Windhond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de hondensoort Windhond. Zie Windhond (doorverwijspagina) voor overige betekenissen van Windhond.
De Whippet_(hond): kenmerkende lange poten, diepe borstkas en smalle heupen van een Windhond
Bronzen beeldje van een liggend hazewindhondje. Romeinse tijd 50 – 270 na Chr. Opgegraven in de kelder van een villa in Forum Hadriani

Een windhond is een hondensoort die vooral bedoeld is voor de jacht of wordt gebruikt bij windhondenrennen. Uiterlijke kenmerken van een windhond zijn: Diepe borstkas, slank, gebouwd op snelheid en wendbaarheid.

Rassen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende windhondenrassen worden onderscheiden.

Coursing[bewerken | brontekst bewerken]

Bij coursing (ook wel Lure Coursing) wordt de jacht op een prooi nagebootst. Windhonden jagen op zicht en de prooi, meestal van plastic, lijkt daarom enigszins op een haas. De prooi wordt aan een stuk draad van ongeveer 1000 meter lang bevestigd. Al naargelang de grootte van het terrein en lengte van het parcours, worden hier een 10 tot 20-tal klossen uitgezet. Voor de grote hondenrassen is het parcours tussen de 500 en de 1000 meter lang en voor de kleinere rassen tussen de 400 en 700 meter.

Door het inhalen van de draad zigzagt de prooi om de klossen en zo wordt het 'slaan van haken' door een vluchtende haas nagebootst.

Greyhounds ziet men meer op de (ovale) renbaan. Op het coursingveld zijn zij wat blessuregevoeliger, vooral vanwege de wendingen die hier gemaakt moeten worden. Ook afghanen en whippets zijn daar vaak te vinden.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Arrianus, de lange jacht en lurecoursing Richard Hawkins, An Jansen & Waidman. Delft:Eburon 2004 ISBN 9051669704

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sighthounds van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.