Wim Voermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Voermans
Voermans (2021)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Wilhelmus Jacobus Maria Voermans
Geboren Zundert, 8 oktober 1961
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Staats- en bestuursrecht
Universiteit Universiteit Leiden
Proefschrift Sturen in de mist... maar dan met radar (1995)
Promotor J.H. van Kreveld
en A.W. Koers
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Wilhelmus Jacobus Maria (Wim) Voermans (Zundert, 8 oktober 1961) is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voermans promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift Sturen in de mist... maar dan met radar.[1] Sinds 2002 is hij de leerstoelhouder Staatsrecht van de Universiteit Leiden. Naast het geven van onderwijs en doen van onderzoek neemt hij soms ook deel aan het publieke debat over staatsrechtelijke & politieke kwesties. Hij staat dan veelal voor transparantie en openbaarheid van bestuur, alsook betere informatievoorziening in en over democratische openbare besluitvormingsprocessen.[2][3] Hij is ook bekend vanwege zijn pleidooien om het academische juridische onderwijs wetenschappelijker te maken.[4]

In 2019 publiceerde hij Het verhaal van de grondwet; zoeken naar wij. In 2023 publiceerde hij Onze constitutie, dat zich exclusief richt op de Nederlandse constitutionele (waaronder grondwettelijke) normen. Voermans publiceert regelmatig opinieartikelen in landelijke dagbladen, hij blogt[5] en is wedstrijdmarathonloper.

Wetenschappelijk werk[bewerken | brontekst bewerken]

Voermans' onderwijs en onderzoek richten zich zowel op het nationale als het vergelijkende staatsrecht en dan met name op de legitimiteit die grondwettelijke normen aan een politiek en rechtssysteem verlenen. Daarnaast houdt Voermans zich bezig met de sociaaleconomische en politieke effecten van constituties, met openbaarheid en transparantie, de relaties tussen overheidsmachten, decentralisatie, (Europese) wetgeving, inclusief omzetting en uitvoering van EU-wetgeving, naleving, toezicht en handhaving.

Enkele publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wim Voermans (2023), Onze constitutie: de geschreven en ongeschreven regels van het Nederlandse staatsbestel, Prometheus, 912 p.
  • Wim Voermans (2021), Het land moet bestuurd worden: Machiavelli in de polder. 5de dr. Amsterdam, Prometheus, 282 p.
  • Wim Voermans (2019), Het verhaal van de grondwet: zoeken naar wij. Amsterdam, 6de dr. Prometheus, 512 p.
  • Wim Voermans & Geerten Waling (2018): Gemeente in de genen. Tradities en toekomst van de lokale democratie in Nederland. 4de dr. Amsterdam, Prometheus, 344 p.