Wiplala (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wiplala
Regie Tim Oliehoek
Producent Burny Bos
Mieke de Bruijn
Scenario Annie M.G. Schmidt (boek)
Tamara Bos (screenplay)
Distributie Paradiso Filmed Entertainment Nederland
Première Vlag van Nederland & Vlag van België 19 november 2014
Genre Jeugdfilm
Speelduur 100 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Wiplala is een Nederlandse jeugdfilm uit 2014 onder regie van Tim Oliehoek, gebaseerd op het kinderboek Wiplala, geschreven door Annie M.G. Schmidt. De film kostte 6 miljoen euro.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het eenoudergezin Blom (de moeder is overleden) woont in Amsterdam Zuid en bestaat uit onderwijzer Blom, dochter Nella Della, jongere zoon Johannes en poes Vlieg. Johannes ontdekt Wiplala, die lijkt op een jonge man, maar veel kleiner is. Hij kan toveren, door hem tinkelen genoemd, maar is nooit zeker van het resultaat. Omdat Vlieg een gevaar voor hem vormt versteent hij hem. Dit gebeurt ook met onsuccesvol dichter Arthur Hollidee, waarmee Blom bevriend is; in dit geval enkele malen vergroot. Wiplala doet er nogal nonchalant over, maar het gezin dringt bij hem aan op terugtinkelen, hetgeen in principe kan, maar een techniek vereist die Wiplala niet blijkt te beheersen.

Het gezin gaat in een restaurant eten. Wiplala, die ook mee is, verandert de oesters van de kinderen in eten dat ze lekkerder vinden, maar dat geeft problemen omdat er geen meegebrachte etenswaren genuttigd mogen worden. Hierop verkleint Wiplala meneer Blom, Nella Della en Johannes tot zijn eigen afmetingen, maar dit brengt nog meer gevaren en ongemak met zich mee. Ook zorgelijk is dat Arthur Hollidee, als zijnde een ongeautoriseerd geplaatst standbeeld, door de autoriteiten vernietigd gaat worden, en dus gered moet worden. In een radiografisch bestuurde speelgoedauto (waarvan ze de afstandsbediening op het dak binden, en zo via linten naar het stuur bedienen) en per duif reizen ze terug. Als gevolg van vergroot zelfvertrouwen lukt het terugtinkelen nu wel, en zo komt alles goed.

Rolverdeling[bewerken]

Prijzen[bewerken]

In oktober 2015 won Wiplala de Audience Gold Award op het Mill Valley Film Festival in Mill Valley, Californië, Verenigde Staten.[1]

Externe link[bewerken]