Winstmarge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De winstmarge is de verhouding tussen de omzet en de winst, anders gezegd: hoeveel procent van de omzet overblijft als winst voor de onderneming. Deze ratio wordt ook vaak gebruikt op kleinere schaal bijvoorbeeld bij de vergelijking van twee investeringsmogelijkheden. Er zijn drie winstmarges te weten: netto-, operationele en de brutowinstmarge.

Het verschil tussen de brutowinstmarge en de operationele winstmarge is dat de brutowinstmarge aangeeft hoeveel van de omzet beschikbaar is voor de dekking van de indirecte kosten. De operationele winstmarge geeft daarentegen aan hoeveel van de omzet overblijft voor de financiers (=zowel verstrekkers van vreemd- als eigen vermogen). De nettowinstmarge geeft daarentegen aan hoeveel van de omzet overblijft voor de eigenaar of (gewone)aandeelhouder(s).

'Goede' nettowinstmarges verschillen aanzienlijk per branche. Een marge van 1% is bijvoorbeeld niet ongewoon bij een supermarkt in tegenstelling tot bijvoorbeeld een juwelier waar een marge van 10% als laag gekwalificeerd zou worden.

Brutowinstmarge[bewerken | brontekst bewerken]

De brutowinstmarge geeft het percentage aan dat van de omzet overblijft nadat het bedrijf de inkopen heeft betaald.

Operationele winstmarge[bewerken | brontekst bewerken]

De operationele winstmarge geeft het percentage aan dat van de omzet overblijft nadat alle kosten, exclusief belastingen, rentelasten en dividend voor preferente aandelen, zijn afgetrokken. Dit percentage geeft in feite de 'zuivere winst' aan dat op de omzet wordt geboekt.

Nettowinstmarge[bewerken | brontekst bewerken]

De nettowinstmarge geeft het percentage aan dat van de omzet overblijft nadat alle kosten, inclusief belastingen, rentelasten en dividend voor preferente aandelen, zijn afgetrokken. Dit percentage geeft in feite weer hoeveel van de omzet maximaal overblijft voor de gewone aandeelhouders, uitgaande dat er geen winstreservering is.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Omzet € 1000
Directe kosten* € 500
--------
Brutowinst € 500
Indirecte kosten** € 250
--------
Bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering € 250
Financieringskosten (c.q. financiële lasten)*** € 50
--------
Nettowinst € 200

* Kostprijsverkopen, materiaalkosten, arbeidskosten

** Afschrijvingen, administratiekosten, huisvestigingskosten, managementkosten enzovoorts

*** Belastingen, rente en dividend voor preferente aandelen

Brutowinstmarge:

Operationele winstmarge:

Nettowinstmarge: