Wire-wrap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elektrisch wire-wrap-gereedschap
Handgereedschap voor wire-wrap-verbinding

Wire-wrap is een aansluitmethode die vooral op connectoren uitgevoerd wordt of voor het bouwen van prototypes van elektronische schakelingen. Ook wordt deze aansluitmethode veel gebruikt voor het verbinden van kabeladers op printplaten van telefooncentrales. De connector of ander aansluitstuk, bijvoorbeeld een voet voor een IC is voorzien van vierkante aansluitpinnen, van ongeveer 0,5 x 0,5 millimeter.

Het principe is dat de aansluitdraden met een kleine draaddoorsnede, rond de aansluitpinnen op de connector of het aansluitstuk gewikkeld worden. Vandaar de naam wire-wrap (draadwikkelen). De gestripte ader klemt op de scherpe hoeken van de pin, hierdoor komt de draad vast te zitten en wordt de elektrische geleiding gegarandeerd. Deze verbinding is eventueel losneembaar door het aansluitdraad in tegenovergestelde richting terug te draaien.

Voor het maken van betrouwbare verbindingen gebruiken we een gereedschap waar we de ontblote (ongeveer vier cm) geleider insteken. Het gereedschap maakt met de geleider een roterende (wrap) beweging rond de aansluitpin. Zo wordt een goede aansluiting van de geleider rond de aansluiting gemaakt. De overgangsweerstand van dergelijke contacten is lager dan wat men met solderen kan bereiken.

Voor het wire-wrappen zijn speciale gereedschappen ontwikkeld waarmee men handmatig (als met een soort van schroevendraaier) of met behulp van een elektromotortje (als met een schroefmachine) verbindingen kan maken en verwijderen.

Dit systeem wordt niet gebruikt om grote vermogens aan te sluiten.