nipkowschijf en in 2003 door Het Stripschap met de Bulletje en Boonestaak Schaal. Hij overleed op 85-jarige leeftijd.[1][2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]