Wim Rietdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cornelis Willem (Wim) Rietdijk (Bergen op Zoom, 1927) is theoretisch fysicus, wiskundige en publicist.

Rietdijk verwierf in kleine kring naam als auteur van cultureel- en sociaalfilosofische geschriften. Zijn werk wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op de idealen van de Verlichting, en in het bijzonder de mogelijkheden van de toepassing van wetenschappelijke kennis op maatschappelijke vraagstukken en een strengrationele aanpak van problemen. Daarbij hanteert hij een utilistische moraal, en is hij een tegenstander van het postmodernisme en bijbehorend relativisme. Een ander belangrijk thema is de identificatie van irrationele krachten in de maatschappij die vooruitgang en verbetering in de weg staan.

Door zijn radicale benadering hebben zijn redeneringen soms verstrekkende consequenties die vaak grote weerstand oproepen, zo niet vijandigheid. Dit is bijvoorbeeld het geval met zijn standpunten over eugenetica en het euthanaseren van ernstig gehandicapte kinderen.

In 1999 kwam Rietdijk in opspraak nadat de Gehandicaptenraad aangifte tegen hem deed wegens discriminatie. Het openbaar ministerie besloot uiteindelijk om niet tot vervolging over te gaan omdat Rietdijk zijn uitspraken had gedaan binnen de context van een filosofisch debat.

Bibliografie[bewerken]

  • Vooruitgang, cultuur en maatschappij. Met een gedetailleerde behandeling van enige libidineuze problemen (1959)
  • Een filosofie voor het cybernetisch-biotechnische tijdperk (1967)
  • De contrarevolutie tegen de rede, deel 1 (1975) en 2 (1977)
  • Experimenten met God (1989)
  • The Scientifization of Culture (1994) (met een voorwoord door Hans Eysenck)
  • Wetenschap als bevrijding (1997)
  • Einsteins God dobbelt niet: in ons leven bestaat geen toeval (2011) (samen met Jan van Friesland)

Externe links[bewerken]