Wine Dierickx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wine Dierickx
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1978
Land Vlag van België België
Werk
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wine Dierickx (Sint-Niklaas, 1978) is een Vlaamse actrice.

Zij studeerde in 2001 af aan de Toneelacademie Maastricht en maakt deel uit van de acteursgroep Wunderbaum (ex-Jonghollandia). Met Wunderbaum maakte zij onder meer Eindhoven de gekste, Lost Chord Radio, Welcome in my backyard, Rollende Road Show, Magna Plaza, Kamp Jezus (was in januari 2008 hun eerste grote zaalproductie), Natives, De wet en Helpdesk.

Bij NTGent werkte Wine Dierickx aan Maeterlinck (regie: Christoph Marthaler), Platform en Tien geboden (regie: Johan Simons). Daarnaast speelde ze in Yerma vraagt een toefeling en Colette in de regie van Marijke Pinoy, in Apenverdriet van Arne Sierens en in Nora van tg STAN. Voor haar rollen in Tien geboden kreeg Wine in 2009 de Colombina.

Ze speelde ook in de film Maybe Sweden, Any Way the Wind Blows, Loft en de hoofdrol in Dagen zonder lief van Felix Van Groeningen. In 2010 speelde ze Barbara in de film Smoorverliefd van Hilde Van Mieghem. In 2011 speelde ze de rol van dorpsjuf Maria Glorie, in de film Het varken van Madonna (Frank Van Passel). In 2014 speelde ze een hoofdrol als Sarah in Plan Bart van Roel Mondelaers en vanaf de zomer van 2016 is ze te zien als juf Suzan in de Nederlandse kinderfilm Meester kikker.

In 2016 werd aan haar de Theo d'Or toegekend, de Nederlandse toneel-/acteerprijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Externe link[bewerken]