Wiske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wiske
Personage uit Suske en Wiske, Amoras en De Kronieken van Amoras
Op het Suske en Wiske Museum in Kalmthout worden Suske, Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Wiske, Krimson, Jerom, professor Barabas en Sus Antigoon afgebeeld, ook de gyronef is te zien
Op het Suske en Wiske Museum in Kalmthout worden Suske, Schanulleke, tante Sidonia, Lambik, Wiske, Krimson, Jerom, professor Barabas en Sus Antigoon afgebeeld, ook de gyronef is te zien
Debuut 1945, in De avonturen van Rikki en Wiske
Bedacht door Willy Vandersteen
Persoonsinformatie
Volledige naam Ludovica
Bijnaam Wissewis
Geslacht Meisje
Familie
Grootouders Grootvader: de Snor
Familie Tante: Sidonia
Achteroom: Rosse John
Voorouders: Petra Jan Estella Van Stiefrijke, Wiske van Stiefrijke
Portaal  Portaalicoon   Strip

Het meisje Wiske is een van de hoofdpersonages uit de serie stripverhalen van Suske en Wiske. Haar eigenlijke naam is Louise, maar zo wordt ze slechts zelden genoemd.

Belangrijke hoofdrollen zijn voor Wiske onder meer weggelegd in De olijke olifant (1978), De lieve Lilleham (1984) en De parel in de lotusbloem (1987). Wiske speelt ook een rol in de spin-offstripreeksen Amoras en De Kronieken van Amoras.

Naamgeving[bewerken]

Voor de naam van Wiske werd Vandersteen waarschijnlijk geïnspireerd door de Belgische actrice Louisa 'Wieske' Ghijs (1902-1985), van wie zijn moeder naar verluidt een enorme fan was.[1]

Louisa Ghijs (rechts) vormde de inspiratiebron voor Wiske

In het album Sooi en Sientje wordt onthuld dat de dochter van Willy Vandersteen, Helena Vandersteen, model stond voor Wiske.

Een koosnaampje voor Wiske is "Wissewis".

Familie[bewerken]

Suske en Wiske zijn geen familie van elkaar. Suske werd geadopteerd door tante Sidonia nadat hij Wiske, tante Sidonia en professor Barabas ontmoet had op Amoras[2]. Suske en Wiske zijn sindsdien onafscheidelijk, alhoewel de beste vrienden door hun verschillende karakters weleens botsen.

Tante Sidonia is wel de echte tante van Wiske. Wiske heeft ook nog een oudere broer, Rikki. Rikki verdween na het allereerste verhaal Rikki en Wiske in Chocowakije (1945) uit de serie en keerde pas terug in De gevangene van Prisonov (2003).

De Snor[3] is de grootvader van Wiske en de vader van tante Sidonia. Waar de ouders van Rikki en Wiske zijn, blijft onduidelijk.

Wiske is vernoemd naar Wiske van Stiefrijke; zij is de jongste dochter van Petra Jan Estella Van Stiefrijke (de zus van de overgrootmoeder van tante Sidonia). Wiske van Stiefrijke verblijft enige jaren bij haar oom Moustache als ze lijdt aan trachoom en reist in Sterrenrood (2015) haar ouders achterna naar Amerika. Ze krijgt tijdens de overtocht het lappenpopje van Madeleine Scapin de Boule, een rijke 95-jarige dame die vertelt dat Wiske van Stiefrijke enorm veel op haar overleden dochter Marie lijkt. Wiske van Stiefrijke geeft het popje veel later als geboortegeschenk aan Wiske.

Ook Rosse John (die voorkomt in De lachende wolf uit 1953) is familie van Wiske en Sidonia.

Karakter[bewerken]

Wiske heeft een sterke band met haar popje Schanulleke, ze zal alles in het werk stellen om Schanulleke in veiligheid te brengen. Ook heeft Wiske een sterke band met haar geadopteerde straathondje Tobias, die in meerdere verhalen meespeelt[4]. Wiske heeft hart voor de natuur en zal altijd opkomen voor dieren (en mensen) in nood.

Wiske is vaak koppig, driftig en/of jaloers, maar ze heeft een hart van goud. Anders speelt ze belangrijke bijrollen of is haar verdwijning of ontvoering de reden voor het avontuur. Ze is vaker het centrum van de aandacht dan de nuchtere en bravere Suske.

Wiske zet mensen vaak op hun plaats, ze is tegen onrecht. Wiske kan ontzettend fel in de strijd zijn, en komt op voor de onderdrukten en de natuur. Ze verliest soms alles uit het oog en kan erg onredelijk worden om iemand te helpen en het kwaad te bestrijden. Ze gaat altijd op haar gevoel af, maar twijfelt vaak lang over de dingen die ze doet.

Wiske heeft een grote dierenliefde, wat bijvoorbeeld blijkt als ze de aangereden hond Tobias in huis neemt. Wiske is ontvankelijk voor luxe, rijkdom of macht (of een jongen), hierdoor kan ze dan juist weer haar vrienden laten zakken..

Wiske brengt de mensen in haar omgeving geregeld in de problemen doordat ze haar mond voorbij praat. Haar nieuwsgierige aard is anderzijds vaak ook een uitkomst. Wiske is soms brutaal en vertelt weleens leugentjes.

In het verhaal De goalgetter (1990) speelt Wiske een overwegend negatieve rol, door haar afgunst op Suskes succes zorgt ze voor grote problemen. Ook in andere verhalen zoals Amber (1997) komt Wiskes jaloerse aard duidelijk naar voren.

Uiterlijk[bewerken]

Een standbeeld van Willy Vandersteen met Suske, Wiske en Schanulleke in Hasselt

Wiske draagt meestal een rood strikje in haar blonde haar en kleedt zich in een witte jurk met een rode streep onderaan. In de Blauwe reeks heeft Wiske daarentegen krulletjes en lijkt ze iets volwassener te zijn dan in de Rode reeks. In de allereerste verhalen lijkt Wiske nog een paar jaar jonger dan later.

Het hoofd van Wiske wordt wel omschreven als een eierkopje. In veel van de verhalen draagt Wiske, net zoals de andere hoofdpersonen, kleding die bij de locatie of bij het tijdperk past.

Na de intrede van Paul Geerts als tekenaar duikt ze echter meermalig op in een shirt en spijkerbroek, dit omdat de strip moest moderniseren. Vanaf het verhaal Amber (1999) draagt ze enkele albums lang een topje met minirok, wat veel commotie heeft veroorzaakt onder de fans. Na vele verhalen werd besloten om haar witte jurkje en schoenen wat moderner te maken, maar ook hier kwam Studio Vandersteen later op terug. De bekende kleurcode bleek erg belangrijk voor de herkenbaarheid van de strip en Suske en Wiske kregen hun normale kleding terug.

In 2017 werd opnieuw een make-over doorgevoerd. Wiske kreeg nu een strakker gesneden jurkje met dubbele rode streep en daarover een blauw vest. Ze krijgt bruine laarsjes, een hippe rode sjaal en haar haren zijn langer. Ook krijgt Wiske, net als tante Sidonia, borsten[5].

Personage buiten de strip[bewerken]

Vertalingen[bewerken]

Enkele Suske en Wiske-albums zijn ook verschenen in andere landen, en in deze vertalingen heeft Wiske een andere naam:

 • Bobette, vertaling in het Engels in het album The Poisoned Rain (De ruige regen).
 • Suzy, vertaling in het Engels.
 • Wanda, vertaling in het Engels.
 • Ulla, vertaling in het Duits.
 • Wanda, vertaling in het Duits.
 • Frida, vertaling in het Duits.
 • Vinjo, vertaling in het Esperanto.
 • Anu, vertaling in het Fins.
 • Bobette, vertaling in het Frans.
 • Fiffi, vertaling in het Zweeds.
 • Vikka, vertaling in het IJslands.

Wiske heet gewoon Wiske in de volgende vertalingen:

 • Drents
 • Fries
 • Limburgs

Varia[bewerken]

 • In De koning drinkt (1949) noemt Wiske zichzelf "...Ik!! Geboren Ludovica, bijgenaamd Wiske..."