Wim Voermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Voermans
Voermans in 2021
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Wilhelmus Jacobus Maria Voermans
Geboortedatum 8 oktober 1961
Geboorteplaats Zundert
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Staats- en bestuursrecht
Universiteit Universiteit Leiden
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Wilhelmus Jacobus Maria (Wim) Voermans (Zundert, 8 oktober 1961) is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2002 is Voermans de leerstoelhouder Staatsrecht van de Universiteit Leiden. Naast het geven van onderwijs en doen van onderzoek neemt hij soms ook deel aan het publieke debat over staatsrechtelijke & politieke kwesties. Hij staat dan veelal voor transparantie en openbaarheid van bestuur, alsook betere informatievoorziening in en over democratische openbare besluitvormingsprocessen (het thema van zijn boek uit 2021: Het land moet bestuurd worden: Machiavelli in de polder. Prometheus, Amsterdam 2021). Hij is ook bekend vanwege zijn pleidooien om het academische juridische onderwijs wetenschappelijker te maken.[1] In 2019 publiceerde hij Het verhaal van de grondwet; zoeken naar wij. Daarin gaat hij op zoek naar de vraag waarom er de laatste zeventig jaar zoveel grondwetten bij zijn gekomen in de wereld. Volgens hem heeft de mensheid een zintuig ontwikkeld voor het verhaal dat een grondwet vertelt over de inrichting van leiderschap en recht.

Voermans publiceert regelmatig opinieartikelen in landelijke dagbladen, blogt [2] en is wedstrijdmarathonloper.[3]

Wetenschappelijk werk[bewerken | brontekst bewerken]

Voermans' onderwijs en onderzoek richten zich zowel op het nationale als het vergelijkende staatsrecht en dan met name op de legitimiteit die grondwettelijke normen aan een politiek en rechtssysteem verlenen. Daarnaast houdt Voermans zich bezig met de sociaaleconomische en politieke effecten van constituties, met openbaarheid en transparantie, de relaties tussen overheidsmachten, decentralisatie, (Europese) wetgeving, inclusief omzetting en uitvoering van EU-wetgeving, naleving, toezicht en handhaving.

Enkele publicaties[4][bewerken | brontekst bewerken]

  • Wim Voermans (2021), Het land moet bestuurd worden: Machiavelli in de polder. 5de dr. Amsterdam, Prometheus, 282 p.
  • Wim Voermans (2021), 'Trust as a cornerstone of enacted law', in: De Benedetto, M., Lupo, N. & Rangone, N. (eds.) The Crisis of Confidence in Legislation. Oxford: Nomos /Hart Publishing, p. 285-306.
  • Wim Voermans (2019), Het verhaal van de grondwet: zoeken naar wij. Amsterdam, 6de dr. Prometheus, 512 p.
  • Wim Voermans & Geerten Waling (2018): Gemeente in de genen. Tradities en toekomst van de lokale democratie in Nederland. 4de dr. Amsterdam, Prometheus, 344 p.
  • Wim Voermans, Stremler M. & Paul Cliteur (2017), Constitutional Preambles: A Comparative Analysis. Elgar Monographs in Constitutional and Administrative Law. Cheltenham: Edward Elgar (boek).

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Staatsrechtgeleerde Wim Voermans: ‘Een grondwet ís literatuur’, NRC, 12 september 2019
  2. Wim Voermans - Stukjes. Wim Voermans - Stukjes. Geraadpleegd op 25 juli 2021.
  3. Beste persoonlijke prestaties op de marathon: 2de NK-marathon Etten-Leur 2001 M40 tijd 2u 37min; beste Nederlander Marathon Rotterdam M40 2002 tijd 2u 35min; 5de plaats Europees Kampioenschap M40 Potsdam, tijd 2u 39min; Nederlands kampioen NK-marathon M55 Amsterdam 2016, tijd 2u 59min; 3de NK-marathon M55 Amsterdam 2017, tijd 2u 56min. In 2017 won Voermans de Van Dam tot Damloop M55 in 1h. 00min (en 36 sec.)
  4. Zie voor het volledige publicatieoverzicht: https://www.universiteitleiden.nl/medewerkers/wim-voermans/publicaties#tab-4