Wissel (Duitsland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wissel
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wissel (Duitsland) (Noordrijn-Westfalen)
Wissel (Duitsland)
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Kalkar
Coördinaten 51° 46′ NB, 6° 17′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 2030
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
Wisseler Mühle

Wissel is een plaats in Duitsland behorend tot de gemeente Kalkar in de Nederrijnregio. Het dorp heeft ongeveer 2030 inwoners (2005).

Geschiedenis, cultuur en recreatie[bewerken]

Wissel is omgeven door een historische ringdijk, die tot de aanleg van de betrouwbare dijken langs de Rijn diende ter bescherming van de bebouwde kom. De bebouwde kom kenmerkt zich door een losse structuur, waar de her en der gebouwde traditionele agrarische woningen tegenwoordig worden afgewisseld met vrijstaande nieuwbouwwoningen. In de omgeving van Wissel werd vroeger veel tabak verbouwd. Er is een beschermd natuurgebied, de Wisseler Dünen, en er is een start en landingsbaan voor zweefvliegtuigen.

Door zandwinning zijn rondom de plaats een drietal grote plassen ontstaan, waarvan er één voor zwem- en watersport is aangepast. Aan deze recreatieplas, de Wisseler See, ligt een camping met een vakantiepark met plek voor circa achthonderd caravans. In 2007 werd dit park uitgebreid met 27.000 vierkante meter voor nieuwbouw van vakantiehuizen. Wissel is daarmee een geliefd uitvluchtsoord voor stedelingen uit het Ruhrgebied.

Er is in Wissel sinds 1998 een ruitercentrum, dat werd gerealiseerd met een overheidssubsidie die de gemeente Kalkar kreeg, toen de verwachte inkomsten uit de kweekreactor Kalkar uitbleven, doordat de kerncentrale nooit in gebruik genomen werd. De subsidie werd ook gebruikt voor het uitbreiden van het vakantiepark en het aanleggen van fietspaden, bijvoorbeeld in de richting van het nabijgelegen Slot Moyland.

Stichtskerk St. Clemens[bewerken]

De in tufsteen opgetrokken voormalige stichtskerk St. Clemens heeft een lange geschiedenis; er bevindt zich een doopvont in romaanse stijl uit de 12e eeuw die is gemaakt van Bentheimer zandsteen. De kerk met het omliggende kerkhof worden omsloten door de in een vierkant verlopende Köstersdick waaraan onder andere de voormalige pastorie en het Stiftsmuseum Wissel.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Bylerward en Wisselward[bewerken]

Ten noorden van Wissel ligt de voor agrarische doelen gebruikte polder Bylerward. Ten oosten van Wissel ligt aan de Rijn de grotendeels ten behoeve van zandwinning uitgegraven polder Wisselward met de Wisseler Dünen en de Wisseler See.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]