Wislaschoorwal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietfoto van het Wislahaf en de Wislaschoorwal

De Wislaschoorwal (ook: Weichselschoorwal, Pools: Mierzeja Wiślana, Russisch: Балтийская коса Baltiejskaja Kosa, Duits: Frische Nehrung) is een smalle landtong (schoorwal) van ongeveer 70 km lengte en enkele honderden meters breed die in noordoostelijke richting verloopt en het Wislahaf scheidt van de Oostzee.

Over de Wislaschoorwal loopt de grens tussen Polen (Woiwodschap Pommeren) en Rusland (Oblast Kaliningrad).

Plaatsen[bewerken]

Op het Poolse deel van de Wislaschoorwal bevindt zich de badplaats Krynica Morska. Het Russische deel van de schoorwal is officieel niet toegankelijk voor toeristen. Aan het noordelijk uiteinde van de schoorwal bevindt zich Kosa, een stadsdeel van de havenstad Baltiejsk.

Geschiedenis[bewerken]

Voor de Tweede Wereldoorlog behoorde de Wislaschoorwal tot het Duitse Oost-Pruisen. De schoorwal was in 1945 een belangrijke route voor Duitse vluchtelingen uit Pruisen. Na de oorlog werd Oost-Pruisen verdeeld in een Pools en een Russisch gedeelte en kwam over de Wislaschoorwal de grens tussen Polen en Rusland te lopen.

Plannen voor nieuw kanaal[bewerken]

De enige ingang van de Baltische Zee naar het binnenwater ligt in Rusland. De Poolse regeringspartij, Recht en Rechtvaardigheid, vindt het onacceptabel dat schepen alleen kunnen in- en uitvaren na toestemming van Rusland, die het wantrouwt.[1] Het project vergt een investering van 290 miljoen euro.[1] Van diverse kanten zijn bezwaren aangetekend, natuurorganisaties zijn tegen vanwege het kappen van bomen, Krynica Morska vreest een terugval van het toerisme en het kanaal zou de relatie tussen Polen, een lid van de NAVO en Europese Unie, en Rusland kunnen verslechteren.[1]

Zie ook[bewerken]