Winx Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Winx Club
Genre Animatie, fantasy (genre)
Speelduur 22 minuten per aflevering
Bedenker Iginio Straffi
Originele stemmen Letizia Ciampa
Perla Liberatori
Ilaria Latini
Gemma Donati
Domitilla D'Amico
Laura Lenghi
Debora Magnaghi
Nederlandse stemmen Niki Romijn
Marlies Somers
Ellis van Maarseveen
Monique van der Ster
Jann Cnossen
Mirjam Vriend
Regie Iginio Straffi
Scenario Iginio Straffi
Land van oorsprong Italië
Taal Italiaans
Gerelateerde series PopPixie
World of Winx
Uitzendingen
Start 28 januari 2004
Afleveringen 182 (exclusief 4 speciale afleveringen)
Seizoenen 7
Netwerk of omroep Rai Due
Nickelodeon
Zender Vlag van Nederland Nickelodeon
Vlag van Vlaanderen Nickelodeon
Voorheen: VT4
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Winx Club is een Italiaanse animatieserie, bedacht, geregisseerd en geproduceerd door Iginio Straffi. Het verhaal van de serie draait om een magische wereld met zes feeën in de hoofdrollen.

De serie telt momenteel zeven seizoenen met in totaal 182 afleveringen. Verder zijn er 3 films en 4 specials gebaseerd op de serie. Er werd bekend gemaakt dat er een achtste seizoen komt en een vierde film. Seizoen 8 zal in 2017 na de vierde film in premiere gaan.

Op 4 november 2016 ging een spin-off van Winx Club getiteld World of Winx in première in Amerika en in België en Nederland.

Uitzendingen

Winx Club wordt wereldwijd in 130 landen vertoond op onder andere Rai Due, France 3, RTL, SBT, Telicinco Spain. De serie is in 43 talen vertaald.

De serie wordt in nagesynchroniseerde vorm uitgezonden in Nederland op de zender Nickelodeon.

Winx Club is de eerste Italiaanse animatieserie die ook in de Verenigde Staten uitgezonden is. In het Engels zijn twee versies van de serie Winx Club beschikbaar; een geproduceerd door RAI, en een door 4Kids. Onderling zitten tussen beide versies enkele verschillen. Beide vertellen hetzelfde verhaal, maar de 4Kids-versie gebruikt andere namen voor onder andere planeten en zelfs de titels van enkele afleveringen. Ook worden sommige afleveringen veranderd door 4Kids, waardoor sommige scènes in een andere aflevering zitten dan oorspronkelijke, en past 4Kids enige censuur toe om de serie geschikter te maken voor jongere kijkers. De RAI-versie wordt vaak de Britse of Engelse versie genoemd. In Engeland worden beide versies uitgezonden.

In Nederland zijn seizoen 1, 2, 3, 4 en 5 op dvd uitgebracht. Ook alle films zijn in Nederland uitgebracht op dvd.

Verhaal

De serie speelt in Magix, een andere dimensie waarin alle bewoners beschikken over magische krachten. Ook op technologisch gebied is Magix verder ontwikkeld dan de aarde. Magix wordt voornamelijk bewoond door een groot aantal magische wezens, alsmede feeën, tovenaars, heksen en krijgers genaamd specialisten. Alfea is een kostschool voor feeën, Wolkentoren een school voor heksen en Red Fountain een school voor specialisten. De drie scholen staan in Magix.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1 introduceert Bloom, een 16-jarig tienermeisje dat ontdekt dat ze eigenlijk een fee is. Wanneer haar geheim uitkomt door Stella, een andere fee, wordt ze naar Magix gebracht en toegelaten op Alfea. Hier maakt ze al snel nieuwe vrienden met Stella, Flora, Techna en Musa. Samen vormen ze een vriendinnengroep genaamd de Winx. Bloom moest haar ouders achterlaten in de aarde. Gedurende het seizoen ontdekt Bloom langzaam meer over haar afkomst zo blijken haar aardse ouders slechts haar adoptieouders te zijn, want Bloom komt in werkelijkheid uit Domino, een koninkrijk in Magix, en komen de Winx oog in oog te staan met de Trix; drie heksenzusjes genaamd Icy, Darcy en Stormy die hekserij studeren aan de heksenschool Wolkentoren. Een rode draad in het seizoen zijn de pogingen van de Trix om de Drakenvlam, een grote bron van magie, in handen te krijgen. Uiteindelijk blijkt Bloom deze te bezitten. De trix stelen de vlam en roepen hiermee een leger op waarmee ze Magix trachten te veroveren, totdat De Winx hen verslaan. Icy, Darcy en Stormy worden gestraft en op strafkamp gestuurd naar het Lichtrotsklooster.

In seizoen 2 doet een nieuwe vijand zijn intrede: Lord Darkar. Deze duistere feniks heeft het voorzien op de vier stukken van de Codex, een magisch voorwerp dat de bezitter oneindige macht geeft. Hij bevrijdt de Trix uit het strafkamp en rekruteert hen als zijn handlangers. De Winx krijgen op hun beurt echter hulp van de elfen en een nieuwe fee genaamd Layla, en weten ze in de loop van het seizoen elk een Charmix te bemachtigen die hun krachten vergroot. Met behulp van Lord Darkar's dubbelspion Avalon besmet hij Bloom met een schaduwvirus waardoor zij ongewild de Winx verraadt en ook een handlanger van Darkar wordt. Darkar heeft haar namelijk nodig om de vier stukken van de codex te activeren. In de finale van seizoen 2 wordt Bloom door haar vriend Skye bevrijdt van Darkar’s macht, daarna word Darkar verslagen door de Winx die hun Charmix gebruiken.

In seizoen 3 komen de Winx oog in oog te staan met Valtor, een kwaadaardige tovenaar die 17 jaar geleden door het Gezelschap van Licht opgesloten werd in de Omegadimensie, de plaats waar alleen de grootste schurken gevangen gehouden worden. De Trix werden daar ook naartoe gestuurd om hun straf uit te zitten. Ze bevrijden Valtor uit het ijs en samen willen ze het universum gaan veroveren. Om dit nieuwe kwaad te verslaan krijgen de Winx toegang tot de Enchantix, de grootste kracht die een fee tot dan toe kan hebben. Eind seizoen 3 verslaat Bloom Valtor met haar Fairy Dust.

Seizoen 4 speelt grotendeels op aarde omdat de Winx daar door hun schoolhoofd Faragonda naartoe worden gestuurd voor een missie. Ze moeten de mensen op Aarde weer in magie laten geloven en de laatste fee op Aarde, Roxy, vinden. Ditmaal worden ze tegengewerkt door de magiërs van de Zwarte Cirkel; een groep tovenaars geleid door Ogron, die bestand zijn tegen elke vorm van magie. Om de magiërs te kunnen verslaan zonder dat de Winx hun krachten gebruiken moeten ze mensen in magie laten geloven, zo worden de magiërs zwakker, om mensen in magie te laten geloven ontvangen de winx weer een nieuwe kracht: de Believix. Nadat Ogron en zijn magiërs verslagen zijn, zijn alle aardfeeën en mensen weer veilig.

Seizoen 5 komen de Winx oog in oog te staan met de zeemeerman Tritannus, een neef van Layla die zijn zinnen heeft gezet op macht over alle oceanen van de magische dimensie. De Trix keren ook weer terug, en sluiten zich bij hem aan. Om Tritannus te verslaan moeten de Winx weer een nieuwe kracht bemachtigen; Sirenix. De Winx moeten op zoek gaan naar de drie juwelen van Zelfvertrouwen, Empathie en Moed om Sirenix te krijgen. De Winx krijgen op hun zoektocht hulp van selkies. Eind seizoen 5 wordt Tritannus verslagen door Bloom en word gevangengezet en is Magix weer even veilig.

Seizoen 6 introduceert Selina, een nieuwe heks op Wolkentoren en de eigenaresse van een kwaad boek genaamd het Legendarium, wat haar in staat stelt om monsters en wezens op te roepen. De Trix nemen Wolkentoren over en spannen samen met Selina om, met behulp van haar monsterleger, ook de andere magische scholen te veroveren. In werkelijkheid heeft Selina echter haar eigen plannen; ze gebruikt de Trix om een nieuw kwaad, Acheron, te bevrijden. De Winx meiden moeten een manier vinden om het Legendarium te sluiten, en Selina en Acheron te stoppen. Tegen het eind van het seizoen slaag Selina in haar doel, maar Acheron verraadt haar onmiddellijk. Hierop sluit Selina zich bij de Winx aan en helpt hen om zowel Acheron als de Trix weer gevangen te zetten.

Seizoen 7 introduceert de feeëndieren, magische wezens die beschikken over talenten welke nodig zijn om de balans in Magix te bewaren. Elke Winx krijgt zo'n feeëndier toegewezen. Tevens doen twee nieuwe antagonisten hun intrede: de broer en zus Kalshara en Brafilius. Beiden zijn gedaanteveranderaars die het voorzien hebben op de feeëndieren om zo de ultieme kracht in handen te krijgen. Om de feeëndieren te beschermen, moeten de Winx weer twee nieuwe krachten bemachtigen, de Butterflix en Tynix. In het midden van het seizoen keren de Trix terug en stelen de ultieme kracht van Brafilius en Kalshara. Eind seizoen 7 worden de Trix en Kalshara verslagen, Brafilius leidt zijn eigen nieuwe leven.

Hoofdpersonen

 • Bloom
 • Daphne
 • Stella
 • Flora
 • Layla
 • Tecna
 • Musa
 • Roxy
 • Mirta
 • Prinses Diaspro
 • Riven
 • Timmy
 • Helia
 • Brandon
 • Sky
 • Nabu
 • Roy
 • De Trix

Afleveringen

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Winx Club voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Afleveringen Uitgezonden Vlag van Italië Uitgezonden Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen
Start seizoen Seizoensfinale Start seizoen Seizoensfinale
1 26 28 januari 2004 26 maart 2004 onbekend onbekend
2 26 19 april 2005 14 juli 2005 onbekend onbekend
3 26 29 januari 2007 28 maart 2007 onbekend onbekend
4 26 15 april 2009 13 november 2009 onbekend onbekend
5 26 16 oktober 2012 24 april 2013 voorjaar 2013 september 2013
6 26 6 januari 2014 4 augustus 2014 9 juni 2014 20 augustus 2014
7 26 21 september 2015 3 oktober 2015 10 augustus 2015 13 januari 2016
8 26 najaar 2017 2018 Onbekend Onbekend

Spin-off

De serie heeft twee spin-offs gekregen:

PopPixie
een komische serie over de pixies
World of Winx
een Netflix-serie

Films

Behalve de 7 seizoenen aan afleveringen, zijn er ook drie films gebaseerd op de serie uitgebracht:

 • Winx Club: Het Geheim Van Het Verloren Rijk: originele titel: "Il Segreto Del Regno Perduto". Een computergeanimeerde 3D-film die op 16 april 2008 in de bioscoop kwam. De eerste film gaat over Bloom die eindelijk haar echte ouders gevonden heeft en samen met de Winx Agora de machtige heks verslaan.
 • Winx Club: Het Magische Avontuur: computeranimatiefilm uit 2012. In de tweede film is het de strijd tegen de Winx en de drie oeroude heksen.
 • Winx Club: Het Mysterie van de Afgrond in 2014. Film 3 is het vervolg van het vijfde seizoen, het gaat over Politea die Trittanus bevrijd, de Winx moeten hen verslaan.
 • Momenteel is er een vierde film in productie. De vierde film zal tijdens de herfst 2017 uitkomen.

Winx Club-specials

In samenwerking met Nickelodeon heeft Rainbow S.r.l vier Winx Club-specials gemaakt. Het zijn:

 • Hoe het allemaal begonnen is
 • De wraak van de Trix
 • De strijd om Magix
 • De schaduw Feniks

Computerspellen

Er bestaan meerdere computerspellen gebaseerd op de serie.

 • Winx Club: Video Game: seizoen 1
 • Winx Club: Join the Club (PSP): seizoen 2
 • Winx Club: The Quest for the Codex (DS en GBA): seizoen 2
 • Winx Club: Mission Enchantix (DS): seizoen 3
 • Winx Club: Secret Diary 2009 (DS)
 • DanceDanceRevolution Winx Club (Wii)
 • Winx Club: Believix In You (DS): seizoen 4
 • Winx Club: Your Magic Universe (DS)
 • Winx Club: Rock Stars
 • Winx Club: Saving Alfea (DS) en (3DS): seizoen 6

Nederlandse stemmen

De Winx:

De Specalisten:

De Schurken:

De Leraren:

De Pixies:

De Selkies en Feeëndieren:

De ouders:

Overige personages:

Overige informatie:

Externe links