Wintam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wintam
Gehucht in België Vlag van België
Wintam (België)
Wintam
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Bornem Bornem
Coördinaten 51° 7′ NB, 4° 18′ OL
Detailkaart
Wintam (Antwerpen)
Wintam
Locatie in Antwerpen
Foto's
De zeesluis van Wintam, gezien vanop een sluisdeur
De zeesluis van Wintam, gezien vanop een sluisdeur
Portaal  Portaalicoon   België

Wintam is een gehucht in de Belgische provincie Antwerpen. Het behoort tot de Bornemse deelgemeente Hingene. De naam Wintam is afkomstig van Wind Ham en rond 1900 schreef men nog Wintham.

Wintam bestaat een beetje uit 3 delen, te weten Wintam dorp, de Dijken en natuurgebieden met de beruchte eilanden (waarvan het noordelijk eiland natuurgebied is, het zuidelijk eiland industriezone) en Nattenhaasdonk. Nattenhaasdonk is een pittoresk plaatsje dat afgelegen is tussen velden en bossen.[1]

In de zomermaanden vaart een veer tussen Wintam en Rupelmonde.

Tijdens de Watersnood van 1953 liep het dorp door een dijkbreuk volledig onder water. De bres in de Rupeldijk werd geslagen op 1 februari en kon pas na grote inspanningen op 10 april weer gedicht worden. Vele huizen waren onbewoonbaar. Dakloze gezinnen werden opgevangen in houten barakken rond de kerk.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Margaretakerk

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Wintam ligt aan de Schelde en aan de samenvloeiing van de Schelde en de Rupel. Parallel hieraan loopt het Kanaal Brussel-Schelde dat via de zeesluis direct ten westen van de Rupel in de Schelde uitmondt. Tussen Rupel en kanaal bevindt zich een langgerekt schiereiland, met het Noordelijk Eiland (natuurgebied) en het Zuidelijk Eiland (industrie).[2] De hoogte bedraagt ongeveer 2-5 meter. Aan de Schelde vindt men natte polders zoals de Oudbroekpolder.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Bornem, Eikevliet

Zie de categorie Wintam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.