Witkopmohoua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Witkopmohoua (Pōpokotea)
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Witkopmohoua (Mohoua albicilla)
Witkopmohoua (Mohoua albicilla)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Mohouidae
Geslacht:Mohoua
Soort
Mohoua albicilla
(Lesson, 1830)
Afbeeldingen Witkopmohoua (Pōpokotea) op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witkopmohoua (Pōpokotea) op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De witkopmohoua (Mohoua albicilla) is een endemische zangvogel uit Nieuw-Zeeland. De vogel wordt in het Maori Pōpokoteapipipi genoemd. De vogel was vroeger een algemene soort in de oorspronkelijke wouden van het Noordereiland.

Kenmerken[bewerken]

De witkopmohoua is een kleine zangvogel van ongeveer 15 cm, waarbij het mannetje 18 gram en het vrouwtje 14 gram weegt. De vogel is overwegend vaalbruin. Bij het mannetje een helder witte kop heeft met ook een witte borst, terwijl het vrouwtje en de onvolwassen vogels daar ook bruinachtig zijn. De snavel en de ogen zijn zwart en de poten zijn blauwzwart.

De witkopmohoua speelt een belangrijke rol in de Maoricultuur. Zo werd de vogel beschouwd als een boodschapper tussen de mens en de goden.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

In 1840 toen de Europese kolonisatie goed op gang kwam, was de witkopmohoua een algemene vogel van de bossen op het Noordereiland en kleinere eilanden zoals Great Barriereiland, Little Barriereiland en Kapiti-eiland. Het verspreidingsgebied is daarna gereduceerd tot een zeer klein oppervlak door ontbossing en andere vormen van habitataantasting zoals de introductie van de hermelijn en ratten.

Status[bewerken]

Dankzij een actief natuurbeschermingsbeleid gaat het nu weer beter met de witkopmohoua. De vogel is bijvoorbeeld met succes opnieuw geïntroduceerd in natuurreservaten in de buurt van Auckland en Wellington. Verder bleek dat de vogel zich redelijk kon aanpassen in de aangeplante naaldbossen. De vogel is geen bedreigde soort.[1]