Wiske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wiske
Strippersonage
Op een muur in Brussel worden van boven naar beneden Schanulleke, Wiske, Suske, tante Sidonia, Lambik, Jerom en Manneken Pis afgebeeld.
Bedacht door Willy Vandersteen
Stripreeks Suske en Wiske, Amoras, De Kronieken van Amoras
Introductie 1945, in De avonturen van Rikki en Wiske
Familie Tante: Sidonia
Broer: Rikki
Achteroom: Rosse John
Voorouders: Petra Jan Estella Van Stiefrijke, Wiske van Stiefrijke
Lijst van personages uit Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

Het meisje Wiske is een van de hoofdpersonages uit de serie stripverhalen van Suske en Wiske. Haar eigenlijke naam is Louise, maar zo wordt ze slechts zelden genoemd. Wiske speelt ook een rol in de spin-offstripreeksen Amoras en De Kronieken van Amoras.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de naam van Wiske werd Vandersteen waarschijnlijk geïnspireerd door de Belgische actrice Louisa 'Wieske' Ghijs (1902-1985), officiële naam Ludovica Ghijs, van wie zijn moeder naar verluidt een enorme fan was.[1]

In Sooi en Sientje wordt onthuld dat Willy Vandersteens eigen dochter, Helena Vandersteen, model stond voor Wiske.

Een koosnaampje voor Wiske is "Wissewis".

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Suske en Wiske zijn geen familie van elkaar. Suske werd geadopteerd door tante Sidonia nadat hij Wiske, tante Sidonia en professor Barabas ontmoet had op Amoras[2]. Suske en Wiske zijn sindsdien onafscheidelijk, alhoewel de beste vrienden door hun verschillende karakters weleens botsen.

Tante Sidonia is wel de echte tante van Wiske. Wiske heeft ook nog een oudere broer, Rikki. Rikki verdween na het allereerste verhaal Rikki en Wiske in Chocowakije (1945) uit de serie en keerde pas terug in De gevangene van Prisonov (2003).

De Snor[3] is de grootvader van Wiske en de vader van tante Sidonia. Waar de ouders van Rikki en Wiske zijn, blijft onduidelijk. Er wordt vermoed dat het hier om oorlogsslachtoffers zou handelen en Wiske dus een door haar tante opgevangen weeskind is.

Wiske is vernoemd naar Wiske van Stiefrijke; zij is de jongste dochter van Petra Jan Estella Van Stiefrijke (de zus van de overgrootmoeder van tante Sidonia). Wiske van Stiefrijke verblijft enige jaren bij haar oom Moustache als ze lijdt aan trachoom en reist in Sterrenrood (2015) haar ouders achterna naar Amerika. Ze krijgt tijdens de overtocht het lappenpopje van Madeleine Scapin de Boule, een rijke 95-jarige dame die vertelt dat Wiske van Stiefrijke enorm veel op haar overleden dochter Marie lijkt. Wiske van Stiefrijke geeft het popje veel later als geboortegeschenk aan Wiske. Dit popje Scaboul is dus al vele jaren in de familie aanwezig en tegenwoordig het popje van Wiske.

Ook Rosse John (die voorkomt in De lachende wolf uit 1953) is familie van Wiske en Sidonia.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Wiske en haar popje Schanulleke zijn onafscheidelijk. Verlies of schijnbare vernietiging van Schanulluke zorgt er vaak voor dat Wiske meteen flauw valt, en kan haar fataal worden.

Wiske heeft veel hart voor de natuur. Ze heeft een grote dierenliefde, wat bijvoorbeeld blijkt als ze de aangereden hond Tobias in huis neemt.[4].

Wiske is vaak koppig, driftig en/of jaloers, maar ze heeft een hart van goud. Anders speelt ze belangrijke bijrollen of is haar verdwijning of ontvoering de reden voor het avontuur. Ze is zodoende vaker het centrum van de aandacht dan de nuchtere en bravere Suske. Wiske zet mensen vaak op hun plaats en is tegen onrecht. Als het moet kan ze ontzettend fel in de strijd tegen onrecht zijn. Ze weet Suske vaak te manipuleren.

Wiske is ontvankelijk voor luxe, rijkdom of macht of de charmes van een jongen. Ze brengt de mensen in haar omgeving niet zelden in de problemen doordat ze haar mond voorbij praat. Haar nieuwsgierige aard is anderzijds vaak ook een uitkomst.

Wiske is soms brutaal en vertelt weleens leugentjes. In enkele verhalen (zoals De goalgetter uit 1990 en Amber uit 1997) komen vooral de negatieve karaktertrekken van Wiske uit de verf, zoals haar jaloerse aard.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Wiske draagt meestal een rood strikje in haar blonde haar en kleedt zich in een witte jurk met een rode streep onderaan. In de Blauwe reeks heeft Wiske daarentegen krulletjes en lijkt ze iets volwassener te zijn dan in de Rode reeks. In de allereerste verhalen lijkt Wiske nog een paar jaar jonger dan later.

Het hoofd van Wiske wordt wel omschreven als een eierkopje. In veel van de verhalen draagt Wiske, net zoals de andere hoofdpersonen, kleding die bij de locatie of bij het tijdperk past.

Na de intrede van Paul Geerts als tekenaar duikt ze echter meermalig op in een shirt en spijkerbroek, dit omdat de strip moest moderniseren. Vanaf het verhaal Amber (1999) draagt ze enkele albums lang een topje met minirok, wat veel commotie heeft veroorzaakt onder de fans. Na vele verhalen werd besloten om haar witte jurkje en schoenen wat moderner te maken, maar ook hier kwam Studio Vandersteen later op terug. De bekende kleurcode bleek erg belangrijk voor de herkenbaarheid van de strip en Suske en Wiske kregen hun normale kleding terug.

In 2017 werd opnieuw een make-over doorgevoerd. Wiske kreeg nu een strakker gesneden jurkje met dubbele rode streep en daarover een blauw vest. Ze krijgt bruine laarsjes, een hippe rode sjaal en haar haren zijn langer. Ook krijgt Wiske, net als tante Sidonia, borsten[5].

Personage buiten de strip[bewerken | brontekst bewerken]

Vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele Suske en Wiske-albums zijn ook verschenen in andere landen, en in deze vertalingen heeft Wiske een andere naam:

 • Bobette, vertaling in het Engels in het album The Poisoned Rain (De ruige regen).
 • Suzy, vertaling in het Engels.
 • Wanda, vertaling in het Engels.
 • Ulla, vertaling in het Duits.
 • Wanda, vertaling in het Duits.
 • Frida, vertaling in het Duits.
 • Vinjo, vertaling in het Esperanto.
 • Anu, vertaling in het Fins.
 • Bobette, vertaling in het Frans.
 • Fiffi, vertaling in het Zweeds.
 • Vikka, vertaling in het IJslands.
 • Wieske, vertaling in het (Noord-)Brabants.[6]

Wiske heeft haar oorspronkelijke naam behouden in de volgende vertalingen:

 • Antwerps
 • Drents
 • Fries
 • Limburgs

Varia[bewerken | brontekst bewerken]