Winkelcentrum Dukenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winkelcentrum Dukenburg
Binnenzijde winkelcentrum
Binnenzijde winkelcentrum
Locatie Nijmegen
Openingsdatum 1976

Winkelcentrum Dukenburg is een overdekt winkelcentrum in het stadsdeel Dukenburg in de Nederlandse stad Nijmegen.

Zijingang bij station Nijmegen-Dukenburg en doorsteek naar de woonboulevard
Uitbreiding Winkelcentrum Dukenburg 2008/09

Het grootwinkelcentrum Dukenburg ligt aan de rand van het stadsdeel Dukenburg in de wijk Zwanenveld en dient als voorzieningenhart voor het sinds 1966 ontwikkelde stadsdeel. Dit winkelcentrum is ook de belangrijkste voorziening qua winkels in het stadsdeel Dukenburg, dat daarnaast nog drie kleine wijkwinkelcentra kent.

De officiële opening werd verricht op donderdag 16 september 1976 door burgemeester Theo de Graaf en ging gepaard met twee weken festiviteiten.[1]

Aanvankelijk bestond het plan voor een groot winkelcentrum in de wijk Meijhorst die meer centraal in Dukenburg ligt. In de periode rond 1976 werd ook stadsdeel Lindenholt ontworpen en men besloot daarom tot een groot winkelcentrum tussen deze twee stadsdelen in.

In 1989 werd winkelcentrum Dukenburg overdekt. Er zijn meer dan honderd winkels gevestigd en het winkelcentrum heeft na het stadscentrum de grootste concentratie winkels in Nijmegen. Onder het winkelcentrum bevindt zich een parkeergarage. Station Nijmegen Dukenburg en een busstation bevinden zich direct naast het winkelcentrum.

Begin jaren 90 werden door aanleg van de Brabantse Poort de voorzieningen uitgebreid met de naastgelegen Woonboulevard Novium. Tussen 2005 en 2010 werd het winkelcentrum uitgebreid. Naast meer winkelruimte werden er ook appartementen boven gebouwd, de "Heeren van Nijmegen" genaamd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]