Winx Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winx Club
Genre Animatie, fantasy (genre)
Speelduur 22 minuten per aflevering
Bedenker Iginio Straffi
Originele stemmen Letizia Ciampa
Perla Liberatori
Ilaria Latini
Gemma Donati
Domitilla D'Amico
Laura Lenghi
Debora Magnaghi
Nederlandse stemmen Niki Romijn
Marlies Somers
Ellis van Maarseveen
Monique van der Ster
Jann Cnossen
Mirjam Vriend
Regie Iginio Straffi
Scenario Iginio Straffi
Land van oorsprong Italië
Taal Italiaans
Gerelateerde series PopPixie
World of Winx
Uitzendingen
Start 28 januari 2004
Afleveringen 182
Seizoenen 8
Netwerk of omroep Rai Due
Nickelodeon
Zender Vlag van NederlandNickelodeon
Vlag van Vlaanderen Nickelodeon
Voorheen: VT4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Winx Club is een Italiaanse animatieserie, bedacht, geregisseerd en geproduceerd door Iginio Straffi. Het verhaal van de serie draait om een magische wereld met zes feeën in de hoofdrollen. De serie telt momenteel zeven seizoenen met in totaal 182 afleveringen. Verder zijn er drie films en vier specials gebaseerd op de serie.

Op 4 november 2016 ging een spin-off van Winx Club getiteld World of Winx in première in Amerika en ook in België en Nederland.

Er werd bekendgemaakt dat er een achtste seizoen komt en een vierde film. Seizoen 8 zal vanaf januari 2019 in première gaan en de vierde film vanaf 2020.

Uitzendingen

Winx Club wordt wereldwijd in 130 landen vertoond op onder andere Rai 2, France 3, RTL, SBT (Braziliaanse zender) en Telecinco. De serie is in 43 talen vertaald.

De serie wordt in nagesynchroniseerde vorm uitgezonden in Nederland en België op de zender Nickelodeon.

Winx Club is de eerste Italiaanse animatieserie die ook in de Verenigde Staten uitgezonden is. In het Engels zijn twee versies van de serie Winx Club beschikbaar; een geproduceerd door RAI, en een door 4Kids. Onderling zitten tussen beide versies enkele verschillen. Beide vertellen hetzelfde verhaal, maar de 4Kids-versie gebruikt andere namen voor onder andere planeten en zelfs de titels van enkele afleveringen. Ook worden sommige afleveringen veranderd door 4Kids, waardoor sommige scènes in een andere aflevering zitten dan oorspronkelijke, en past 4Kids enige censuur toe om de serie geschikter te maken voor jongere kijkers. De RAI-versie wordt vaak de Britse of Engelse versie genoemd. In Engeland worden beide versies uitgezonden. In Nederland hebben de RAI versie gebruikt om na te synchroniseren.

DVD'S
In Nederland zijn seizoen 1, 2, 3, 4 en 5 op dvd uitgebracht. Ook alle films zijn in Nederland uitgebracht op dvd.

Netflix
Ook Zijn deze seizoenen te bekijken op Netflix.

Verhaal

De serie speelt in Magix, een andere dimensie waarin alle bewoners beschikken over magische krachten. Ook op technologisch gebied is Magix verder ontwikkeld dan de Aarde. Magix wordt voornamelijk bewoond door een groot aantal magische wezens zoals feeën, tovenaars, heksen, elfjes, trollen, reuzen en monsters en krijgers genaamd specialisten. Alfea is een kostschool voor feeën, Wolkentoren een school voor heksen en Red Fountain een school voor specialisten. De drie scholen staan in Magix.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1 introduceert Bloom, een 16-jarig meisje dat geen idee heeft wie ze echt is. Ze komt er pas achter dat ze een fee is als ze Stella, een fee, in het bos van het park ontmoet die op dat moment met Knut, een reus, en zijn monsters aan het vechten is. Bloom helpt Stella en Stella vraagt later die dag aan Bloom om mee te gaan naar Alfea, een school voor feeën. Bloom gaat mee en wordt toegelaten op de school door een valse naam op te geven. Hier maakt ze al snel nieuwe vrienden: Flora, Tecna en Musa. Echter komen zij er al snel achter dat Bloom een valse naam heeft opgegeven. Ook dit geldt voor het schoolhoofd Faragonda en de leraar Griselda, maar omdat Bloom eerlijk was toen ze de waarheid moest vertellen en doorzettingsvermogen toonde mocht ze blijven. Samen vormden de meiden een vriendinnengroep: de Winx. Bloom moest haar ouders achterlaten op Aarde. Verder in het seizoen ontdekt Bloom langzaam meer over haar afkomst. Zo blijken haar Aardse ouders adoptieouders te zijn. Bloom is de verloren prinses van de verlaten, ijzige planeet Domino en Daphne is haar zus maar zij is een geest. De Winx vechten vaak tegen de Trix, een heksengroepje dat bestaat uit de zusjes Icy, Darcy en Stormy. Zij studeren aan de heksenschool Wolkentoren. In het climax van het seizoen ontdekken de Trix dat Bloom de hoeder van de drakenvlam is en nemen ze haar krachten af. Hierna roepen de Trix een leger met monsters op waarmee ze van plan zijn de hele magische dimensie te veroveren maar ze worden verslagen door de Winx en worden naar het strafkamp Lichtrots gestuurd.

seizoen 2 onthult een nieuwe vijand: Lord Darkar. De duistere feniks wil de vier stukken van de Codex bemachtigen. Dit is een magisch voorwerp dat de bezitter oneindige macht geeft. Hij bevrijdt de Trix uit het strafkamp en neemt hen aan als zijn handlangers. Ook geeft hij de Trix nieuwe krachten. Op een dag komt er een nieuwe fee genaamd Layla uit het bos gelopen maar zij is ernstig uitgeput en valt flauw recht voor de ogen van de Winx. Als ze bijgekomen is vertelt ze wat haar is overkomen en schieten de Winx haar te hulp. De Winx moeten de Elfjes gaan redden die Layla al eerder probeerde te redden. Ze slagen erin de reddingsmissie te voltooien. Nu Darkar alle vier stukken van de Codex heeft ontdekt hij dat hij Bloom's drakenvlam nodig heeft om de ultieme macht van de Codex te kunnen bemachtigen en bedenkt een plan. In de loop van het seizoen krijgen de Winx elk een Charmix die hun krachten vergroot. Ondertussen heeft Darkar professor Avalon ontvoerd die eigenlijk les zou gaan geven op Alfea. Darkar creëert een duistere kloon van de echte Avalon die Darkar naar Alfea stuurt. De kloon weet Bloom te besmetten met een schaduwvirus waardoor zij bevelen van Darkar gaat uitvoeren tegen haar wil in. Zo wil Darkar haar drakenvlam bemachtigen. In de finale zijn de Winx en de specialisten eigenlijk al verslagen maar Sky verzamelt al zijn kracht die hij nog heeft om tegen Bloom te spreken. Dit zorgt ervoor dat Bloom diep van binnen haar genezende krachten activeert en zo ontsnapt ze uit Darkar's klauwen. De Winx activeren hun Charmix convergence en verslaan Darkar.

Seizoen 3 introduceert Valtor, een kwaadaardige tovenaar die 17 jaar geleden door het Gezelschap van Licht opgesloten werd in de Omegadimensie, een koude en bevroren plaats waar alleen de grootste schurken gevangen zijn. De Trix werden daar ook naartoe gestuurd om hun straf uit te zitten, maar Icy is de heks van de sneeuw en het ijs en zij ontsnapte en zo kon ze zichzelf en haar zusters bevrijden. Samen bevrijden ze Valtor uit het ijs en samen willen ze het universum veroveren. Om dit nieuwe kwaad te verslaan krijgen de Winx toegang tot de Enchantix, de grootste kracht die een fee zou kunnen hebben. Gedurende het seizoen blijkt Valtor veel af te weten van Bloom's ouders en claimt hij dat hij Bloom's ouders gevangen houdt. Hiermee dreigt hij en dit weerhoudt Bloom ervan om Valtor te verslaan. Later in het seizoen ontdekt Bloom dat dit niet waar is en dat Valtor herrezen is uit de drakenvlam en de drie oude heksen waardoor ze toch weer voor een moeilijke keuze staat. Bloom is de enige die Valtor kan verslaan maar hierdoor riskeert ze wel haar leven. Ook zij zou kunnen sterven tijdens het vernietigingsproces van Valtor, omdat zij en Valtor met elkaar verbonden zouden zijn. Toch besluit ze om Valtor te vernietigen met haar feeënstof en overleeft Bloom het.

Seizoen 4 speelt grotendeels op Aarde af omdat de Winx daar door Faragonda naartoe worden gestuurd voor een missie. Ze moeten de laatste fee op Aarde zien te vinden en haar zien te beschermen tegen de tovenaren van de zwarte cirkel. Zij zijn bestand tegen elke soort magie en willen de krachten van de laatste fee op Aarde afnemen om over de ultieme macht te kunnen beschikken. Om de gemene tovenaren te kunnen verslaan moeten ze de mensen op Aarde weer in magie laten geloven want zo worden de tovenaren zwakker. De Winx vinden de laatste fee op Aarde. Haar naam is Roxy, maar zij wil niets te maken hebben met de Winx of de tovenaren. Om de mensen weer in magie te laten geloven moeten de Winx een nieuwe kracht zien te beschikken: Believix. Om deze kracht tot hun beschikking te krijgen, moeten de Winx Roxy overtuigen om haar in feeën te laten geloven, maar zo makkelijk is dit nog niet. Uiteindelijk weten ze Roxy toch te overtuigen en ontvangen de Winx hun Believix krachten. Uiteindelijk weet ook Roxy haar feeën vorm te bemachtigen en bevrijden de Winx ook alle andere feeën op Aarde die door de tovenaren van de zwarte cirkel gevangen gehouden werden.

Het leek allemaal zo gemakkelijk te gaan, maar uiteindelijk worden de feeën die de Winx bevrijd hadden de vijand van de Winx, omdat de Winx geen wraak wilde nemen op onschuldige mensen die de Aardse feeën in de steek gelaten zouden hebben. Toch weten de Winx de Aardse feeën te overtuigen de onschuldige mensen met rust te laten, maar slaan de tovenaren van de zwarte cirkel toch weer toe. Hierbij sterft Nabu, een lid van de specialisten en Layla's verloofde. Layla en een Aardse fee genaamd Nebula willen daarom wraak op de tovenaren van de zwarte cirkel. Samen met een paar andere Aardse feeën vormen Layla en Nebula een groep die op de tovenaren jagen. Uiteindelijk schieten de Winx hen toch te hulp en verslaan ze de gemene tovenaren. Nebula wordt de nieuwe Aardse feeën koningin en Roxy kan tijd doorbrengen met haar moeder Morgana en haar vader Klaus.

Seizoen 5 komen de Winx oog in oog te staan met de zeemeerman Tritannus, een neef van Layla die de macht over alle oceanen van de magische dimensie wil. De Trix keren ook weer terug, en sluiten zich bij hem aan. Om Tritannus te verslaan moeten de Winx weer een nieuwe kracht bemachtigen: Sirenix. Maar er rust een vloek op Sirenix. Een stadium voor Sirenix is Harmonix. De Winx moeten op zoek gaan naar de drie juwelen van Zelfvertrouwen, Empathie en Moed om Sirenix te krijgen met behulp van Harmonix. Slagen de Winx hier niet op tijd in, dan zullen ze net zoals Daphne eindigen. De Winx krijgen tijdens hun zoektocht hulp van selkies. Gelukkig weten de Winx Sirenix te bemachtigen en aan het einde van seizoen 5 wordt Tritannus verslagen door Bloom alleen. Hij wordt verbannen naar de vergetelheid. In seizoen 5 mogen de Winx elk een wens doen en Bloom is als laatste aan de beurt. Ze wenst dat de Sirenix vloek verbroken zal worden en nooit meer zal terugkeren. Hierdoor wordt Daphne weer levend en krijgt ze weer een fysiek lichaam.

Seizoen 6 introduceert Selina, een nieuwe heks op Wolkentoren en de eigenaresse van een kwaad boek genaamd het Legendarium, wat haar in staat stelt om wezens uit mythes op te roepen. De Trix nemen Wolkentoren over en worden bondgenoten met Selina om met behulp van haar monsterleger, ook de andere magische scholen te veroveren. In werkelijkheid heeft Selina haar eigen plannen. Ze gebruikt de Trix om een kwaadaardige man genaamd Acheron te bevrijden. Als de Winx voor de eerste keer tegen Selina en de Trix vechten, verliezen ze allemaal hun Sirenix krachten, op Bloom na. Zij heeft nog net genoeg kracht over om een nieuwe feeënkracht te ontwikkelen: Bloomix. Om deze kracht te activeren zullen de Winx elk een opdracht moeten voltooien waarvan ze niet weten wat voor een opdracht dat is. Ook moeten ze een manier vinden om het Legendarium te sluiten en Selina en de Trix te stoppen. Tegen het eind van het seizoen slaagt Selina in haar doel, maar Acheron verraadt haar onmiddellijk. Hierop sluit Selina zich bij de Winx aan en helpt hen om zowel Acheron als de Trix weer gevangen te zetten. Ze slagen erin om het Legendarium te sluiten en Selina geeft het terug aan de rechtmatige eigenaar: Fairy Godmother. Ook trouwt Daphne met Thoren.

Seizoen 7 introduceert feeëndieren. Dit zijn magische wezens die beschikken over talenten die nodig zijn om de balans in Magix te bewaren. Elke Winx krijgt zo'n feeëndier toegewezen. Ook verschijnen er twee nieuwe schurken: de broer en zus Kalshara en Brafilius. Beiden zijn gedaanteveranderaars die het voorzien hebben op de feeëndieren om zo de ultieme kracht in handen te krijgen. Om de feeëndieren te beschermen, moeten de Winx weer twee nieuwe krachten bemachtigen, de Butterflix en Tynix. De Winx krijgen Butterflix doordat ze terug in de tijd reizen en daar een heldendaad verrichten. Met Tynix kunnen de Winx naar de kleinste werelden reizen die niet met het blote oog of een microscoop zichtbaar zijn. In het midden van het seizoen keren de Trix terug en stelen de ultieme kracht van Brafilius en Kalshara. Eind seizoen 7 worden de Trix en Kalshara verslagen. De Trix worden verbannen naar het tijdperk dat er nog niets was in het universum en Kalshara valt in een magisch gat dat haar opslokt.

Seizoen 8 is het nieuwe seizoen van Winx Club die vanaf januari 2019 in première gaat. De animatie is dit seizoen anders dan de vorige seizoenen. Het gloednieuwe seizoen zal gaan over een avontuur in de ruimte! De nieuwe transformatie zal Cosmix gaan heten.

Afleveringen

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Winx Club voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Afleveringen Uitgezonden Vlag van Italië Uitgezonden Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen
Start seizoen Seizoensfinale Start seizoen Seizoensfinale
1 26 28 januari 2004 26 maart 2004 2004 2005
2 26 19 april 2005 14 juli 2005 31 oktober 2005 5 december 2005
3 26 29 januari 2007 28 maart 2007 april 2007 december 2007
4 26 15 april 2009 13 november 2009 2009 2010
5 26 16 oktober 2012 24 april 2013 21 oktober 2013 30 augustus 2013
6 26 6 januari 2014 4 augustus 2014 9 juni 2014 20 augustus 2014
7 26 21 september 2015 3 oktober 2015 10 augustus 2015 13 januari 2016
8 26 28 januari 2019 2019 2019 2019

Spin-off

Winx Club heeft 2 spin-offs gekregen:

PopPixie
World of Winx

Films

Behalve de 7 seizoenen aan afleveringen, zijn er ook drie films gebaseerd op de serie uitgebracht:

 • Winx Club: Het Geheim Van Het Verloren Rijk (2008)
 • Winx Club: Het Magische Avontuur (2010)
 • Winx Club: Het Mysterie van de Afgrond (2014)

Winx Club-specials

In samenwerking met Nickelodeon heeft Rainbow S.r.l in 2012 vier Winx Club-specials gemaakt. De specials waren bedoeld om Seizoen 1 en 2 in het kort samen te vatten voor Amerika omdat daar en in de rest van de wereld Winx Club opnieuw in de markt gebracht zou gaan worden. Ook hier in Nederland zijn de specials dus uitgezonden. Elke special was zo'n 45 minuten lang. De eerste 3 specials vatten Seizoen 1 samen en de laatste special vat Seizoen 2 samen.

De Nederlandse titels:

 • Hoe het allemaal begonnen is
 • De wraak van de Trix
 • De strijd om Magix
 • De schaduw Feniks

Computerspellen

Er bestaan meerdere computerspellen gebaseerd op de serie.

 • Winx Club: Video Game: seizoen 1
 • Winx Club: Join the Club (PSP): seizoen 2
 • Winx Club: The Quest for the Codex (DS en GBA): seizoen 2
 • Winx Club: Mission Enchantix (DS): seizoen 3
 • Winx Club: Secret Diary 2009 (DS)
 • DanceDanceRevolution Winx Club (Wii)
 • Winx Club: Believix In You (DS): seizoen 4
 • Winx Club: Your Magic Universe (DS)
 • Winx Club: Rock Stars
 • Winx Club: Saving Alfea (DS) en (3DS): seizoen 6

Nederlandse stemmen

De Winx:

De Specalisten:

De Schurken:

De Leraren:

De Pixies:

De Selkies en Feeëndieren:

De ouders:

Overige personages:

Overige informatie:

Externe links