Wintersun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wintersun

Wintersun is een Finse melodieuze-deathmetalband van Jari Mäenpää. Deze begon de band in 1996. Hij nam in zijn eentje het album Wintersun op, nadat hij Kai "the grinder" Hahto had gevraagd de drums voor zijn rekening te nemen. In 2004 kwam het eerste album uit, getiteld Wintersun. Sindsdien heeft Mäenpää een bassist en gitarist erbij weten te vinden en kan Wintersun live-shows doen; het vinden van een geschikte keyboardspeler echter gaat de band tot nu toe minder goed af.

Bezetting[bewerken]

2006-2017: Time I & II[bewerken]

Time I[bewerken]

De opnames voor het 2de album, genaamd Time, begonnen op 2 mei 2006. Deze gingen deels door in de Sonic Pump Studios, met Nino Laurenne als geluidstechnicus, die eerder ook al Thunderstone ondersteunde. Eerst werden de drums, slaggitaren en bas gitaren opgenomen in die studio. Mäenpää besliste om de synthesizers en sampling, gitaar solo's, akoestische gitaren, zang en Mäntsyaari's gitaarwerk in de studio bij hem thuis op te nemen. Het album zou 7 nummers, een intro en een outro bevatten. De composities waren zo complex dat er 200 tot 300 "tracks" per nummer waren.

Het album werd verschillende keren uitgesteld omdat het album veel mixing nodig had, en dit constant werd uitgesteld. Ook doken er in 2007 technische problemen op en kon Nino zich niet meer vrijmaken tot eind 2008. In juni 2008 kondigde Hahto aan dat het album voor onbepaalde tijd uitgesteld werd, omdat Mäenpää de orkestrale stukken niet in real time kon opnemen omdat hij over te weinig RAM-geheugen beschikte.

De technische problemen bleven de band achtervolgen, tot op een moment dat Mäenpää leed aan een schrijversblok. Toen besliste de band om alle optredens in 2009 te annuleren om zich te kunnen focussen op het afwerken van het album. Ook traden ze niet meer op in 2010.

In november 2010 kondigde de band aan dat ze opnieuw zouden optreden. 3 optredens werden aangekondigd voor 2011. Dit omdat de band een deal hadden gesloten met hun label, die ze geld zouden geven voor nieuwe hardware als ze 3 optredens speelden (Metalfest, Bloodstock & Metalcamp).

In maart 2012, kondigde de band aan dat ze zouden headlinen in de Heidenfest Tour in oktober 2012. Ook kondigde de band aan dat de mixing van het album goed ging, het album zal gesplitst worden en dat Time I gepland staat voor een release in de late zomer van datzelfde jaar. In juli 2012 werd uiteindelijk de definitieve release-datum voor Time I aangekondigd: 12 oktober 2012, al werd dit uiteindelijk nog 1 week uitgesteld. Om de release te promoten, ging de band in november voor het eerst op tournee in Noord-Amerika, samen met Eluveitie en Varg.

Time II[bewerken]

De mixing van Time II begon in begin 2013. De band zei dat het album zou verder gaan waar Time I stopte en 7 gitaarsolo's zou bevatten. Het zou 1 jaar later uitkomen.

In januari 2015 kondigde Wintersun, via Facebook, aan dat Kahto niet meer zou kunnen meetouren omdat hij de drummer van Nightwish, wegens gezondheidsredenen, verving. Hij werd tijdelijk vervangen door Timo Häkkinen voor de live optredens.

In november 2016, kondigde Wintersun[1] aan dat ze een tweede gitarist zochten, omdat Mäenpää zich wilt focussen op de zang tijdens live optredens. Iedereen kon auditievideos insturen tot 1 december 2016.

Op 9 januari 2016, gaf Mäenpää[2] wat meer uitleg over Time II. Hij legde uit dat de mixing was afgelast in 2014. Verder zei hij ook dat het een té moeilijk project was om af te werken met het beschikbare budget. Hij bevestigde ook nog eens dat er veel technische problemen opdoken die enkel opgelost konden worden met een groter budget. Hij was ook niet 100% tevreden met het resultaat van Time I, maar verzekerd dat dit niet zal gebeuren met Time II. Daarom zal hij het album niet afwerken tot hij beschikt over het juiste budget en apparatuur.

Discografie[bewerken]

  • Wintersun (2004)
  • Time I (2012)
  • The Forest Seasons (2017)

Referenties[bewerken]

  1. Wintersun, LOOKING FOR A SECOND GUITARIST FOR WINTERSUN (2016-11-9). Geraadpleegd op 2017-01-13.
  2. Jari Maënpää, ABOUT TIME II (2017-01-09). Geraadpleegd op 2017-01-13.