WinBoard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
WinBoard
GNU Chess 5.0.7 op WinBoard 4.2.7
GNU Chess 5.0.7 op WinBoard 4.2.7
Ontwikkelaar Tim Mann
Uitgebracht 28 november 2003
Recentste versie 4.9.0 
(15 mai 2016)
Besturingssysteem Microsoft Windows, Linux
Geschreven in C
Licentie Free (GPL)
Website http://www.gnu.org/software/xboard/
Portaal  Portaalicoon   Informatica

WinBoard is een freeware grafische interface (GUI) om een schaakprogramma mee te koppelen, geschikt voor Microsoft Windows. Winboard is gebouwd door de Amerikaans programmeur Tim Mann. Behalve orthodox Schaken ondersteunt WinBoard ook zeer veel andere versies van het schaakspel, zoals Chinees, Japans en Thais schaak (Xiangqi, Shogi en Makruk), alsmede veel westerse schaakvarianten (weggevertje, doorgeefschaak, Capablanca schaak, Seirawan schaak). Het kan ook gebruikt worden om een verbinding the maken met internet schaakservers zoals freechess.org en chessclub.com, waar mensen en/of computers tegen elkaar kunnen spelen.

Omdat WinBoard Opensourcesoftware is, kunnen speciale wensen van gebruikers gemakkelijk worden toegevoegd. In de loop der tijden is WinBoard daardoor uitgegroeid tot een van de meest krachtige programma's die op het gebied van schaak GUIs te verkrijgen is. WinBoard ondersteunt vrijwel alle belangrijke communicatieprotocollen die bij schaakprogramma's in gebruik zijn, (CECP, UCI, USI, UCCI), hetzij via meegeleverde en automatisch ingeschakelde adapterprogramma's. Er is daarom een bijzonder grote keur aan schaakprogramma's die met WinBoard gebruikt kunnen worden.

WinBoard is afgeleid van het Unix programma XBoard, wat behalve voor Linux sinds 2014 ook beschikbaar in een speciale versie voor de Apple MacIntosh (als OSX App gebundeld met vele schaakprogramma's). Er is ook een speciale versie beschikbaar voor visueel gehandicapten (WinBoard for JAWS).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]