Winchells ijsvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Winchells ijsvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie:Alcedinidae (IJsvogels)
Geslacht:Halcyon
Soort
Halcyon winchelli
(Sharpe, 1877)
Winchells ijsvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Winchells ijsvogel (halcyon winchelli ook wel todiramphus winchelli) is een zeldzame ijsvogel die alleen voorkomt in de Filipijnen.

Algemeen[bewerken]

De Winchells ijsvogel is een gemiddeld grote ijsvogel van zo'n 24 centimeter lang met een spanwijdte van zo'n 10 centimeter. De vogel heeft een donkerblauwe kruin begrensd door een cobaltblauwe streep tot aan de nek. Net voor de ogen is deze streep donderrood. De zijkant van de kop, de bovenkant van de rug, de vleugels blauwachtig zwart. De binnen kant van de vleugel is compleet zwart. De onderkant van de rug en buik zijn turkoois. De staart is donkerblauw, de zijkanten van de borst zwart. De hals, borst en buik van het vrouwtje zijn wit en bij het mannetje geelachtige wit. De onderkant van de staart en vleugels zijn geelachtig.

Winchells ijsvogel is makkelijk te horen, maar moeilijk te zien, ook omdat de soort het liefst hoog in de bomen verblijft.

Ondersoorten[bewerken]

Er zijn vijf ondersoorten bekend van deze vogel:

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Winchells ijsvogel komt voor in de bossen en langs riviertjes beneden 1000 meter op de eilanden hierboven beschreven. Het voortbestaan van de soort is op vele plaatsen onder druk komen te staan vanwege de grootschalige ontbossing in de Filipijnen. Vooral op de eilanden Basilan, Mindanao, Cebu, Negros en Siquijor is de soort zeer zeldzaam of al uitgestorven.

Voedsel[bewerken]

Winchells ijsvogel eet ongewervelde en kleine gewervelde dieren.

Literatuur[bewerken]

  • Kennedy, R.S., Gonzales P.C., Dickinson E.C., Miranda, Jr, H.C., Fisher T.H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.