Witte Paarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Witte Paarden
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Witte Paarden (Overijssel)
Witte Paarden
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Steenwijkerland Steenwijkerland
Coördinaten 52° 49′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,16[1] km²
- land 1,16[1] km²
- water 0[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
220[1]
(190 inw./km²)
Woningvoorraad 96 woningen[1]
Overig
Postcode 8335
Netnummer 0521
Woonplaatscode 2720
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Witte Paarden is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland, in de Nederlandse provincie Overijssel. De buurtschap is gelegen in de Kop van Overijssel ten noordwesten van Steenwijk en de provinciale weg N761 (plaatselijk bekend als de Steenwijkerweg).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Witte Paarden is afkomstig van een herberg. Deze herberg vormde vroeger een overnachtingsmogelijkheid aan de weg Zwolle - Leeuwarden, waar ook de paarden voor die nacht gestald en verzorgd konden worden. In 1953 besloot de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Steenwijkerwold de buurtschap de naam van de herberg te geven[2]. Voorheen heette de plaats 'Achterbuurt'.

De witte herberg bestaat niet meer. Het is in 2020 gesloopt. Er komen vijf woningen voor terug. Er was jarenlang een horecavoorziening in dit witte gebouw (meest recentelijk een wokrestaurant) maar deze is anno 2017 gesloten.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Witte Paarden ligt een brug over de A32 en de spoorverbinding Steenwijk - Wolvega. Door het tijdens de laatste ijstijd opgestuwde zand, zogenaamde stuwwallen, is het gebied rond Witte Paarden erg heuvelachtig.

Ten oosten van Witte Paarden ligt het geologisch monument Wolterholten.