Winx Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Winx Club
Genre Animatie, fantasy (genre)
Speelduur 20 minuten per aflevering
Bedenker Iginio Straffi
Originele stemmen Letizia Ciampa
Perla Liberatori
Ilaria Latini
Gemma Donati
Domitilla D'Amico
Laura Lenghi
Debora Magnaghi
Nederlandse stemmen Niki Romijn
Marlies Somers
Ellis van Maarseveen
Monique van der Ster
Jann Cnossen
Mirjam Vriend
Regie Iginio Straffi
Scenario Iginio Straffi
Land van oorsprong Italië
Taal Italiaans
Uitzendingen
Start 28 januari 2004
Afleveringen 182 (exclusief 4 specials)
Seizoenen 7
Netwerk Rai Due
Nickelodeon
Zender Vlag van Nederland Nickelodeon
Vlag van Vlaanderen Nickelodeon
Voorheen: VT4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Winx Club is een Italiaanse animatieserie, bedacht, geregisseerd en geproduceerd door Iginio Straffi. Het verhaal van de serie draait om een magische wereld met zes feeën in de hoofdrollen.

De serie telt momenteel zeven seizoenen met in totaal 182 afleveringen. Verder zijn er 4 films en specials gebaseerd op de serie.

Uitzendingen

Winx Club wordt wereldwijd in 130 landen vertoond op onder andere Rai Due, France 3, RTL, SBT, Telicinco Spain. De serie is in 43 talen vertaald.

De serie wordt in nagesynchroniseerde vorm uitgezonden in Nederland op de zender Nickelodeon.

Winx Club is de eerste Italiaanse animatieserie die ook in de Verenigde Staten uitgezonden is. In het Engels zijn twee versies van de serie Winx Club beschikbaar; een geproduceerd door RAI, en een door 4Kids. Onderling zitten tussen beide versies enkele verschillen. Beide vertellen hetzelfde verhaal, maar de 4Kids-versie gebruikt andere namen voor onder andere planeten en zelfs de titels van enkele afleveringen. Ook worden sommige afleveringen veranderd door 4Kids, waardoor sommige scènes in een andere aflevering zitten dan oorspronkelijke, en past 4Kids enige censuur toe om de serie geschikter te maken voor jongere kijkers. De RAI-versie wordt vaak de Britse of Engelse versie genoemd. In Engeland worden beide versies uitgezonden.

In Nederland zijn seizoen 1, 2, 3, 4 en 5 op dvd uitgebracht. Ook alle films zijn in Nederland uitgebracht op dvd.

Verhaal

De serie speelt in Magix, een andere dimensie waarin alle bewoners beschikken over magische krachten. Ook op technologisch gebied is Magix verder ontwikkeld dan de aarde. Magix wordt voornamelijk bewoond door een groot aantal magische wezens, alsmede feeën, tovenaars, heksen en krijgers genaamd Specialisten. Centraal staat Alfea, een kostschool voor feeën.

Seizoen 1 introduceert Bloom, een tienermeisje dat ontdekt dat ze eigenlijk een fee is. Wanneer haar geheim uitkomt, wordt ze naar Magix gehaald en toegelaten op Alfea. Hier maakt ze al snel nieuwe vrienden met Stella, Flora, Techna en Musa. Samen vormen ze een vriendinnengroep genaamd de Winx. Gedurende het seizoen ontdekt Bloom langzaam meer over haar afkomst (zo blijken haar aardse ouders slechts haar adoptieouders, want Bloom komt in werkelijkheid uit Domino, een koninkrijk in Magix), en komen de Winx oog in oog te staan met de Trix; drie heksenzusjes genaamd Icy, Darcy en Stormy die hekserij studeren aan de heksenschool Wolkentoren. Een rode draad in het seizoen zijn de pogingen van dit trio om de Drakenvlam, een grote bron van magie, in handen te krijgen. Uiteindelijk blijkt Bloom deze te bezitten. De trix stelen de vlam en roepen hiermee een leger op waarmee ze Magix trachten te veroveren, totdat De Winx hen weten te verslaan. Icy, Darcy en Stormy worden berecht en op strafkamp gestuurd naar het Lichtrotsklooster.

In seizoen 2 doet een nieuwe antagonist zijn intrede: Lord Darkar. Deze duistere tovenaar heeft het voorzien op de vier stukken van de Codex, een magisch voorwerp dat de bezitter, mits correct gebruikt, oneindige macht geeft. Hij bevrijdt de Trix uit het strafkamp en rekruteert hen als zijn handlangers. De Winx krijgen op hun beurt echter hulp van de elfen en een nieuwe fee genaamd Layla, en weten ze in de loop van het seizoen elk een Charmix te bemachtigen die hun krachten vergroot. Met behulp van zijn dubbelspion Avalon besmet Darkar Bloom met een schaduwvirus waardoor zij ongewild de Winx verraadt en ook een handlanger van Darkar wordt. Darkar heeft haar namelijk nodig om de vier stukken van de codex te activeren. In de climax van het seizoen wordt Bloom door haar vriend Skye bevrijdt van Darkar’s macht, waarna Darkar verslagen wordt.

In seizoen 3 komen de Winx oog in oog te staan met Valtor, een kwaadaardige magiër die 17 jaar geleden door het Gezelschap van Licht opgesloten werd in de Omegadimensie, de plaats waar alleen de grootste schurken gevangen gehouden worden. De Trix worden daar ook naartoe gestuurd om hun straf uit te zitten. Ze bevrijden Valtor en samen willen ze het universum gaan veroveren. Om dit nieuwe kwaad te verslaan krijgen de Winx toegang tot de Enchantix, de grootste kracht die een fee tot dan toe kan hebben. Eind seizoen 3 verslaag Bloom Valtor met haar drakenvlam.

Seizoen 4 speelt grotendeels op aarde, omdat de Winx daar door hun schoolhoofd Faragonda naartoe worden gestuurd voor een missie. Ze moeten de mensen op Aarde weer in magie laten geloven en de laatste fee op Aarde, Morgana, vinden. Ditmaal worden ze tegengewerkt door de magiërs van de Zwarte Cirkel; een groep tovenaars geleid door Ogron, die bestand zijn tegen elke vorm van magie. De winx ontvangen weer een nieuwe kracht: de Believix. Nadat Ogron en zijn magiërs verslagen zijn, geloven, alle aardbewoners weer in magie.

Seizoen 5 komen de Winx oog in oog te staan met Tritannus, een neef van Layla die zijn zinnen heeft gezet op macht over alle oceanen van de magische dimensie. De Trix keren ook weer terug, en sluiten zich bij hem aan. Om Tritannus te verslaan moeten de Winx weer een nieuwe kracht bemachtigen; Sirenix. Een rode draad dit seizoen is de zoektocht van de Winx naar de drie juwelen van Zelfvertrouwen, Empathie en Moed, die tezamen toegang geven tot deze macht. De Winx krijgen op hun zoektocht hulp van selkies. Eind seizoen 5 wordt Tritannus gevangen gezet en is Magix weer even veilig.

Seizoen 6 introduceert Selina, een nieuwe heks op Wolkentoren en de eigenaresse van een kwaad boek genaamd het Legendarium, wat haar in staat stelt om monsters op te roepen. De Trix nemen Wolkentoren over en spannen samen met Selina om, met behulp van haar monsterleger, ook de andere magische scholen te veroveren. In werkelijkheid heeft Selina echter haar eigen plannen; ze gebruikt de Trix om een nieuw kwaad, Archeon, te bevrijden. De Winx meiden moeten een manier vinden om het Legendarium, Selina en Archeon te stoppen Tegen het eind van het seizoen slaag Selina in haar doel, maar Archeon verraadt haar onmiddellijk. Hierop sluit Selina zich bij de Winx aan en helpt hen om zowel Archeon als de Trix weer gevangen te zetten.

Seizoen 7 introduceert de feeëndieren; magische wezens die beschikken over talenten welke nodig zijn om de balans in Magix te bewaren. Elke Winx krijgt zo’n feeëndier toegewezen. Tevens doen 2 nieuwe antagonisten hun intrede; de broer en zus Kalshara en Brafilius. Beide zijn gedaanteveranderaars die het voorzien hebben op de feeëndieren. Om de feeëndieren te beschermen moeten de Winx weer 2 nieuwe krachten bemachtigen, de Butterflix en Tynix.

Hoofdpersonen

 • Bloom
 • Daphne
 • Stella
 • Flora
 • Layla
 • Tecna
 • Musa
 • Roxy
 • Mirta
 • Prinses Diaspro
 • Riven
 • Timmy
 • Helia
 • Brandon
 • Sky
 • Nabu
 • Roy
 • De Trix

Afleveringen

Alle titels worden hier weergegeven zoals ze aan het begin van de aflevering worden uitgesproken, tenzij anders aangegeven.

Seizoen 1
 1. Een Onverwachte Gebeurtenis
 2. Welkom in Magix!
 3. Alfea School voor Feeën
 4. Het Zwarte Moddermoeras
 5. Afspraakje met een Ramp
 6. Missie in Wolkentoren
 7. Vrienden in Nood
 8. Een Verbroken Vriendschap
 9. Verraden!
 10. Bloom Beproefd
 11. Het Monster en de Wilg
 12. Miss Magix
 13. Een Groot Geheim Komt Uit
 14. Bloom's Grote Geheim
 15. Eer Boven Alles
 16. IJselijke Dromen
 17. Geheimen met Geheimen
 18. De Bron van de Drakenvlam
 19. De Val van Magix
 20. Missie naar Domino
 21. De Kroon uit Dromen
 22. Wolkentoren Bestormen
 23. Krachttoer
 24. Het Beleg van de Heksen
 25. De Laatste Uitdaging
 26. De Val van de Heksen
Seizoen 2
 1. De Schaduw Feniks
 2. Weer die Oude Trix
 3. Reddingsmissie
 4. Prinses Amentia
 5. Magisch Hechten
 6. Onwillige Bruidegom
 7. De Mysterieuze Steen
 8. De Feestverstoorder
 9. Het Geheim van Professor Avalon
 10. De Kelder van de Codex
 11. Race tegen de Klok
 12. Win-x Samen!
 13. De Onzichtbare Elfen
 14. Strijd op Planeet Eraklyon
 15. The Show Must Go On!
 16. HalloWinx!
 17. Verbond met de Heksen
 18. In het Hart van Wolkentoren
 19. De Spion in de Schaduw
 20. Het Elfendorp
 21. Charmix Energie
 22. Gevaar in de Wilde Landen
 23. Tijd voor de Waarheid
 24. Darkars Gevangene
 25. Oog in Oog met de Vijand
 26. De Phoenix Onthuld
Seizoen 3
 1. Het Prinsessenbal
 2. Valtors Teken
 3. De Fee en het Beest
 4. De Spiegel der Waarheid
 5. De Zee van Angst
 6. Layla's Keuze
 7. Het Gezelschap van Licht
 8. Een Ontrouwe Vijand
 9. Het Hart en het Zwaard
 10. Alfea Belegerd
 11. Een Val voor Feeën
 12. De Tranen van de Zwarte Wilg
 13. Een Laatste Gefladder van Vleugels
 14. Witheet
 15. Het Eiland van de Draken
 16. Uit de As
 17. In het Hol van de Slang
 18. De Kist van Valtor
 19. Op het Laatste Moment
 20. De Elfenaanval
 21. De Rode Toren
 22. Het Kristallen Doolhof
 23. Duel der Tovenaars
 24. De Onthulling van de Heksen
 25. De Toorn van de Tovenaar
 26. Een Nieuw Begin
Seizoen 4
 1. De Feeënjagers
 2. De Boom des Levens
 3. De Laatste Fee op Aarde
 4. Love & Pet
 5. Mitzi's Cadeau
 6. Een Fee in Gevaar
 7. Winx Believix
 8. De Witte Cirkel
 9. Nebula
 10. Het Lied van Musa
 11. Winx Club voor Altijd
 12. Pap, Ik Ben een Fee!
 13. De Aanval van de Wizards
 14. 7: Het Perfecte Getal
 15. Toverlessen
 16. Een Virtuele Wereld
 17. Het Betoverende Eiland
 18. Natuurwoede
 19. In Diana's Koninkrijk
 20. Gifts of Destiny
 21. Sibylla's Grot
 22. De Bevroren Toren
 23. Blooms Beproeving
 24. De Dag van het Oordeel
 25. Het Geheim van Morgana
 26. IJs en Vuur
Seizoen 5
 1. Het Lek
 2. De Opkomst van Tritannus
 3. De Terugkeer naar Alfea
 4. Het Sirenixboek
 5. De Lilo
 6. De Kracht van Harmonix
 7. De Schitterende Schelpen
 8. Het Geheim van het Robijnrif
 9. Het Juweel van Empatie
 10. Een Magix Kerstmis
 11. Trix Trucs
 12. Test van Moed
 13. Sirenix
 14. De Troon van de Keizer
 15. De Pilaar van het Licht
 16. De Zonsverduistering
 17. Een Verre Reflectie
 18. De Verslinder
 19. De Zingende Walvissen
 20. Liefdesproblemen
 21. Het Perfecte Afspraakje
 22. Volg Je Hart
 23. Het Oog van de Haai
 24. De Redding van de Paradijsbaai
 25. De Strijd om de Oneindige Oceaan
 26. De Val van Tritannus
Seizoen 6
 1. De Inspiratie van Sirenix
 2. Het Legendarium
 3. De Vliegende School
 4. Bloomix Kracht
 5. Het Gouden Auditorium
 6. De Vortex of Flames
 7. De Verdwenen Bibliotheek
 8. Het Raadsel van de Sfinx
 9. De Tempel van de Groene Draak
 10. De Geheime Botanische Tuin
 11. Droom in Duigen
 12. De Glinstering in de Schaduw
 13. De Feeënpeetmoeder
 14. Mythix
 15. Het Geheim van Calavera
 16. De Invasie van de Zombies
 17. De Vloek van Fearwood
 18. De Magische Totem
 19. Koningin voor één Dag
 20. Stella Geeft een Feestje
 21. Monsterlijk Verliefd
 22. Het Muziekcafé
 23. Het Volkslied
 24. Een Legendarisch Duel
 25. Acheron
 26. De Winx voor Altijd
Seizoen 7
 1. Natuurpark Alfea
 2. Kleine Feeën Worden Groot
 3. Butterflix
 4. De Eerste Kleur van het Universum
 5. Een Vriend uit het Verleden
 6. Avontuur op Lynphea
 7. Pas op voor de Wolf
 8. Terug in de Middeleeuwen
 9. De Feeënkat
 10. Winx in de Val!
 11. Missie in het Oerwoud
 12. Een Feeëndier voor Tecna
 13. Het Geheim van de Eenhoorn
 14. Tynix Transformatie
 15. De Magische Stenen
 16. Terug naar de Paradijsbaai
 17. Verdwaald in een Druppel
 18. Bananendag
 19. De Magix Regenboog
 20. Baby Winx
 21. Het is een Gekke, Gekke Wereld
 22. Het Koninkrijk der Diamanten
 23. Het Geheim van Alfea
 24. De Gouden Vlinder
 25. Nieuwe Magische Harmonie
 26. De Kracht van de Feeëndieren

Andere media

Films

Behalve de 7 seizoenen aan afleveringen, zijn er ook drie films gebaseerd op de serie uitgebracht:

 • Winx Club: Het Geheim Van Het Verloren Rijk: originele titel: "Il Segreto Del Regno Perduto". Een computergeanimeerde 3D-film die op 16 april 2008 in de bioscoop kwam.
 • Winx Club: Het Magische Avontuur: computeranimatiefilm uit 2012.
 • Winx Club: Het Mysterie van de Afgrond

Winx Club-specials

In samenwerking met Nickelodeon heeft Rainbow S.r.l vier WinxClub-specials gemaakt. De vier specials zijn:

 • Hoe het allemaal begonnen is
 • De wraak van de Trix
 • De strijd om Magix
 • De schaduw Feniks

Overig

Er bestaan meerdere videospellen gebaseerd op de serie.

 • Winx Club: Video Game: seizoen 1
 • Winx Club: Join the Club (PSP): seizoen 2
 • Winx Club: The Quest for the Codex (DS en GBA): seizoen 2
 • Winx Club: Mission Enchantix (DS): seizoen 3
 • Winx Club: Secret Diary 2009 (DS)
 • DanceDanceRevolution Winx Club (Wii)
 • Winx Club: Believix In You (DS): seizoen 4
 • Winx Club: Your Magic Universe (DS)
 • Winx Club: Rock Stars
 • Winx Club: Saving Alfea (DS) en (3DS): seizoen 6


De serie heeft twee spin-offs gekregen:

PopPixie
een komische serie over de pixies
World of Winx’
een netflix-serie die in 2016 zal debuteren.

Nederlandse stemmencast

De Winx:

De Specalisten:

De Schurken:

De Leraren:

De Pixies:

De Selkies en Feeëndieren:

De ouders:

Overige personages:

Overige informatie:

Externe links