Windhondenrennen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bioscoopjournaal uit 1951. Windhondenrennen in Utrecht.
Verschillende windhonden voorbereidend op een race
Windhonden met kunsthaas

Windhondenrennen is een sport waarbij windhonden een kunsthaas moeten achtervolgen op een baan. De honden worden onderverdeeld in klassen, dit gebeurt op ras en geslacht. Alle honden dragen tijdens de wedstrijd een muilkorf om de honden tegen elkaar te beschermen.

De hondenraces vinden al enkele eeuwen plaats. De eerste hondenraces vonden plaats in Engeland en de Verenigde Staten. De rijke klasse nam honden mee naar de jacht. Het bleek namelijk al snel dat met name greyhounds zeer snel prooien konden vangen.

Eigenschappen hondenras[bewerken | brontekst bewerken]

Het hondenras bezit zeer speciale eigenschappen. De meeste honden reageren op geuren en gaan dan op zoek naar een prooi. De greyhound reageert echter zeer snel bij het zien van een dier. Na het zogenaamde ‘coursing’, waarbij honden op een open veld een (kunst)haas zochten, werden de honden ingezet voor hondenraces. De greyhound is met name geschikt voor korte sprints. De hond loopt in Nederland meestal 277 tot 490 meter.

Hondenrennen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland wordt het hondenrennen beoefend door fanatieke hondenliefhebbers. Er zijn 12 renbanen in Nederland waar voor de hobby races plaatsvinden. De hondenrenbaan bestaat uit twee rechte zijden en twee bochten, te vergelijken met de atletiekbaan. Eigenaren beoefenen de sport, omdat windhonden niets liever doen dan rennen. Eigenaren van honden die wedstrijden winnen, ontvangen een bos bloemen en een kleine vergoeding.

Om deel te nemen aan een hondenrace zal de hond minimaal 15 maanden en maximaal 8 jaar oud moeten zijn. Voordat een hond deelneemt aan een hondenrace heeft hij een verplichte startlicentie nodig. Als eerste moet de hond hiervoor een keuring ondergaan en de 'verklaring goed rond' ontvangen. Om deze verklaring te krijgen loopt de hond, met minimaal 2 andere honden, 2 ronden op de renbaan. Wanneer de hond zich niet stoort aan de anderen ontvangt hij de verklaring en kan bij het secretariaat van een renvereniging de startlicentie worden aangevraagd.

Hondenrennen buiten Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn hondenraces commercieel. In Engeland is het gewoon om voor een avondje uit een renbaan te bezoeken. De eigenaar van een winnende hond ontvangt duizenden ponden of dollars.

Renbanen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Het overkoepelende orgaan van de windhondenrensport in Nederland waarbij veel verenigingen zijn aangesloten is het Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

In Nederland vindt windhondenrensport plaats bij de volgende verenigingen:

Renbaan Plaats
Windhonden Renvereniging Amsterdam Amsterdam
Greyhoundtrack Oaklane Geldrop
Renbaan Landgoed Nienoord Leek
Renbaan Kynologisch Centrum Lelystad Oost Lelystad
IJsbaan “Stille Wille” Jubbega
Renbaan “Hoalt Voart Tr'in” Oude Pekela
Rhedense Windhonden Renvereniging Swift Rheden
Renbaan De Koerbelt Rijssen
Windhonden Renvereniging Rotterdam Rotterdam
Renbaan 't Sikseveen Son
Renbaan Herungerberg Venlo
Sportpark Het Schenge Goes

Renbanen in België[bewerken | brontekst bewerken]

In België vindt men in 2021 renbanen in Westerlo, Beringen en Awans. [1]

Renbaan Plaats
KVW Beringen Beringen
C.N.B.C.L. Awans Provincie Luik
WWRV Westerlo Westerlo

Renbanen in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Windhondenrennen wordt in grote delen van Europa beoefend. In vrijwel ieder Europees land vind je renbanen en renverenigingen.