Windpark Fryslân

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Windpark Fryslân
Kaart met Windpark Fryslân
Ligging
Windpark Fryslân (Friesland)
Windpark Fryslân
Land Nederland
Locatie Friese deel van het IJsselmeer, Súdwest-Fryslân
Afstand tot de kust circa 6,5 km voor Friesland
600 m voor de Afsluitdijk
Getijverschil geen
Coördinaten 53° 0′ NB, 5° 16′ OL
Techniek
Technologie windenergie
Primaire brandstof wind
Energieproductie
Vermogen 382,7 MW
Jaaropbrengst 400.000 huishoudens
Windmolens
Aantal 89× SWT-4,3-DD-130
Vermogen 4,3 MW
Ashoogte 115 m
Diameter 130 m
Tiphoogte 180 m
Operationeel
Begin bouw 2019
Eind bouw 2021
Eigenaar Windpark Fryslân B.V.
Website windparkfryslan.nl

Windpark Fryslân is een nieuw te bouwen windmolenpark in het Friese deel van het IJsselmeer.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het windpark komt te liggen ten zuiden van de Afsluitdijk in het IJsselmeer aan de zuidoostzijde van Breezanddijk in de gemeente Súdwest-Fryslân op een afstand van ongeveer zeven kilometer van de Friese kust. Vanaf de Afsluitdijk is de kortste afstand tot de windturbines ongeveer 600 meter en maximaal zo’n 7,7 km. De windturbines komen op ruim 600 meter van elkaar te staan.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Het park zal bestaan uit 89 windturbines met een vermogen van 4,3 megawatt (MW) elk. De windturbines hebben een ashoogte van 115 meter, een tiphoogte van 180 meter en de diameter van de rotorbladen is 130 meter. Het totale productievermogen komt daarmee op 382,7 MW, voldoende om 400.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Eerdere plannen gingen uit van eenzelfde aantal turbines, maar met een lager vermogen van 316 MW. De bouw van het windpark start in 2019 en zal in 2021 voltooid zijn. De stroom van het windpark komt aan land bij het transformatorstation op de Breezanddijk. Van daaruit worden kabels aangelegd naar Bolsward, waar het wordt aangesloten op het Friese hoogspanningsnet van TenneT.

De bouwopdracht is gegund aan een combinatie van Van Oord en Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE). Van Oord zorgt voor het ontwerp, de fabricage en de installatie van de fundaties en de kabels van het windpark en levert ook het materieel voor de installatie van de turbines. SGRE is verantwoordelijk voor het ontwerp, de fabricage en in bedrijfstelling van de turbines en het tussenstation op land.

Voor de bouw wordt ten zuiden van de Afsluitdijk bij Kornwerderzand een werkeiland van twee hectare groot aangelegd. Wanneer de bouwactiviteiten zijn afgerond wordt het een natuurgebied.

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

De totale bouwkosten worden geraamd op 850 miljoen euro en de financiering van het project was begin oktober 2019 rond.[1] Tien banken hebben gezamenlijk zo'n € 700 miljoen aan leningen beschikbaar gesteld. De provincie Friesland neemt voor € 100 miljoen deel: een achtergestelde lening ter waarde van € 80 miljoen en aandelen voor € 20 miljoen, die goed zijn voor een belang van zo'n 15%. De provincie mag twee van de vier leden in de Raad van commissarissen benoemen. De vier commissarissen kiezen gezamenlijk een voorzitter.[2]

Bezwaren[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2018 heeft de Raad van State bezwaren van meerdere organisaties, waaronder de IJsselmeervereniging en It Fryske Gea, ongegrond verklaard.[3] De IJsselmeervereniging was met name bezorgd over de verstoring van de vogeltrek en dat vogels door de wieken geraakt kunnen worden. Het voortbestaan van beschermde soorten, zoals de visdief en zwarte stern in het IJsselmeergebied, wordt hierdoor bedreigd.[4] Volgens de Raad van State zijn er echter geen grote nadelige gevolgen voor recreatievaart en worden de natuurlijke kenmerken van het gebied niet aangetast door het park.[3]