Windpark Delfzijl Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Windpark Delfzijl Noord
Rij met windmolens op de Schermdijk
Rij met windmolens op de Schermdijk
Ligging
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Oosterhorn (Delfzijl)
Coördinaten 53° 19′ NB, 6° 59′ OL
Techniek
Type centrale Windpark
Primaire brandstof Windenergie
Energieproductie
Vermogen 62,7 MW
Jaaropbrengst 175 GWh
(55.000 huishoudens)
Capaciteitsfactor 31,8%
Windmolens
Aantal 19
Type Nordex N100/3300
Vermogen 3,3 MW
Ashoogte 100 m
Bladlengte 50 m
Operationeel
Inbedrijfname 2014
Eigenaar Groningen Seaports
Uitbater Eneco
Website Windpark Delfzijl Noord

Windpark Delfzijl Noord is een windmolenpark ten zuidoosten van Delfzijl bij het industriegebied Oosterhorn in de Delfzijlster Oosterhoek.

Ondanks de naam bevindt het zich niet in of nabij Delfzijl-Noord. De naam is gekozen omdat het ligt ten noorden van Windpark Delfzijl Midden en Windpark Delfzijl Zuid. Alle drie windparken zijn gelegen in het gebied ten oosten en zuidoosten van Farmsum.[1]

Het windpark heeft een totaal vermogen van 62,7 megawatt (MW) en bestaat uit negentien windturbines[2] op het terrein van Groningen Seaports: vijf op de Pier van Oterdum en veertien op de lange en smalle, door het water van de Bocht van Watum en het Zeehavenkanaal omgeven Schermdijk. De molens van het type N100/3300, elk met een vermogen van 3,3 MW, zijn van de Duitse fabrikant Nordex. De torens zijn 100 meter hoog en de wieken hebben een bladlengte van 50 meter.

Het windpark kan 175 miljoen kWh aan elektriciteit per jaar leveren. Dat zou genoeg zijn om zo'n 55.000 huishoudens van stroom te voorzien. Vanaf begin 2016 neemt Google Inc. met een tienjarig contract de volledige productie af om energie te leveren aan het datacenter in de Eemshaven, dat in december 2016 officieel geopend werd.[3] Het park levert jaarlijks een besparing op CO2-uitstoot van 77.000 ton.

Het is het grootste windmolenpark op land in Nederland van Eneco, dat meer dan 90 miljoen euro in het project heeft geïnvesteerd.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wind farm Delfzijl Noord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.