Winkel (Noord-Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Winkel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Winkel
(Details)
Winkel (Noord-Holland)
Winkel (Noord-Holland)
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Hollands Kroon
Coördinaten 52° 45′ NB, 4° 54′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2012) 3.300
(735 inw./km²)
Overig
Postcode 1731
Netnummer 0224
Detailkaart
Locatie in de gemeente Hollands Kroon
Locatie in de gemeente Hollands Kroon
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Uurwerk Lucaskerk
Het Regthuis, later museum

Winkel is een plaats met historische stadsrechten gelegen in de gemeente Hollands Kroon, in de regio West-Friesland in de provincie Noord-Holland. Het dorp heeft 3300 inwoners. Winkel was tot 1970 een zelfstandige gemeente. Het dorp vormt samen met Nieuwe Niedorp een dubbelkern.

Toponymie[bewerken]

Winkel betekent letterlijk 'hoek' (denk aan: Winkelhaak (gereedschap)). Waarschijnlijk wordt hier gedoeld op de ligging van het dorp aan een hoek van de Westfriese Omringdijk.

Geschiedenis[bewerken]

Bij Winkel zijn vormen van menselijke bewoning uit de enkelgrafcultuur gevonden die dateren van 2500 v.Chr. In de middeleeuwen ontstaat hier (opnieuw) een nederzetting. Aan deze nederzetting werd in 1415 door graaf Willem VI van Holland een stadsrecht verleend naar model van dat van Schellinkhout.[1] Het Regthuis uit 1599 deed vroeger dienst als waag en raadhuis. De kern van het huidige dorp is rond het Regthuis gelegen. De hervormde Lucaskerk is gebouwd in 1845. In 1814 ontstond de gemeente Winkel, waarin ook het dorp Lutjewinkel was gelegen. In het jaar 1970 fuseerde deze gemeente met de gemeente Nieuwe Niedorp en de gemeente Oude Niedorp tot de gemeente Niedorp. Op 1 januari 2012 fuseerde die gemeente op zijn beurt weer met de gemeenten Anna Paulowna, Wieringen en Wieringermeer tot de gemeente Hollands Kroon.

De inwoners van Winkel worden al jaren spreeuwen genoemd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Lucaskerk[bewerken]

De kerk is gebouwd in 1845 als waterstaatskerk, bekostigd door de overheid. De kerk is gebouwd op een terp en heeft enkele voorgangers gekend, de oudste daarvan was waarschijnlijk rond het jaar 1000 in gebruik. De kerk is ontworpen door ir. H.H. Dansdorp, en kostte zo'n 30.000 gulden. Enkele onderdelen van het interieur van eerdere kerkjes zijn bewaard gebleven, omdat ze werden hergebruikt. Daaronder is de torenklok uit 1482 (gegoten door Geert van Wou), de preekstoel uit 1671, en het torenuurwerk uit 1471. Het laatste is het oudste nog werkende uurwerk ter wereld van zijn type. Op de toren staat een windwijzer in de vorm van een dier dat een staart heeft als van een zeemeermin en aan de voorzijde het lichaam van een paard.

Nederlands Kremlin[bewerken]

Het Nederlands Kremlin is een tuin met bijzondere bouwwerken.

Bloemencorso[bewerken]

In Winkel vindt elk jaar op de vierde zondag van september een bloemencorso plaats. Er zijn dan praalwagens te zien gemaakt door verschillende groepen. 's Avonds staan de wagens verlicht opgesteld, zodat ze ook dan te bekijken zijn.

Sportclubs[bewerken]

Er zijn in Winkel meerdere sportclubs:

Geboren in Winkel[bewerken]

Zie ook[bewerken]