Winnipeg Jets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Winnipeg Jets is een ijshockeyteam dat uitkomt in de National Hockey League. Het team speelt in Winnipeg, Canada van 1972 tot 1996 toen het verhuisde naar Arizona en de Phoenix Coyotes werd. In 2011 werd de voormalige club Atlanta Thrashers omgedoopt tot de Winnipeg Jets.

Geschiedenis[bewerken]

Dean Kennedy in actie voor de Jets

Bij de oprichting van de World Hockey Association was Winnipeg Jets één van de startende teams. De National Hockey League zag ze echter nog niet als een concurrent, waardoor alle teams van de WHA geld bij elkaar sprokkelden om grote spelers weg te kapen bij de NHL, onder wie Bobby Hull, die van de Chicago Blackhawks overkwam. Onder de leiding van Hull groeide de Jets uit tot de beste franchise van de WHA met drie overwinningen in het korte bestaan van de WHA. De World Hockey Association bestond namelijk maar van 1972 tot 1979. Na de opheffing van de WHA besloot de National Hockey League vier teams uit de voormalige WHA te accepteren: Edmonton Oilers, Hartford Whalers, Québec Nordiques en de Winnipeg Jets. De Winnipeg Jets was een sterk team, het had alleen de pech dat de Edmonton Oilers bestonden, want de jaren 80 werden gedomineerd door Edmonton. Hierdoor bleven grote successen uit, en ook financieel begon de club er steeds slechter voor te staan. In 1996 was het over en uit voor de Winnipeg Jets, ze verhuisden naar Glendale, Arizona en gaan voortaan als de Phoenix Coyotes door het leven.

In Mei 2011 werd bekend dat True North Sports and Entertainment uit Winnipeg, Canada, de Atlanta Thrashers had gekocht vanwege de financiële problemen die de club had. De investeerders besloten de franchise te verhuizen naar Winnipeg en het team werd omgedoopt tot de Winnipeg Jets.

Bekende spelers[bewerken]

Zie ook[bewerken]